Kézdivásárhely főtere (Beszélgetés Mocsári Béla volt városrendészeti főépítésszel)

Tizenegy éve készítettem az interjút, a Székely Újságban jelent meg. A kedves olvasóra bízom: döntse el a cikk aktualitását.

Mocsári Béla harminc évig volt Kézdi főépítésze, és mondhatni mindent tud a városról. Szerinte a főtér egyik oldaláról érdemes lenne kitiltani a forgalmat, itt lehetne teret adni kerthelyiségeknek, és olyan piacteret kialakítani, ami visszaadná a főtér egykori hangulatát.


Mi a véleménye a főtér jelenlegi kinézetéről?

– A főteret nem lehet csak önmagában szemlélni, hozzátartoznak a környező udvarterek is. Hogy válaszolni tudjak a kérdésre, visszamennék az időben, mielőtt még kikockakövezték a főtéren az utat. Akkor fektették le ugyanis az esővízcsatornát, amelyik lassan szennyvízelvezető is lett. Ez zsaluzással helyben öntött betongyűrű csatorna, ezt használjuk ma is. Elképzelhető, hogy jó pár évtized után most az milyen állapotban lehet... Mindenek előtt egy komoly tervet kellene készíteni a közművesítés felújítására, a villany- és más vezetékek földalatti elhelyezésére, s mindezt úgy átgondolni, hogy legalább 30 évig ne keljen hozzányúlni.

Mi a véleménye arról, hogy sokak szerint le kellene zárni a főteret a forgalom elől?

– A forgalom kitiltása csak egy átfogó rendezési tervvel oldható meg.
A főtér körüli, az udvarterek mögötti körgyűrűt kellene először járhatóvá tenni, átalakítani. Volt is valamikor egy merész elképzelés, a Körösi Csoma Sándor utcát a Kovácsszerrel összekötni, és egy áttöréssel az épületek között összekötni a Mester utcával. Így kialakult volna egy körgyűrű, ami kiszolgálta volna az udvartereket. Ez érvényes a mostani állapotra is, ha megoldódik, hogy körbe lehessen normálisan járni a főtér háta mögött, akkor le lehet az autóforgalmat tiltani. Még szerencse most, hogy ennyi bank van a főtéren, mert ezek nem igényelnek áruellátást (amit viszont szabályozni kell). Véleményem szerint a mostani helyzetben csak a főtér fél oldalát lehetne lezárni a járműforgalom elől. Lehet, hogy a Kanta felé vezető oldal felelne meg annak a célnak, hogy lezárják. A lezárt felületet lehetne aztán használni sétánynak, parknak, szórakozó térnek.
Ezután már lehet gondolkodni a forgalom kitiltásáról.

Össze lehet-e hangolni a jelenlegi igényeket és a főtér régi, piacjellegét?

– Igen, és egy példával is jövök. A németországi Goslarban egy négyzet alakú, kockaköves
főtér van, egy szökőkúttal a közepén. Nyáron a kocsmák, vendéglők tizenöt-húsz méter távolságra is kipakolnak a faltól. Igen ám, de csütörtökön reggel ezek visszahúzódnak a fal mellé, és átadják a helyet a piacnak, kezdődik a vásár, ahol valóságos népvándorlás van. Ott aztán tejterméktől kezdve zöldségen át gyümölcsig vagy hústermékekig minden megtalálható.


Glosar főtere

Hagyománnya vált, hogy az emberek várják a csütörtököt, és nem vásárolnak máshol, hanem egy héten egyszer piacoznak. Persze ne úgy gondoljuk, hogy valaki a kis ládájával oda ül a térre, és a földről árul. Mindenkinek van utánfutója, megfelelő felszerelése, és azzal megy oda. Egy órakor pedig bezár a piac, megjelennek az utcaseprők, takarítanak, és visszaadják a teret a szórakozásnak. Ezt szerintem Kézdin is meg lehetne oldani, és még turistalátványosság is volna. Vonzó lehet egy ilyen piac, ha rendezett és igényes.

 Az emberek féltik a fákat. Mi a véleménye érdemes mindegyik fát megtartani?

– Igen, ezt sokan mondják, de, ahogyan említettem, előbb az úthálózatra kellene egy átfogó átrendezési terven.
A fák a főtéren nagyon szépek, úgy magukban, de szükség van, a növényzetre is felújítási ütemtervet készíteni. 
Az erdei fák nem illenek a főtér jellegéhez nem valók ide a főtérre. Minden növény ott dísz, ahova való és illik. A főtér kinézetének alakulása esetleges volt, évtizedek alatt lett olyan, amit ma is láthatunk. Erre nagyon jó példa, hogy valamikor az ötvenes években beültették a főteret hatalmas fákkal, úgy nézett ki, mint egy erdő. Aztán a hatvanas években kineveztek egy másik polgármestert, aki a város nagy felháborodására kivágta az erdőt. Ahogyan jelenleg sincs, úgy akkor sem létezett egy átfogó rendezési terv, de még az úthálózat felújítására a forgalom irányítására sincs ütemterv kidolgozva.

Végezetül essen szó az udvarterekről!

– Ha ’89 után mindegyik polgármester évente egy udvarteret felújított volna a főtér körül, jelenleg tizenkilenc szép utca lenne.

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog