Szerző: Tóth László

Tegnap szeptember 8-án múlt 50 éve, hogy Kézdivásárhely főterén leleplezték Gábor Áron szobrát. Az évforduló alkalmával a szobor előtt elhelyeztek két panót a szobor rövid történelmével és képekkel.

A megemlékezés alkalmával dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester és dr. Dimény Attila, az Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetője tartott sajtótájékoztatót. Az alpolgármester elmondta: „Az Őszi Sokadalom végéig az információs táblák itt lesznek, hogy a járókelőkben, az érdeklődőkben is tudatosuljon, mennyire fontos Kézdivásárhelynek ez a szimbólum” . A múzeum vezetője ismertette röviden a szobor történetét.

 Ötven évvel ezelőtt Sylveszter Lajos, a megyei művelődési- és művészetügyi bizottság elnöke így méltatta a szobór avatást:
„Néhány perc múlva, Nagyvarjasi Oláh Sándor szobrász- művész alkotásának leleplezésével. az ágyúöntő ezermesternek és legendás hírű székely szabadságharcosnak és az 1848—49-es háromszéki önvédelmi harcoknak állítunk, kegyeletünk jeléül, méltó emléket. Ezzel a kézdivásárhelyi emlékművel eggyel gyarapodik tehát azoknak a zarándokhelyeknek a száma, amelyek valamennyiünknek. akik e tájakon élünk, és mindazoknak, akik erre járnak, idézni fogják e város és e vidék lakosságának a múlt Századi forradalmi eseményekben betöltött szerepét, évszázados szabadság- vágyát. a szabadságeszményekért munkával, vérrel, és ha kellett, életüket is áldozó elődök jellemét, nagyszerű tetteit. Hősünket, akinek a berecki, sepsiszentgyörgyi, kökösi emléktáblák, a hamvainak helyet adó eresztevényi síremlék, a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi emlékkiállítások mellett, megyénkben szám szerint a hatodik, legimpozánsabb emlékművel adózunk, nem kell újra bemutatnunk. Helyét, történelmi szerepét, emberi nagyságát szocialista történetírásunk évtizedekkel ezelőtt kijelölte hazánk, népünk történelmében ; tudományos szakmunkák sora. tankönyvek méltányolják tetteit ; irodalmi és képzőművészeti alkotások idézik szellemét, és a lakosság körében ma is elevenen élő emléke, a róla és ágyúiról költött népdalok ,a nevéhez, tetteihez fűződő mondák és igaz történetek bizonyítják : örökre és kitörölhetetlenül szívébe zárta az a közösség, amelyből vétetett“. (Megyei Tükör, 1971. szeptember 10.)


Megyei Tükör, 1971. 09. 10

Képek: Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog