Több mint 500 milliárd dollár kell évente az olajiparnak, különben katasztrófa lehet


Kiszámolták, mikorra értéktelenedhet el a kőolajipar

Az olajpiaci beruházásoknak vissza kellene térniük a koronavírus-járvány előtti szintekre az évtized végéig annak érdekében, hogy egyensúlyba kerülhessen a kereslet és a kínálat. Ha viszont ez elmarad, az súlyos, rendszerszintű nehézségeket eredményezni a piacon.

 

Az olaj- és gázipari beruházásoknak az évtized végére vissza kellene térniük a koronavírus-járvány előtti szintekre ahhoz, hogy egyensúlyba kerülhessen a piaci kereslet és a kínálat – derül ki az International Energy Forum (IEF) és az IHS Markit közös jelentéséből.

EZ AZT JELENTI, HOGY A SZEKTORBA IRÁNYULÓ BERUHÁZÁSOKNAK EL KELLENE ÉRNIÜK AZ ÉVI 525 MILLIÁRD DOLLÁROS  SZINTET.

Idén az úgynevezett upstream (feltárás és kitermelés) területre irányuló beruházások már a második egymást követő évben erősen nyomottak voltak. Az idei, 341 milliárd dolláros összeg majdnem 25 százalékkal maradt el 2019-től, az utolsó „normálisnak" tekintett évtől – idézi az Oilprice.com a jelentést.

Ez pedig jelentősen torzítja a piaci kondíciókat, mivel a kínálati oldalon úgy maradnak el a szükséges beruházások, hogy közben a kereslet már majdnem teljesen visszatért a járvány előtti szintre – különösen a fejlődő országokban. Vagyis a jelentés kiemeli, hogy a beruházások elmaradása akár komoly energiaválságot is előidézhet.

HOZZÁTESZIK, A KÖVETKEZŐ KÉT ÉV KRITIKUSAN FONTOS LESZ AZ IPARÁGBAN, MERT MOST DŐLHET EL, HOGY LESZ-E ELEGENDŐ KÍNÁLAT AZ OLAJPIACON KÖVETKEZŐ 5-6 ÉVBEN.

Nem ez a jelentés az első, amely a kereslet és a kínálat tartós egyensúlytalanságaiból adódó súlyos kockázataira figyelmeztet. Legutóbb a Saudi Aramco szaúdi állami olajóriás vezetője fogalmazott meg hasonló figyelmeztetést. Emellett a Moody's számításai szerint a globális évi upstream beruházásoknak mintegy 54 százalékkal, 542 milliárd dollárra kellene emelkedniük, ha az olajszektor el kíván kerülni egy kínálati hiányból adódó sokkhatást. Az olajpiaci kínálat szűkössége ugyanis - ahogy a koronavírus-járvány időszaka már megmutatta - az egész világon igen kellemetlen, vagy egyenesen nagyon súlyos gazdasági nehézségekkel járhat, az energiválság kialakulásáról kezdve az árak emelkedésére gyakorolt hatásáig bezárólag.

origo.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog