Összefogás hagyományőrző mestereinkért koncert

A Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány idén is megrendezte jótékonysági koncertjét az idős és beteg zenészek megsegítésére. A szervezők az adományokat december végéig várják.

 

A Hagyományok Házadecember 10-én adott otthont az Összefogás hagyományőrző mestereinkért koncertnek. A Kallós Zoltán Alapítvánnyal közösen szervezett rendezvény célja az életükkel, művészetükkel egykor példamutató elődeink támogatása volt.

Segíteni kell, hiszen életünk alakulását legalább felerészben a régi, és még ma is köztünk élő mesterektől kaptuk – foglalja össze a koncerthez fűződő gondolatait Koncz Gergely táncházzenész, a műsor szerkesztő-rendezője. – Az a legkevesebb, hogy mi is felkaroljuk őket. A mestereim közül már a legtöbben nincsenek köztünk, de számos kiváló zenész még velünk él. Két hónappal ezelőtt kerestek meg, hogy hozzuk tető alá e jeles eseményt. Minden résztvevő zenekarral beszéltem, természetesen mindenki igent mondott a felkérésre, a részletek megszervezését a Hagyományok Háza munkatársai vállalták. A szűken másfélórás est programja a mezőségi zene köré összpontosul, s célunk, hogy egy-egy falu zenéjében tökéletesen elmélyülhessen a hallgató.”

A kezdeményezés 2013-ra tekint vissza, amikor a Hagyományok Háza az úgynevezett Összefogás koncertekkel támogatott tisztes korú népzenészeket. Ennek folytatásaként 2014-ben az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján a résztvevők fogalmazták meg az idős zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt őszinte szeretetből, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik; nem tudnak már muzsikálást vállalni, ezáltal a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent. A járványos időszak különösen sok nehézséget jelent a nagy elődöknek. Az ötletet tett követte, és számos táncházban, koncerten szerveztek gyűjtést számukra. A jelen koncert egy újabb fontos mérföldkő a szolidaritás útján, adventben, mikor mindnyájan fogékonyabbak vagyunk a jóra.

Az adományokat a szervezők december végéig várják.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/osszefogas2020

*Horváth Piroska: Az öregeket mindig szeressétek!

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog