Forrás: Youtube/House of One

2015-ben egy pap egy rabbi összeült, pattant a szikra, és három világvallást egyesítő neobrutalista temegóga felépítéséről adtak hírt nem máshol, mint Berlinben. Akkor volt, aki megmosolyogta, másokat kiborított, de lehettek olyanok is akik köptek. Minden esetre akkor az ötlet bizarrnak tűnhetett, de ma már rádöbbenhetünk, hogy a nyugat muszlimizáció felgyorsításának előhírnöke is lehetett, csak mi itt, de máshol sem figyeltek fel rá. Csupán legyintettek. (Napjaink Berlinére tekintve nekem a magas Déva várát idézi.) Láss csodát, 2021 május 27-én jön a hír: lerakták Berlinben az első keresztény-zsidó-muszlim imaház alapkövét. Az elsőt kiemelhetjük a hírből, mely előre vetíti, hogy lesz több is.

 

Az MTI így fogalmaz „Lerakták csütörtökön Berlinben a keresztény, a zsidó és a muszlim vallás első közös imaházának alapkövét. A House of One elnevezésű intézmény „a vallási sokszínűség” helye lesz, ahol „megmutatkoznak és érthetővé válnak a különbségek” a vallások között – emelte ki Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke az alapkőletételi ünnepségen.” Az „Egy Ház (House of One)” – amelyet a Guardian szerint churmosquagogue-nak becéznek, amit jobb híján most „temegóga” néven emlegetnek – szinte mindenben, ám mégsem teljesen egészen különbözik a templomtól, a mecsettől és a zsinagógától.

Az interreligionális projektre 43 millió eurót szánnak. Ebből 30 milliót Berlin város biztosít, 9 millió euró adakozásból jött össze, ehhez remélnek még gyűjteni további 8 milliót.

Május 27-én imahely alapkőletételével, mintegy tíz éves tervezési időszak négy éves építkezési időszak kezdődik a vallásközi együttműködés és dialógus jegyében, áll az ötletgazdák tájékoztatójában.

A kivitelezésre az alapítványt hoztak létre, valamint a vallások közötti párbeszéd, megértés és együttműködés ösztönzését szolgáló intézmény megvalósítására. Ötletgazdák egy berlini evangélikus pap, egy rabbi és egy imám Gregor Hohberg, Andreas Nachama és Kadir Sanci. Valami oknál fogva az ötletelésből a katolikusok és az ortodoxok kimaradtak.

Az épület úgynevezett „újbrutalista” stílusban tervezték. A brutalisztikus építészet újragondolása. A stílust sok kritika éri egyesek a hideg, rideg megjelenését csak a totalitarizmus elővetítő ideölőgát előre vetítők kedvelik. Mások ridegnek és város rombolónak tartják. Angliában mozgalom is indult az irányzat ellen. A brutalizmus mint építészeti filozófia a szocialista ideológiával társult, és inkább a kommunista országokban terjedt el, mint olcsó tömeglakások építkezési stílusa. Ezt újították most fel „neubrutalism” nevet ráaggatva.

Visszatérve a megvalósulásnak látszó ötlethez, ha a nyugat európai muszlim és keresztén viszonyokat nézzük akár még Berlinben is, az építkezés a magas Déva várát idézheti az emberben.

„Amit raktak délig, leomlott estére,
Amit estig raktak, leomlott reggelre.”

Egy keveset 21. századosítva.

Amit raktak délig, felrobbantották estére,
Amit estig raktak, felrobbantották reggelre.

A Guardian szerint a projektet általános támogatás övezi a vallási közösségek részéről, többen azonban aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a különböző vallások keverésével új vallást akarnak létrehozni.
Az is lehet a három ötletgazda rájött hogyan lehet pénzt kivasalni és sokat a naiv hívőkből, látva asok vallásalapítók sikereit a világban. A látványtervet elnézve valahogy inkább globalista-neokommunista irányzat és ideológia kezdetének érzem, melyet a mammon imádatával ötvöznek. 

Forrás: Guardian, MTI, Hetek

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog