A szlovén elnök beszólt az unió "demokratikus" vezetőinek

 

Az unió liberálisai nem tudják lenyelni a kritikát. Tiszteletben kell tartani az unió alapjait jelentő értékekről alkotott eltérő véleményeket, a másként gondolkodók elítélése, vagy esetükben a kettős mérce alkalmazása a legrövidebb utat jelenti az Európai Unió összeomlásához - jelentette ki Janez Jansa szlovén miniszterelnök pénteken Ljubljanában külföldi újságíróknak nyilatkozva.

 

A Politico brüsszeli kiadásának rövid összefoglalója szerint, miközben más soros elnökséget átvevő tagállamok általában igyekeznek semleges és az elnökség alatt hangsúlyozandó problémát kiemelő, tehát barátságos hangot megütni,

a szlovén jobboldal egészen máshogy képzeli ezt a következő hat hónapot.

 Janez Jansa abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy július elsejétől hat hónapon át Szlovénia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét.

 

"Nem vagyok híve senki megbélyegzésének Európában vagy az európai családban, legyen szó uniós tagországról, vagy annak vezetőjéről" - fogalmazott a szlovén miniszterelnök.
Hangsúlyozta, nem támogatja sem tagországoknak, sem azok vezetőinek a beskatulyázását, sem a kettős mérce alkalmazását semmilyen esetben sem.

Konkrétumok említése nélkül mondta:

míg az Európai Bizottság ha Kelet-Európában „ugyanolyan törvényt hozunk, ami Hollandiában is létezik, az Európai Bizottság azonnal szembeszáll vele”.

Az egyik uniós ország által hozott intézkedése ellen nem emel kifogást, addig egy másik tagállam teljes mértékben azonos szabályozása esetén eljárást indít, hibásnak tartva azt az európai normák alapján. Ha valami helyes az egyik tagországban, helyesnek kell lennie egy másik tagállam esetében is - húzta alá.

Kérdésekre válaszolva elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök "Magyarországnak tett szolgálatai, a demokratikus választások megtartása, valamint az európai uniós tagság megszerzéséért folytatott küzdelme" kapcsán. Hangoztatta, hogy a magyar kormány szilárd és stabil, kétharmados parlamenti többséggel támogatott kabinet.


A magyar kormányfőnek - mint fogalmazott - joga van kifejtenie az Európai Unió jövőjéről alkotott véleményét.

Ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy senkit sem rekesztenek ki már előzetesen az Európa jövőjéről folytatott konferenciáról, ilyen eset - véleménye szerint - az unió jövőbeli lehetőségeinek további szűküléséhez vezetne.

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "nem vagyok híve az illiberális és a liberális demokráciák közötti különbségtételnek". A demokrácia az demokrácia - mondta. A valódi megosztottság a demokrácia és a technokrácia, illetve a bürokrácia között van. Az illiberális demokrácia kifejezés használata nem a legmegfelelőbb, az ugyanis egy nem létező megosztottságra vonatkozik - közölte. "A demokráciának minden árnyalata egyenlőséget érdemel" - tette hozzá.


Jansa a sok vitát kiváltó, a gyermekek védelméről szóló magyar törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a tagországi állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács június második felében tartott csúcstalálkozóján heves és mélyreható vita folyt a szabályozásról, a megbeszélés azonban "kevésbé volt megosztott, mint ahogyan azt egyes sajtótermékek beállították."


Noha a gyermekek szexuális neveléséről eltérőek a tagállami megközelítések, senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy minden ember egyenlőnek született, minden embert azonos jogok illetnek meg függetlenül származásától, szexuális beállítottságától, bőrszínétől - tette hozzá a szlovén miniszterelnök.
Az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenállóképességének növelésére, a kontinens jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra törekszik az európai szomszédságban.

A liberálisoknak nem tudják lenyelni az igazságot

A liberális Renew Europe csoport szóvivője felszólította Janšát, hogy fejezze be bohóckodását. "Szlovénia elnöksége meglehetősen rosszul kezdődött" - mondta a szóvivő, hozzátéve: "Arra kérjük őt, hogy vessen véget az általa képviselt siralmas képnek." A balközép szocialisták és demokraták szóvivője szerint ez a csoport szembesülni fog a szlovén vezetővel is, akinek pártja a jobbközép Európai Néppárt csoportjának tagja.

 A csata a következő napokban valószínűleg tovább fokozódik, mivel Janša a tervek szerint a jövő héten megjelenik a Parlament strasbourgi plenáris ülésén, ahol az EP-képviselők élnek a válasz lehetőségével.

 

Szék-helyek az MTI és Politico nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog