Románia: A felekezeti iskolák is kaphatnak állami támogatást

Az ideiglenes engedéllyel működő magán és felekezeti oktatási intézmények is kaphatnak a működésükhöz állami alapfinanszírozást - döntött a román szenátus kedden. Az erdélyi magyar történelmi egyházak által létrehozott iskolák is haszonélvezői a törvénymódosításnak.

 

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közölte, hogy a parlament felsőháza ügydöntő jogkörrel módosította az oktatási törvényt, így a jövőben nem csak az akkreditált, hanem az ideiglenes engedéllyel működő magán és felekezeti oktatási intézmények is megkaphatják a működésükhöz szükséges állami alapfinanszírozást.
    Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint fontos, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek az oktatási intézmények.
    Kovács Irénke, a szenátus oktatási bizottságának tagja szerint az ideiglenes működési engedéllyel rendelkező oktatási intézmények kedvező helyzetbe kerülnek, mert az eddigi előírással ellentétben már nem kell a működéshez szükséges kiadásaikat (például a bérköltségeket és a szolgáltatásokat) kizárólag saját forrásból fedezniük, hanem az állam biztosítani fogja a normatív támogatást.
    Romániában az ideiglenes engedéllyel működő óvodai oktatás időtartama 3 év, elemi oktatás esetében 5 év, ezt követően kerül sor az akkreditálásra. Mostanáig az állam csak ez utóbbi esetében biztosította az alapfinanszírozást a magán és felekezeti oktatási intézmények számára.
    
    A törvénytervezetet még az államelnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog