Unitárius Egyház tiltakozik a Batthyaneum kisajátításáért

A Magyar Unitárius Egyház kormányzó szerve értetlenül és felháborodva vette tudomásul a romániai Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletét, amivel elutasította a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a tulajdonosnak, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek.

 

A kommunista diktatúrában államosított épület és az abban található felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény visszaszolgáltatásának jogerős megtagadása az egykori törvénytelen elkobzás legitimálását jelenti.

Ez a döntés nem csak a római katolikus testvéregyházunkkal szemben jogtipró ítélet, hanem a többi erdélyi magyar felekezet számára is aggasztó üzenet.

Egyházaink az 1989. évi államhatalmi rendszerváltozás óta állhatatosan és következetesen kérvényezik az állam által elkobzott ingatlanok és ingóságok teljes körű természetbeni visszaszolgáltatását, illetve az esetenkénti méltányos kárpótlásokat.

Az eddigi felemás eredményeket az elmúlt években egyre inkább beárnyékolta a visszaszolgáltatási folyamat elakadása.

Együttérzésünk és tiltakozásunk kifejezésén túlmenően testvéregyházainkkal közösen kívánunk fellépni minden lehetséges igazságszolgáltatási fórumon közösségi tulajdonjogaink maradéktalan érvényesüléséért.

 Közlemény

Kolozsvár, 2021. május 28.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog