A bejárattal szembeni egyik sarok a szentsarok volt, a lakás leginkább tiszteletben tartott része
Fotó: Baranczó Benedek

Szerző: Bényei Adrienn

"Népi vallásosság címmel nyílt kiállítás a miskolci Herman Ottó Múzeumban. A kiállítást hosszabb időre és folyamatosan megújuló formában tervezik, így megtekinthető lesz akkor is, amikor újranyitnak a múzeumok. A népi vallásosság a tételes vallásoknak a népéletben való megnyilatkozását jelenti. Nincs az életnek olyan szegmense, ahol ne találkoznánk vele, legyen az ünnep vagy a hétköznapok mindennapi gyakorlata. Mindnyájunk emlékeiben él egy-egy mozdulat, ahogy szüleink, nagyszüleink keresztet rajzolnak a kenyérre, mielőtt megszegnék; vagy ahogy fohászt mormolnak egy fontos esemény előtt. Mindez tárgyakon is megjelenik, a múzeum ezt mutatja meg nekünk a kiállításon.

A Népi vallásosság című kiállítás időszaki része jelenleg a temetkezési szokásokkal foglalkozik. Ebben a formában február közepéig látható, hamvazószerda környékén változik, húsvétra készülődve. A kiállítás többségében a múzeum néprajzi gyűjteményéből mutat be a témába illő tárgyakat. Bodnár Mónikával beszélgettünk, a Herman Ottó Múzeum Történeti és Néprajzi Tárának vezetőjével, a kiállítás megálmodójával, kurátorával.
– A magyar népéletben évszázadok óta meghatározó szerepe van a hitnek és a vallásnak, ami egy felsőbb teremtő erő létében való bizonyosság s az ehhez való viszonyulás. A vallásosság az emberek életében lépten-nyomon megmutatkozik. A megnyilatkozási formák nagyban függtek és függnek az egyén, a család felekezeti hovatartozásától – állítja Bodnár Mónika. – Tetten érhető a népi vallásosság a tárgyi kultúra szinte minden területén, a szokásokban, az emberek egymáshoz és a munkához való viszonyában. Gondoljunk csak például arra, hogy bármilyen tevékenység kezdetén – reggeli felkelés, utazás, szántás vagy bármely más nagy munka megkezdése előtt – elrebeg egy fohászt, a kenyér megszegése előtt a késsel keresztet rajzol rá, bárminek a sikeres befejezését követően pedig hálát ad a Teremtőnek. Az egymással való találkozáskor alkalmazott köszönési formák is ezt tanúsítják, felekezet szerint változóan: „Adjon Isten!”, „Áldás, békesség!”, „Erős vár a mi Istenünk”. Vannak vallási eredetű szólásaink is, például: Megfogta az isten lábát."

A teljes cikk ITT olvasható, Magyar Nemzet

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog