„Emlékezünk és emlékeztetünk” Magyar Állami Népi Együttes plein air kiállításán

Hetven év a világ körül címmel nyílt meg júliusban a Magyar Állami Népi Együttes szabadtéri kiállítása a budapesti Corvin téren. A születésnapi tárlat pannói között sétálva az Együtteshez fűződő saját emlékeimet is felidézhetem.

Te is válassz verset! Tristan Tzara : Hogyan írjunk dadaista verset

Fogjon egy újságot.
Fogjon egy ollót.
Válasszon ki abban az újságban egy olyan hosszúságú cikket, amilyenre a versét tervezi.
Vágja ki a cikket.
Azután vágjon ki gondosan minden egyes szót, amelyekből az a cikk áll, és rakja egy szütyőbe.
Rázza meg szelíden.
Aztán húzza ki egymás után a kivágott szavakat.
Másolja le lelkiismeretesen.
abban a sorrendben, ahogy a szütyőből kikerültek.
A vers önre fog hasonlítani.
S lám máris egy rendkívüli eredeti író ön, és elbűvölő érzékenységű,
ámbár ezt az érzékenységet a köznép kellően még nem érzékeli.

 

Cézanne, tárulj!

 

Szerző: Debreceni Balázs

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjunk egy „instabil” Cézanne-csendéletet, amelyen az asztal lapjáról minden üveg, korsó és gyümölcs a néző nyakába hullik, meg kell vizsgálnunk a képsíkok egymásba kapcsolódásának misztériumát a mester tájképein. A kubizmusról szóló alapvető ismereteinket most felejtsük el, a tájképben rejlő mértani formák helyett kizárólag a síkokra koncentráljunk!

Asztal és közösség

 

Szerző Korzenszky Richárd

Meghívlak, ebédeljünk együtt! Minden meghívás megtiszteltetés. Azt hívom meg az asztalomhoz, akivel közösséget vállalok. A közös asztal nem egyszerűen a gasztronómia helyszíne. Annál sokkal több.

Táncünnep három évforduló jegyében (Egy év kihagyás után rendezik az Erdélyi Táncháztalálkozót)

Hagyományosan Székelyudvarhely ad otthont szeptember 10-11-én az Erdélyi Táncháztalálkozónak. A kétnapos programsorozat fényét hármas évforduló, a hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes, a két évtizedes múltra visszatekintő Hagyományok Háza és a szintén huszadik születésnapját tartó Folker együttes emeli. A jeles ünnep részleteibe Orendi István szervező avatja be az érdeklődőket.

Indul az évad a Hagyományok Házában


Szeptemberben újraindulnak a Hagyományok Háza már jól ismert programjai, tanfolyamai és újra megtelik zenével és tánccal a pompás színházterem is. Az első előadások egyike lesz a Magyar Állami Népi Együttes Tamási Áron műve nyomán készült Idesereglik, ami tovatűnt– Óda az énekes madárhoz című produkciója, ami bár már 2020 őszére elkészült, az együttes a járvány miatt eddig nem tudta bemutatni.

Zene-tánc Zala szívében (Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója)


Zalaegerszeg ad otthont szeptember 4-5-én a Hagyományok Háza rendezésében a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának. A Göcseji Falumúzeum négy portájának programjaira itthonról és külhonból is várják a zenészeket és az érdeklődőket. Az eseménysorozatból Mohácsy Albert szakmai vezető ad ízelítőt.

Gyógyító erejű iszapvulkán a szomszédban: Erdély különlegessége Pokolsár


Szerző: Tamás Katalin

Románia, különösen Kovászna és Buzău megye területén számos iszapvulkán megtalálható, melyek a paleocén végén lezajló vulkanikus folyamatokhoz kapcsolódnak, ám nem csupán természeti képződményekként különlegesek: fortyogó anyaguk gyógyhatása régóta ismert, ezért fürdőkúrákra is sokáig használták.

Népünnepély a Tisza-partján


Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Zentán

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik Zentán a délvidéki magyarság egyik legnagyobb ünnepét. Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom résztvevői bőséges programkínálatból választhatnak. A hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék összeállítással lép fel.

Ne tüntesd fel rossz színben (Jordan B. Peterson újabb szabálygyűjtemény a globális nyilvánosság színterén)


Jordan B. Peterson a Turning Point USA konzervatív diákszervezet dallasi konferenciáján fotó: Gage Skidmore

Szerző: Takács Dániel

"2018-ban (magyarul is akkor) megjelent, 12 szabály az élethez – így kerüld el a káoszt! című könyve és ennek promóciója kapcsán adott tévéinterjúk, podcastok, nyilvános viták és előadás-sorozatok hozták meg számára – nagy részük megtekinthető a YouTube-on. Ekkor vált a konzervatív értelmiségi globális ikonjává, aki képes végre meghátrálásra kényszeríteni a genderideológia harcosait, kritikával illetni a radikális feminizmus alapfeltevéseit, lerántani a leplet a nyugati toleranciakultusz ürességéről, és ezzel együtt újra felmutatni a hagyományos intézményrendszerek és kultúrák értékét." 

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog