Lucas űrkocsmáját már Zuckerberg üzemelteti

 

Szerző: Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet

 

"Mint ahogy az interjú címe is: A közösségi média egy szekta, digitális szerzetesekké válunk. Így valahogy. Nicholson kiváló és egyben szomorú látleletet nyújt a modernitás végnapjai­ban tévelygő emberiségről. Ahol a bizonytalanság az úr, az mérgezi a lelket és a testet.

És olyan érzésem támadt, hogy ez még csupán a vég kezdete, avagy lesz ez még így se. Mark Zucker­berg ugyanis ismét felvonta a vitorlákat. Ő tudós kollégáival ellentétben nem a világűrbe készül, hanem egy metaverzum létrehozásán fáradozik, mindannyiunk örömére. Alighanem elavultnak, de legalábbis kissé unalmasnak tarthatja már a ­Facebookot, ezért egy igazi cyberpunk gesztussal víziója támadt. 

Amit erről tudni vélek, azt Virág Dánielnek az Indexen megjelent írásából tudom. Ezt olvasom benne, többek között: Zuckerberg „a közösségi hálózatot metaverzummá tervezi alakítani, amelyben lényegében élni lehet”. A tervek szerint az okostelefont kiváltja majd az okosszemüveg, és ezzel a sík képernyőnek annyi. Nézzük, csak felületesen persze, hogy mibe fogunk önként és dalolva, mint a birkák, belesétálni már megint, és még sok pénzt is adunk érte, tovább gazdagítva ezzel egy gátlástalan milliárdost. Azt ugye tudjuk, hogy egy mobilon vagy számítógépen megnyitott Facebook látja, mire kattintunk, mit kedvelünk és azt mennyi ideig nézzük. Egy okos­szemüveg „ezek mellé képes lenne adatokat gyűjteni arról is, miként viselkedik a felhasználó, merre néz, merre megy, milyen reakciót váltanak ki belőle egyes ingerek”. És persze dőlnek majd a reklámok. 

Tényleg megáll az ész. Legfőképpen attól, hogy ezt az embert senki és semmi nem állítja meg. Ez a metaverzum egy rezervátum lesz zombiknak. Már amennyiben létrejön, mielőtt egy világégés haza nem vágja a komplett játszóteret."

 

A teljes cikk itt olvasható: magyarnemzet.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog