Mikszáthról és kortársairól


Szerző: Tóth Miklós Bálint


"Husz éve taposom a t. Ház szőnyegeit; sokat láttam, sokat átéltem, sok millió forintot megszavaztam. E hosszú korszak szereplő politikusait személyesen ösmertem, sőt barátságban voltam sokakkal; láttam őket kivülről és belülről. Szemeim előtt nőttek meg némelyek és zsugorodtak össze mások. Mondhatom, több illuziót vesztettem ez idő alatt mint hajat, pedig ugyancsak dús hajam volt és most ritka.”

Mitől okos egy tankönyv?

A könyv az emberi tudás átadásának nélkülözhetetlen eszköze. Egy új innovációnak köszönhetően egy kattintással ingyenesen elérhetők a tankönyvek a diákok és a tanárok számára egyaránt. Mitől különleges a koronavírus járvány alatt megjelent magyar okostankönyvek platformja?

Jó szóval oktasd, játszani is engedd *

Szlovákiai magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa
A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kiemelt feladatának tekinti a gyerekek hagyományszeretetre való nevelését. E szellemben január 3-án vált hozzáférhetővé a Szlovákiai magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa. Az egyedülálló anyagot minden pedagógus eredményesen használhatja az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt. A kezdeményezést Illés Gábor kulturális szervező, a Hálózat munkatársa foglalja össze.

Egy év, azaz hat hónap

 

Mihályi Gábor és Tucsni Anna a Magyar Állami Népi Együttes mögött álló évről

 

Mint a legtöbb kulturális társulat életét, a Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is megváltoztatta a járvány. Mihályi Gábor együttesvezető és Tucsni Anna kulturális menedzser mégis eredményesnek ítéli az elmúlt időszakot.

Hagyományszeretettel felruházva


Tajti Erzsébet baloldalt

Tajti Erzsébet három évtizede foglalkozik népviselet-készítéssel. Tudását – az anyaországon kívül – Délvidéken és Kárpátalján osztja meg tanítványaival. Munkáját a Hagyományok Háza 2019-ben a kézművesség oktatásáért járó díjjal ismerte el.

 

Karácsony rituáléja – miért is ünneplünk?


Szerző: Ratkovics Petra KrisztinaEgyesek szerint annyira nem is fontos, mások pedig különleges jelentőséget tulajdonítanak az ünnepnek. Pedig karácsony ünnepe az a rituálé, ami erőt adhat ahhoz, hogy a mindennapjaink teljesebbek legyenek – ha hagyjuk magunkat ünnepelni.

A rituálé kifejezés ma a legtöbb ember számára idegenül hat. Ha rituálékra gondolunk, talán eszünkbe juthat afrikai törzsek esőtánca vagy sámánok kántálása – valami titokzatos, mágikus esemény, ami távol van mai világunktól. Pedig a rituálé ennél sokkal egyszerűbb és hétköznapibb dolog. Rituálénak nevezzük azokat az ismétlődő, szimbolikus cselekedeteket, amelyeket jelentős események előtt, közben vagy után végzünk. Így volt rituálé az őskorban a vadászat előtti törzsi tánc, rituálé Serena Williams labdapattogtatása az első szervája előtt, és rituálé a kisgyerekeknél az elalvás előtti meseolvasás és betakargatás is. 

Ora et labora... "Dolgozz és imádkozz."

Ez a mottója Szent Benedek hitének, amelyet 516-ban írt a nyugati szerzetesség híres megalapítója, Nursiai Benedek vagy katolikus és ortodox nevén Nursiai Szent Benedek rend. A bencés szerzetesek tizenöt évszázadon keresztül e mottó szerint élik életüket, fizikai munkát végezve és Istenhez imádkozva. Sok laikus hasonlóképpen megszívlelte ezt a mottót, laikus bencés társadalmakat alkotnak, vagy egyszerűen betartják a „szabályt” mindennapi életükben.

Malevics után és Malevics mögött

 

 

Szerző: Helena Markusková


A legendás orosz avantgardista, s a mértani absztrakció úttörője, annak a Fekete négyzet fehér széllel  című képnek (1913) festőjeként vonult be a művészettörténetbe, amely a művészet ábrázoló, ideológiai és gyakorlati funkcióival való radikális szakítást jelentette. A sík, a forma, a szín és az energia viszonylatait vizsgáló festői kísérletek kezdetét jelezte.

Jól járt a Mikulás


A Hagyományok Házában díjnyertes rajzokból nyílt kiállítás (Kép: Somogyi Dorka rajza)

A Hagyományok Háza kiállítótermében december 10-én nyitották meg a Mikulásjárás - Karácsonyi rajzpályázat 2021 legszebb alkotásaiból rendezett kiállítást. Az ünnepi tárlatot az érdeklődők január közepéig tekinthetik meg.

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog