Tiltott megemlékezés

Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.


Többszörösen szomorúnak nevezte ezt a napot a szombat délutáni megemlékezés szónoka Bedő Zoltán, ugyanis Csíkszeredában ekkor helyezték örök nyugalomra Ft. Pénzes József címzetes esperes – plébános földi maradványait, Kolozsváron pedig Kallós Zoltán néprajzkutató fáradt testét. Ugyanakkor húsz esztendővel korábban gróf Wass Albert író, költő, közéleti személyég is február 17 -én távozott az élők sorából. Bedő szerint pedig ez a nap azért is szomorú, mert amint a délelőtt folyamán ismét bebizonyosodott, a román hatóságok még mindig fenyegetik és készek meghurcolni a Wass Albert emlékét ápolókat. Így akarják kitörülni a köztudatból, ami azonban nem fog sikerülni, mert tartásával, kiállásával, tetteivel és műveivel befészkelte magát nemzete szívébe. Onnan pedig megfélemlítéssel nem lehet Őt kilúgozni.
Az elhangzottak után a 9 éves Bács Lilla elszavalta Wass Albert, Hontalanság hitvallása című versét, majd a jelenlévők gyertyát gyújtottak és elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblánál. A megemlékezés himnuszaink eléneklésével ért véget.

Berecki

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog