Határok nélkül

2018. május 7. – Kossuth Rádió

 

Grezsa István: A kisebbségi jogok ukrajnai korlátozására a Magyar Kormány pozitív gesztusokkal és építkezéssel válaszol

A kisebbségi jogok ukrajnai korlátozására a Magyar Kormány pozitív gesztusokkal és építkezéssel válaszol, - mondta Grezsa István Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztos Ungváron, ahol felavatták a Magyar Házat. Az épületben kap helyet az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség járási és városi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet regionális szervezete, illetve a hamarosan fennállásának 100 éves jubileumát ünneplő Kárpáti Igaz Szó újság szerkesztősége is.

 

Európai támogatással erősítik az agrárképzést a Kárpát-medence szomszédos országai

Európai támogatással erősítik az agrárképzést a Kárpát-medence szomszédos országai. A projektet az Oktatási Hivatal, a Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem által alkotott konzorcium valósítja meg.

 

Anyaországi és határon túli fiatalok kalákája már csaknem két évtizede hoz létre szépet, maradandót és hasznosat a Kárpát-medencében

Anyaországi és határon túli fiatalok kalákája már csaknem két évtizede hoz létre szépet, maradandót és hasznosat a Kárpát-medencében. Az elmúlt hétvégén 15 magyarországi és 15 helyi önkéntes bevonásával a magyarkanizsai Tisza-parti strandon egy halat ábrázoló fűzépítmény épült, amely miután életre kel és kizöldell, gyermekeknek lehet játszóhely, vagy pihenőknek adhat hűs árnyékot. Elsőként Meszesán Péter, a budapesti Ars Topia Alapítvány munkatársát, majd Vigi Lászlót, a magyarkanizsai Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnökét kérdezi a Határok nélkül riportere.

 

Tizenöt évvel ezelőtt a sok évtizedes várfogságból kiszabadult a Szabadság szobor

Tizenöt évvel ezelőtt a sok évtizedes várfogságból kiszabadult a Szabadság szobor.  Az akkor már négy esztendeje restaurálás alatt lévő műalkotás újbóli felállításának háttérintézményeként alapították meg az aradi Szabadság-szobor Egyesületet. Egy évre rá, 2004 áprilisában nem kis megpróbáltatások után, román-magyar kormányközi megállapodással, sikerült újra köztéren elhelyezni Zala György monumentális kompozícióját, amely az 1849. október 6-án Aradon kivégzett forradalmár honvédtiszteknek állít emléket. Tizennégy éve áll, ha nem is eredeti helyén, de köztéren, az egykori Attila téren, de ezzel a Szabadság-szobor Egyesület létjogosultsága  nem szűnt meg,  Péntek este az aradi színházban ünnepelték meg fennállásának 15. évfordulóját. 

 

Életének 59. Évében elhunyt Pogány Erzsébet

Május 5-én életének 59. évében elhunyt Pogány Erzsébet a Felvidék.ma hírportált működtető Szövetség a Közös Célokért igazgatója.

 

A gyalogos zarándokok már hetek óta úton vannak a csíksomlyói búcsúra

A gyalogos zarándokok már hetek óta úton vannak, a kerékpárosok lassan most kelnek útra, aki meg vonattal megy, annak még van ideje jegyet váltani, például a Boldogasszony zarándokvonatra. A pünkösdi csíksomlyói búcsúra  minden magyarnak legalább egyszer életében el kell mennie. A Kárpát-medence legismertebb zarándokhelye több százezer magyart vonz a világ minden tájáról.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog