További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Lövöldözés tört ki egy San Bernardinó-i szociális intézményben, az orosz kormány pedig bejelentette, hogy büntetőintézkedéseket vezet be Törökország ellen. A Szent Imre Kórházban dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, újabb világörökségek. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.


Tizennégyen életüket vesztették, tizenheten pedig megsérültek egy lövöldözésben, Kalifornia állam San Bernardino nevű városában, az Egyesült Államokban. A rendőrség két elkövetőt üldözés során ölt meg, egyet pedig letartóztatott. A támadás egy fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézményben történt San Bernardinóban. Két feltételezett elkövetőt, Syed Raheel Farookot és feleségét, Tafsheen Malikot azonosították. Barack Obama nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a támadás terrorcselekmény volt.

Szerdán a belga RTL televízió internetes oldalán azt írta: Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a párizsi terrortámadások egyik főszervezője feltételezésük szerint járt a budapesti Keleti pályaudvarnál, ott csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt, és velük távozott az országból.

Jóváhagyták a szankciós listát

Az orosz kormány számos büntetőintézkedést vezet be Törökország ellen, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem behozni Oroszországba. Emellett egyebek közt visszaállítják a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára és felfüggesztik az orosz–török kormányközi bizottság munkáját. Úgy tudni, Oroszország és Törökország felfüggesztette az egyeztetést a Török Áramlat nevű földgázvezeték építéséről is.

Schengen egységének megőrzése mellett álltak ki

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli európai uniós belügyminiszteri tanácskozás résztvevői – hangsúlyozta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen. A tanácskozás után az illetékes uniós biztos azt mondta, csak akkor lehet hatékonyan fellépni a menekültválság kezelésében, ha a tagországok betartják a szabályokat.

„Meg lehet állítani a migránsáradatot”

Magyarország csütörtökön adta be a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra. Szlovákia szerdán tette meg ugyanezt. Orbán Viktor kiemelte: a visegrádi együttműködés tagállamai bebizonyították, hogy „ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot”.

Azt, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy Magyarországgal szembeni polgári kezdeményezést, a kormányfő bosszúnak minősítette.

Románia is csatlakozhat a kvóta elleni beadványhoz

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint szlovákokon kívül a csehek és a lengyelek is csatlakoznak majd Magyarországhoz a kötelező betelepítési kvóta Európai Bíróság előtti megtámadásában.

Kovács István az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában ehhez hozzátette: hogy akár Bulgária és Románia is bekapcsolódhat az eljárásba.
A stratégiai igazgató szerint a V4-es országok nagyon erősen egyetértenek a migránshelyzet kezelési módjában, bár Lengyelország szerepe kicsit ingadozott.
Kovács István kijelentette: sérti az uniós tagállamok alaptörvényeit a kötelező betelepítési kvóta, mert annak alkalmazása esetén csoportosan, akaratukkal ellentétesen utasítanának ki embereket a különböző országokból.
Szerinte a legfontosabb az európai emberek biztonsága, a genfi egyezményben részletezett menedékjog pedig korlátozható annak érdekében, hogy ez ne sérüljön.

A romániai legényes és a szlovák dudakészítés is a világörökség része lett

Tizenöt új elemmel bővült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listája: a romániai legényes tánc, a szlovák dudakészítés és az arab kávé is a világörökség része lett - közölte szerdán honlapján az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

A jelöltek felvételéről az UNESCO illetékes kormányközi bizottsága döntött, amely december 4-ig Namíbia fővárosában, Windhoekben ülésezik. A tanácskozás mintegy 100 ország 500 küldöttjének jelenlétében november 29-én kezdődött.
A romániai legényes táncot az ismertetés szerint magyar, román és roma fiúk és férfiak - ötévestől 70 éves korig - járták ünnepi alkalmakkor. A tánc elősegítette a kultúrák közötti párbeszédet és a társadalmi kohéziót, segített a fiatal fiúknak, hogy megerősítsék helyüket a hagyományos közösségekben - olvasható a közleményben.
"A dudakultúra Szlovákia-szerte fellelhető: kiterjed a hangszerkészítéstől a zenei repertoáron, a stíluson és a díszítésen át a táncig, a hozzá kötődő kifejezésekig és népi hagyományokig" - fogalmazott az UNESCO közleménye. A bemutatás arra is kitért, hogy a dudások ünnepi alkalmakkor a helyi rendezvényeken lépnek fel. A hangszerkészítés és a dudajáték családi tradícióként öröklődik, valamint a helyi közösségekben él tovább.

MTI-MNO nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog