A német-francia tengely és az Európai Unió jövője

Az Európai Uniót azért találták ki, hogy megakadályozza az európai elsőbbségért vívott további német-francia háborúkat. 

 

Szerző: Boris Kálnoky

"Macron Franciaország szellemi vezetése alatt álló egységes Európai Uniót szeretne. Berlin német dominanciát szeretne az unióban, amelynek föderális átalakítását Scholz kormányalakító beszédében Németország legfontosabb "nemzeti érdekének" nevezte. Furcsának hangzik, hogy nemzeti érdekből akarják felszámolni a saját államot. Mindazonáltal érthető, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök mire gondolt azzal a mondásával, hogy az Európai Unió „Németország eszköze”.

Franciaország és Németország akarta egykor erőszakkal egyesíteni Európát. Napóleon és Hitler. A két ország versengése vezetett mindkét világháborúhoz.
Ma pedig egyedül ez a két ország akarja politikailag egyesíteni Európát. Egymás ellen ez nem megy. De összefogva? Ha valóban egy európai szövetségi államot akarnak létrehozni, akkor a németeknek és a franciáknak egy új szereplővel kell számolniuk, akik akaratával szemben ezt nem lehet minden további nélkül elérni: Közép-Kelet-Európa államairól, mindenek előtt Magyar- és Lengyelországról van szó. Ha emiatt erőpróbára kerül sor „Nyugat” és „Kelet” között, akkor ez kiélezné a feszültséget az Európai Unióban.

Az Európai Uniót különben is csak azért alapították, hogy véget vessenek az európai vezető szerepért vívott francia-német háborúknak. Nagyszüleim nemzedékének a két ország közötti kapcsolat az „örökletes ellenségeskedés” volt – ez a fogalom a XIX. században és a XX. század elején foglalkoztatta a történészeket és filozófusokat.

A mai német vagy francia fiatalok szinte el sem tudják képzelni ezt a gondolatvilágot. Az Európai Közösség (vagy „Unió”), a célirányos iskolai oktatás és a népek közötti kiegyezést szolgáló politikai oktatásra fordított, szó szerint több milliárdnyi euró több mint hat évtized elteltével az élet szerves részének tűnő „német-francia barátságot” teremtett. Az Európai Unióban, amely csakis azért létezik, mert az e két ország több ízben is a pusztulás szélére sodorta Európát, ezt a barátságot ma már az „Európai Unió motorjának” tekintik.

Ez azt jelenti, hogy kettejük nélkül nem sok mindent lehet csinálni. Ezt másként is fogalmazhatjuk: ha Francia- és Németország megállapodott egy kérdésben, akkor nagyon jó eséllyel ezt az unióban is érvényre tudják juttatni. Éppen ezért nem bölcs dolog, ha Magyarország például a Kínához fűződő viszony kérdésében az útjukba áll – mondta nekem a CDU-hoz közel álló Konrad-Adenauer-Stiftung egy képviselője. „Mert akkor Németország és Franciaország megállapodik valamiről, Magyarországot pedig otthagyják az útszélen.”

Ez ugyanolyan brutális, mint alapvetően helytálló meglátás. Ahelyett, hogy egymással viaskodnának az Európa feletti hatalomért, Német- és Franciaország manapság – minden, változatlanul fennálló különbség ellenére - megpróbálja együttesen kisajátítani a hatalmat Európa felett. Persze mindkét ország a másiknál kissé nagyobb dominanciára tör, de mindketten tudják, hogy csak együttesen tudják megtáncoltatni Európa többi részét.

Ennek a törekvésnek vannak következményei: a földrészen felsejlő minden hegemoniális törekvéstől mindig is irtózó Nagy-Britannia nem utolsó sorban ezért is lépett ki az Európai Unióból. A német-francia hegemónia az egyik oka az unió keleti és nyugati része közötti hatalmas feszültségnek is."

A teljes szöveg itt olvasható: corvinak.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog