AZ 1973-ES REGÉNY ÁLTAL ÁBRÁZOLT VILÁG HÁTBORZONGATÓAN HASONLÍT NAPJAINKRA


az 1973-es regény által ábrázolt világ hátborzongatóan hasonlít napjainkra(Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix)

 

 

Szerző: Csehó Zsófia

 

"2022-t írunk. Sokak szerint túlnépesedett bolygónk katasztrofális éghajlatváltozáson megy keresztül, az óriáscégek túlerőben vannak a kormánnyal szemben, és higiénikusan élni olyan luxus, amit csupán az emberiség egy százaléka engedhet meg magának." Bár ez a pár sor akár lehetne egy társadalomkritikai véleménycikk bevezetője is lehetne, közel ötven éve fogalmazták meg a Zöld szója című film rendezői.
 

Az utópisztikus sci-fi filmet, a Zöld szóját (angolul Soylent Green) 1973-ban mutatták be és a 'Helyet! Helyet!' című regény ihlette Harry Harrisontól. A forgatókönyv egy már "elhasznált" Földet, és egy

örökös újrahasznosításra kényszerülő, éhezéssel és gyenge életminőséggel küszködő emberiséget mutat be.

A történet 2022-ben játszódik New York-ban, ahol nem kevesebb, mint 40 millió ember él: a zsúfoltság akkora méreteket ölt, hogy egy családnak egy szobás élettér jut. A túlnépesedés és a csökkenő készletek következtében az emberek szegénységtől és különféle szennyezésektől szenvednek.

A cselekmény egy gyilkossági nyomozás köré épül, ami mögött, a Soylent Industries áll. Ez az óriásvállalat mesterségesen előállított ostyákat árul, a fél világ élelmezését biztosítva ezzel. A ’Soylent’ egyébként a szója és lencse szavakból áll össze.

Külön érdekesség, hogy a film hatására 2014-ben megalkották a ’Soylent Green’ (zöld szója) nevű ételt az Egyesült Államokban, ami a mai napig megtalálható a szupermarketek polcain.

A filmben egy szeletke marhahús, vagy egy fejessaláta már luxuscikknek számít, ezért az emberek eredeti ételek helyett ’Soylent’-et esznek.

A történet sok helyen emlékeztet a modern nyugati világ mindennapjaira, ahol az emberek rengeteg étrendkiegészítőt, vitamint, fehérjeport és hasonló szintetikus szert szednek az organikus élelmiszerek fogyasztása helyett. A Zöld szója képzelt világában azonban akkora az éhezés és a túlfogyasztás, hogy szükség van a táplálékkiegészítőkre, mivel a társadalom szegény rétegének ez az egyetlen lehetősége a túlélésre. 

A film utópisztikus világában olyannyira nagy a szenvedés, hogy a legtöbben eutanáziával vetnek véget életüknek. A hollywoodi rendezők helyesen gondolták, hogy az akkor még teljesen utópikusnak tűnő eutanázia a millenium után 20 évvel már társadalmilag széles körben elfogadott lesz.

Napjainkban ugyanis Kanadában, Ausztráliában, és Európa számos részén is végeznek asszisztált öngyilkosságot. 2018-ban összesen 142-en utaztak Svájcba Franciaországból, Németországból, vagy Angliából, hogy éljenek a lehetőséggel.

Noha teljesen abszurd módon, de a jelenséget a Zöld szója is sokatmondóan festi le: az egyik jelenetben özvegyek "haláljutalmakat" gyűjtenek, ami azt takarja, hogy 

jutalmazzák a családtagokat, ha a túlnépesedett világból való „kilépés” mellett dönt egy ember.

Bár szerencsére napjainkra nem sikerült ekkora méreteket öltenie a katasztrófának, hátborzongatóan nagy a hasonlóság a fiktív és a valóságos 2022 között. 

(Washington Post/     forrás: Hetek)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog