„Kell, hogy legyen az almáriumban…” Kárpát-medencei hagyományőrző találkozó Kiscsőszön

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye Kiscsőszön rendezi meg Almárium táborát július 12-17. között. A rendezvény részleteiről Dóra Fruzsinát, a Műhely tárvezető-helyettesét kérdeztük.

 

 „Az Almárium tábor egy meghívásos rendezvény, és a Módszertani Műhely munkatársai szólították meg a leendő résztvevőket. A népművészettel, a néphagyománnyal foglalkozó kézműveseket, zenészeket, táncosokat, szervezőket, részben a Hagyományok Háza megyei és határon túli hálózatának munkatársait várjuk a hatnapos együttlétre. Ne gondoljunk egy klasszikus táborra, hiszen a találkozó inkább egy többnapos ötletbörzére, vagy nagyobb szabású konferenciára hasonlít. Örömünkre szolgál, hogy a százfős rendezvény résztvevőinek negyede a határon túlról érkezik.

Az együtt töltött idő alatt alapvetően arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi is a néphagyomány szerepe a jelenkori műveltségben, kultúrában. Feszegetjük azt a dilemmát is, hogy az ’autentikusság’, a hagyományhoz ragaszkodás, a megújulás, a tradíciók újrafogalmazása milyen keretek között kap helyet a szakemberek életképében. A disputák természetesen a hagyományok továbbélésének módját szolgálják.

A találkozó eredményességét jelentheti, hogy a meghívottak örömmel fogadták a kezdeményezést, s vállalták, hogy tudásukkal másokat is gazdagítsanak. Ezt bemutatók, foglalkozások formájában képzeljük el, ami kiegészülhet kerekasztal beszélgetésekkel, vagy vitafórummal. Az egybegyűltek tehát mindannyian aktív részesei lehetnek a tábornak, így nem a klasszikus előadói-hallgatói viszonyra építettünk.

A program részleteit is kidolgoztuk, a délelőtti idősávban kisebb létszámú – javarészt kézműves – foglalkozásokat tartunk párhuzamosan. Népmesével, néptánccal, népzenével, népi játékkal foglalkozó szekció külön is várja az érdeklődőket. A délelőtt közös énekléssel zárul.

A délutánok nagyobb ívű, elméletibb jellegű vitafórumokkal, kerekasztal beszélgetésekkel telnek, amiken a táborozók együtt vehetnek részt. Az estéket kicsit könnyedebb, szórakoztatóbb programokkal, mint például folkkocsma-kvízzel, a mesemondók mesekocsmájával, vetélkedővel, koncertekkel töltjük ki.

 

Egyéb információk: dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog