Liberális emocionalizmus, gyakorlatilag ellehetetleníti az értelmes párbeszédet

Amikor napjaink kulturális küzdelmeiben a keresztény-konzervatív nézőpont kerül szóba, ez olyan szavak segítségével történik, amelyek érzelmekre utalnak – olvashatjuk Köntös László a Megvanirva.hu blogon megjelent, Liberális emocionalizmus című írásában.


„Például, ha arról a kérdésről esik szó, hogy mi is gondoljunk az Európába áramló muszlimok millióiról, akkor az az álláspont, hogy a migrációt meg kell állítani, úgy van a világnézeti ellenfél részéről bemutatva, mintha itt pusztán érzelmi kérdésről lenne szó. Akik tehát elutasítják Európa határainak a megnyitását az illegális bevándorlók előtt, nem elvi, hanem érzelmi alapon teszik. Szimplán idegengyűlölők. Aki pedig kerítést épít, vagy csak kiáll Európa kulturális karakterének megőrzése mellett, az csak uszít is hergel.

 A lényeg tehát, hogy van egy súlyos elvi kérdés, s a vita nem elvek összecsapása mentén zajlik, nem is a racionalitás szintjén, hanem az egyik fél azt állítja, hogy a másik azért mondja azt, amit mond, mert az érzelmei vezérlik. Mondani sem kell, hogy aki érzelemvezérelt gondolkodással, mentalitással van megvádolva, az mindig a keresztény-konzervatív oldal.

Ez gyakorlatilag ellehetetleníti az értelmes párbeszédet, a keresztény-konzervatív oldalt folytonos védekezésre kényszeríti, amelynek az a tartalma, hogy a védekező egyfolytában azt akarja bizonyítani, hogy nem azért áll ki hagyományos értékek mellett, mert gyűlölködik, hanem elvi alapon. (...)

Amíg a liberális emocionalizmus marad napjaink sok vitájának értelmezési kerete, addig ebből az ördögi körből nem is lehet kikeveredni.”

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog