Fotó: Havran Zoltán

A koronavírus-járvány miatt az egész világon komoly hiány alakult ki az egészségügyi védőfelszerelésekből, főleg a maszkok iránt nőtt meg a kereslet. Most üt csak vissza, hogy a fejlett országok sok egyéb mellett az egészségügyi védőeszközöket és az alapanyagokat is Ázsiából, döntően Kínából szerezték be az elmúlt évtizedekben. Itthon heteken belül elindul a profi egészségügyi maszkok gyártása Hajdúböszörményben.

– Most azok is kézfertőtlenítőt és orvosi maszkot akarnak vásárolni, akik eddig még a vécé után sem mostak kezet. Ir­reálisan nagy lett a kereslet a védőeszközök iránt, ez az egyik oka a hiánynak – magyarázza az egyik egészségügyi termékeket gyártó nemzetközi cég munkatársa. Az anyavállalattól nincs felhatalmazása, hogy nyilatkozzon, ezért a nevét nem írhatjuk le, de évtizedes tapasztalata a biztosíték arra, hogy megfelelő információkkal és ismerettel rendelkezik a helyzet értékeléséhez.

Szerinte az extra keresleten túl a hiány másik oka, hogy a fejlett országok az egészségügyi védőfelszerelések jelentős részét már jó ideje Ázsiából, főként Kínából szerzik be, mert sokkal olcsóbban jutnak hozzá, mint ha maguk állítanák elő. Vannak ugyan európai és amerikai védőfelszerelés-gyártó cégek, ám az alapanyagot azok is Ázsiából importálják. A hiány harmadik oka szerinte az, hogy bár Európa-szerte vannak olyan logisztikai raktárak, amelyekben nagy nemzetközi cégek nagyobb mennyiségben készleteznek egészségügyi védőfelszerelést, azokra a németek, a franciák és a lengyelek exporttilalmat rendeltek el (miként Magyarország a koronavírus-ellenes gyógyszer potenciális hatóanyagára, a klorokinra).

Teljes cikk itt olvasható Magyar Nemzet

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog