Megbüntették Romániát, mert nem védte meg a szélsőségesektől az LMBT filmvetítést


Romániai tüntető a homofóbia ellen
Kép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Szerző: Kocsis G. János

Az Emberi Jogok Európai Bírósága június elsején kártérítés megfizetésére kötelezte Romániát, amiért a rendőrség nem védett meg egy LMBT filmvetítést, amelyet szélsőjobboldali tüntetők rohamoztak meg még 2013-ban.

 

A strasbourgi székhelyű bíróság a keddi ítéletében kimondta, hogy Románia nem szerzett érvényt a diszkrimináció tilalmának, nem tartotta tiszteletben a magánélet védelméhez, valamint a gyülekezési szabadsághoz való alapjogot, amelyeket véd az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Az egy szivárványcsaládról szóló film vetítése 2013-ban az LMBT Történelmi Hónap része volt, a rendezvény ellen pedig szélsőséges csoportok tiltakoztak a helyszín közelében. A rendőri jelenlét ellenére végül mintegy 45, feltehetően az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőjobboldali párthoz tartozó tüntető megrohamozta a mozit, és homofób jelszavakat kiabálva sértegették és fenyegették a nézőket. A támadás idején a nézők száma nem haladta meg a 20 főt.

Az Új Jobboldal tagjai a párt 2000-es megalakulása óta számos erőszakos homofób incidensért felelősek Romániában, minden évben tiltakoznak a bukaresti Pride felvonulás ellen. A párt eddig még soha nem szerzett parlamenti mandátumot.

A incidenssel kapcsolatos nyomozást 2014 októberében zárta le a bukaresti ügyészség, amely a támadást véleménynyilvánításnak minősítette. Egy másik nyomozás is indult a fasiszta jelképeknek a támadás során történő használata miatt, ezt szintén megszüntették a román hatóságok 2017 augusztusában és az elkövetők egyike ellen sem emeltek vádat.

Ezután az ACCEPT nevű LMBT jogvédő csoport és öt személy, akik jelen voltak a vetítésen, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte az ügyet. A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a bukaresti hatóságok nem nyújtottak megfelelő védelmet a résztvevők méltóságát illetően és nem vizsgálták ki érdemben az ellenük irányuló homofób visszaélést.

“A hatóságok ezzel szexuális irányultságuk alapján diszkriminálták őket”

 – tették hozzá ítéletükben a bírák. Kötelezték a román államot, hogy fizessen 7500 eurót az eljáró egyesületnek és 9750 eurót a perben szereplő minden egyes sértettnek. A bírósági ítélet szerint a 3264 eurós perköltséget szintén a román államnak kell állnia.

 

Forrás: Humen Online Megbüntették Romániát, mert nem védte meg a szélsőségesektől az LMBT filmvetítést

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog