Háromszék: kitakarították a Feketeügy folyó kézdiszéki szakaszát. Vajon meddig marad így?

Középen Táncos Barna, balra Tamás Sándor, jobb szélen Ambrus József. 

Mintegy ezer  önkéntes gyűjtött szemetet szombaton Felső-Háromszéken (Kézdiszéken) a Feketeügy mentén és a mellékágak partjainál. Többnyire fiatalok voltak jelen, de vettek részt szép számban felnőttek, egész családok is a nagyszabású takarítóakción, amelyet a Zöld Háromszék program részeként szerveztek a lemhényi ifjak kezdeményezésére. Hatezer zsáknyi szemét gyűlt össze, amelyet a lécfalvi hulladéklerakóhoz szállítanak. A PET-palackok, építkezési törmelékek mellett az önkéntesek hűtőszekrényt, kanapét is találtak a martra kidobva. Vajon meddig marad így? 

 

30 évvel ezelőtt a vasfüggöny lehullása után a nyugati világ elszörnyülködött, mily kevés műanyag csomagoló anyagot használnak keleten. Gyorsan tettek is róla, hogy érjük utol a fejlett nyugatot a műanyag felhasználásában és a vele történő szennyezéssel. Nemhiába a technológiát ők hozták persze pénzért, na meg a nyersanyag egy része is nekik hajtja a hasznot.

A cél nekünk is elérni a nyugati civilizáció szintjét

Ha már másba nem is de a  nyugatot Európát a szennyezésbe utolértük. Mintegy két éve valamikor Európa "kultúrközpontjának" kikiáltott Párizsban az utóbbi idők legnagyobb áradása volt a Szajnán. Az árról ez a tudósítás jött: 

"Az egy hete tetőzött hatalmas árvíz vitte magával a francia fővárosból a hordalékot, amely egy mesterséges gátnál feltorlódott. A hulladék vastagsága néhol eléri a fél métert. A folyó partján élők elkeseredettek, már a gyerekeiket is féltik iskolába engedni, mert megjelentek a patkányok is. Többen nem várják meg a hatóságokat, és maguk látnak neki a környék megtisztításának.A Szajnán levonuló árhullám sodorta a Párizstól 60 kilométerre lévő városig a hordalékot, amely egy mesterséges gátnál feltorlódott. A víz felszínén műanyag palackok, gáztartályok, gumiabroncsok, bútorok lebegnek, van, ahol 80 cm vastagságú a hordalék."

Temérdek a szenny a vizeinkben, és akkor még nem beszéltünk a szárazföldről.

Nem a párizsiak példáját követték Háromszéken, hanem a lemhényi ifjak jöttek rá, hogy nem szeretnének szennyben élni.  Így május 29-én szombat reggel a lemhényi gyülekezőhelyen csatlakozott az önkéntesekhez Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki háromszéki elöljárókkal együtt vett részt a takarításon.  

„Nemcsak állampolgári, hanem keresztény kötelességünk is vigyázni a teremtett világra. A Feketeügy medrének megtisztítása olyan megmozdulás, amely mögé természetesen felsorakozik a környezetvédelmi minisztérium, és én személyesen is azért tartom fontosnak, hogy itt legyek ma, hogy példát mutassunk. Legalább ennyire fontos, hogy tegyünk azért, hogy meg is őrizzük környezetünk tisztaságát! Meggyőződésem, hogy azok a fiatalok, akik részt vesznek az ilyen eseményeken, zöldebb Háromszéket, zöldebb Romániát fognak teremteni”

Zöldebb Háromszéket szeretnének, így született meg a kezdeményezés ötlete, számolt be Erős Rudolf, a Magyar Ifjak Kézdiszékért szervezet elnöke, ismertetve, hogy ezen a szombaton nemcsak a Feketeügy kézdiszéki partszakaszát, hanem a mellékágakat is megtisztították. Mint mondta, 700 önkéntesre számítottak, de ennél többen, közel ezren vettek részt, ez megerősíti őket, hogy jó az az út, amin haladnak. 

A nagyszabású takarítású programhoz csatlakozott a megye vezetősége, „Az a célunk, hogy Háromszék legyen az ország legtisztább megyéje, úgy környezeti szempontból, mint a levegő minősége szempontjából. Nemcsak annak örvendünk, hogy ma ilyen sokan megmozdultunk egy nemes ügy érdekében, hanem annak is, hogy ezt a nagytakarítást az ifjúsági szervezetek kezdeményezték. Több éves folyamat érik be, a szakmai építkezés után most társadalmi, közösségi összefogást hirdetünk. Tiszta környezet – gazdag vidék, ez a jövő és ezt akarjuk itt, Háromszéken” – összegezte a Zöld Háromszék program lényegét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az Esztelneken tartott sajtótájékoztatón. 

Partnerként csatlakozott több intézmény is: logisztikai és anyagi hátterét a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és partnerei, a felelősségátvállalási szervezetek (OIREP) biztosították, az önkéntesek zsákokat, kesztyűket, láthatósági mellényt kaptak, a Tega RT., a GospCom Kft., ECO Bihor segítségével minden összegyűjtött szemetet a lécfalvi lerakóba visznek.  

Székelyföldön hagyománya van a hulladékgazdálkodásnak, régen is megvolt, hogy patakmederbe semmit sem szabadott eldobni. Több helyen jártunk a mai nap folyamán, nem mindenütt katasztrofális a helyzet, de nem is szép a látvány, bizonyos pontokon csúnyán felgyűlt a PET palack. Én bízom benne, hogy ha ennyire sokan részt vettek ebben az akcióban, sokan lesznek azok is, akiknek fontos lesz, hogy meg is maradjon a tisztaság” – hangsúlyozta Ambrus József,  az egyesület igazgatója.  

 A szombati takarítási akcióban Kézdivásárhely, Csernáton, Torja, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Ozsdola, Bereck, illetve a Hargita megyei Kászon község önkéntesei mellett számos intézmény, szervezet, többek között a helyi önkormányzatok, tűzoltóság, csendőrség, helyi rendőrség, a Vöröskereszt munkatársai, képviselői vettek részt. Együttesen a Feketeügy 33 km-es, kézdiszéki partszakaszát, valamint 153 km-en a 12 mellékágat takarították ki. Ősszel a Feketeügy sepsiszéki szakaszát fogják kitakarítani.  

 Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog