„Tengeri Sellő” (Sea Breeze) nevű hadgyakorlat a Fekete-Tengeren, provokáció, vagy az orosz a világveszélyt jelent?


 "Sea Breeze"  2014

 

A "tengeri szellő" még romantikusan is hangozhat ha nem nemzetközi hadgyakorlat neve lenne az orosz felségvizek közelében.

Az UNIAN portál jelentése szerint a gyakorlaton, amelyjúnius 28-án kezdődött és július 10-ig tart, idén Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül - az elmúlt húsz évet tekintve - rekordszámú, 32 ország lesz ott. Köztük több NATO-tagállam veszt részt, a Fekete-tenger közelében lévő tagállamok is szintén részt vesznek a manőverekben. A hadgyakorlat mellett szóló érvként hangoztatják az egész világ érdeke a"stabil és virágzó fekete-tengeri régió fenntartása, és agresszív erők megfélemlítése, akik a régió destabilizálását óhajtják.

 

Ezt az ideológiát követve a világ csendöri státussát veszélyben érző Amerika és csatlósai megindították az erőfitogtatást. „Sea Breeze” fedőnevű hadgyakorlaton 6 kontinensről 32 ország 5000 katonája, 32 hadihajóval, 40 vadászgéppel és 18 különleges műveleti-, valamint búvár egységgel vesz részt.

Sea Breeze elnevezés alatt 1997 óta hajtanak végre Ukrajna területén évente hadgyakorlatot ukrán-amerikai közös szervezésben több ország részvételével - emlékeztetett az UNIAN.

A múlt héten a washingtoni orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le az idei Sea Breeze-hadgyakorlatot. A külképviselet úgy vélekedett ugyanis, hogy a manőverek mérete és "agresszív jellege" nem segíti elő a régió biztonságát, "megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát", és erősíti Kijev "militarista hajlamait". A gyakorlat az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától „önkényesen elcsatolt” Krím-félsziget közelében zajlik.

 Kreml szerint tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren

 A helyzetet rossz fényt vet, hogy az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb incidense történt június 23-án a Fekete-tengeren, a Krím-félsziget déli partjai mentén. Egy brit romboló megsértette az orosz felségvizeket. Egy SzU-24M típusú repülőgép később négy bombával figyelmeztető bombavetést hajtott végre a romboló útvonalán, amely ezt követően elhagyta Oroszország területi vizeit. A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrszolgálatával közösen fordította vissza a határsértő hajót.


Ez akár Oroszország és a NATO közvetlen fegyveres összecsapásba is torkollhatott volna.

"Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában a fekete-tengeri incidensről. A brit romboló képes lehetett az elriasztására bevetett orosz haditengerészeti egységek elektronikai rendszereinek a kémkedésére. Rjabkov államtitkár a súlyos incidens kapcsán leszögezte: ha még egyszer megsértik az orosz felségvizeket, „akkor bombázhatunk…mégpedig célzottan” 

Az igazi kiszivárogtatás, amikor a hivatalos dokumentum a buszmegállóban landol és onnan a BBC-hez

Egy angliai buszmegállóban találták meg a brit királyi haditengerészet Defender nevű rombolójának fekete-tengeri útjáról készült előzetes kockázatelemzést. A megtaláló a más bizalmas katonai dokumentumokat is tartalmazó, eső áztatta iratköteget a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak adta át. A dokumentumok arról is árulkodnak, hogy London agresszív orosz reakcióval számolt és a brit politikusok gyakorlatilag Moszkva reakciójára bízták a rombolójuk legénységét. A BBC beszámolója szerint a délkelet-angliai Kent megyében megtalált dokumentumok egy részében a brit védelmi minisztérium illetékesei forgatókönyveket vázoltak fel arra, hogy az orosz fél részéről milyen reakció várható, ha a brit hadihajó a Krím-félsziget közelében halad el, és a forgatókönyvek egyike agresszív orosz válaszlépésekkel számol. A Defender fedélzetén tartózkodó BBC-tudósító ugyanakkor arról számolt be, hogy az incidens idején legalább húsz orosz katonai repülőgép húzott át kis magasságban a brit hadihajó felett, és az orosz fél folyamatosan, egyre fenyegetőbb, fegyverhasználatot is kilátásba helyező rádióüzenetekben követelte, hogy a hajó hagyja el az orosz területi vizeket. A riport a BBC honlapjáról perceken belül eltűnt.

 

Az angol csatorna szerint a Kentben megtalált bizalmas dokumentumokból kitűnik, hogy a brit védelmi minisztérium magas beosztású illetékesei még hétfőn, az incidens előtt két nappal is azt találgatták, hogy Oroszország miként reagál, ha a Defender a Krím-félsziget közelében halad el.

Az iratok tanúsága szerint a tárca fontolóra vett a Defender számára egy alternatív útvonalat is, amely jóval a vitatott hovatartozású területi vizeken kívül vezetett volna, és ebben az esetben elkerülhető lett volna a konfrontáció. Ez a brit elemzők szerint Oroszország úgy értelmezhette volna, hogy a britek "megijedtek és elszaladtak", emellett Moszkva arra a következtetésre is juthatott volna, hogy London elfogadta Oroszország igényét a Krím körüli területi vizekre.

 

A brit védelmi minisztérium szóvivője a BBC megkeresésére csak annyit közölt vasárnap, hogy egy alkalmazott bejelentette bizonyos bizalmas védelmi dokumentumok eltűnését, de "nem lenne helyénvaló", ha a tárca további kommentárt fűzne az ügyhöz.

Ellentét: a Krím státusának a megítélésében

Boris Johnson brit miniszterelnök a történtek másnapján kijelentette: London továbbra sem ismeri el a Krím-félsziget elcsatolását Ukrajnától, és álláspontja szerint a brit hadihajó ukrán területi vizeken haladt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök véleménye: az "agresszív politikának" a következményeit szemlélteti a 2014-es "ukrajnai tragédia", amelyben szavai szerint Európa tevőlegesen támogatott egy "fegyveres, alkotmányellenes államcsínyt" Ukrajnában.

"Ezzel kezdődött minden" - vélekedett az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím félsziget kilépett Ukrajnából.


Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog