Szerző: Tamás Katalin

Románia, különösen Kovászna és Buzău megye területén számos iszapvulkán megtalálható, melyek a paleocén végén lezajló vulkanikus folyamatokhoz kapcsolódnak, ám nem csupán természeti képződményekként különlegesek: fortyogó anyaguk gyógyhatása régóta ismert, ezért fürdőkúrákra is sokáig használták.


Pokolsár az erdélyi Kovászna város területén található, és egy hatalmas, kiszámíthatatlan kitöréseiről híres iszapvulkán volt, melyből szén- és kén-dioxid tört elő, a róla szóló régi feljegyzések szúrós szagról és tomboló, kavargó vízről is szólnak, melynek erőssége fenyegető volt, noha kimondottan nagy problémát néhány évtizedenként okozott csak a beszámolók szerint. A legerősebb kitörés 1837-re tehető.Pokolsár gyógyiszapjaAz erdélyi természeti csoda gyógyerejét hamar felismerték, 1881-ben Pokolsár Fürdőintézet néven nyitottak egy fürdőkomplexumot, amely eköré épült, később a Mikesfürdő nevű fürdőtelep vette át szerepét. Az időnként erős, a lakosságot is fenyegető kitörések ellen azonban drasztikus lépést tettek: betemették az iszapvulkánt.

Pokolsár GyógyfürdőPokolsár képződményét kővel és homokkal töltötték fel, így elejét vették az erős erupcióknak, ám a hely ma is megtekinthető a látogatók számára: a belvárosban egy rácsos kupola fedi le a medenceszerű kürtőt.Iszapja és vize azonban nem szűnt meg létezni, ahogy az enyhe szén- és kén-dioxidos feltörések is megmaradtak, főképp a téli időszakban, amikor a felszín alatt képződő szén-dioxid útját eltorlaszolja a fagyott csapadék: Pokolsár vize soha nem fagy be, így itt tör fel legnagyobb eséllyel, legkönnyebben a gáz.

Gyógyerő az iszapban

Pokolsár vize az egykori elemzések alapján alkáli sós, savanyú, egyébként vasat, káliumot, lítiumot is tartalmaz. Gyógyvize és szürke iszapja egyaránt használatos volt az egészségügyi fürdőkúrákban, elsősorban köszvény és idegi problémák esetén. 


Fotó: Indafotó/Kandika

Kovászna város egyébként csaknem 600 méter tengerszint feletti magasságban található, klimatikus gyógyhely, rengeteg ásvány- és savanyú-, illetve borvízforrásáról híres, melyek vize többek közt szén-dioxidot, ként, alkáli sót tartalmaz. Egyes forrásaiból palackozzák is a vizet, de termálfürdő és mofetták is találhatók itt.

A csaknem tízezer fős városban temérdek látnivalót felkereshetnek az érkezők, az egykori vár romjain túl több épített műemlék és természeti szépség van a területén.

 

Forrás: femina.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog