erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely: Mi lesz veled Vasút utca, megint a fagy fogja betömni a kátyúkat?


2017. szeptember 28-ai felvétel

Volt egyszer egy hullámvasút utca Kézdivásárhelyen! Igen olyan hullámos volt hogy viszontagságos volt személygépkocsival végig hajtani rajta, ezt örököltük a kommunizmusból. Több mint két évtizeden át az volt a gond, hogy nincsen pénz a felújításra. Most pedig az , hogy évek óta a nagy felújítástól nem lehet rendesen közlekedni. Miután januárban a Polgármesteri Hivatal azt a hírt adta közzé, hogy a kivitelező cég csődöt mondott, de új pályázatot írnak ki és hamarosan folytatják a munkálatokat, azóta mély csend honol a felújítással kapcsolatban. Az utca állapotában csupán annyi változott, hogy hála a meleg nyárnak azóta a hó elolvadt és maradtak a gödrök. Oda hordtak egy halom követ, ennek egy részét elterítették, a másik része ott tátong halomban. Igen még annyi változott, hogy amióta a kövek egy része az útra került még nehezebben lehet közlekedni. Vajon kihez kellene imádkozni, hogy legalább földgyaluval elegyengetnék a talajt? mert gondolom a fohász segítene és eljutna azokhoz akik észre kellene vegyék, csupán jóérzés kérdése, hogy egy keveset enyhítsenek az ott közlekedők helyzetén.

Alább meg lehet tekinteni a januáriban készült összefoglalót az elmúlt 4 évről, mivel semmi újat nem tudunk írni a felújítás folytatása kapcsán.

 


2017. szeptember 28.

Kövessük 2013-óta épülő Vasút utca történetét. Ennyi idő alatt már több kilométeres autópályát is lehet építeni és nem pár száz méteres utcát felújítani. A vizes lepedőt most éppen hova dobták arra csupán valamelyik „környékünk béli jósnő tudna válaszolni”. Bokor Tibor polgármester szerint a jelenlegi helyzet így néz ki: a „Vasút utca esetében az év végén (2016 szerk. megj) december 21-én lejárt azzal a komolytalan céggel a szerződés, amely lehet, hogy több mint három éve bosszant mindannyiunkat. Pert is indítottunk el a cég ellen, egyrészt kártérítést kértünk, a tavaly is 1,2 millió lejt kellett volna elköltsön, ahhoz, hogy a beruházást befejezze, de egy kapavágás sem történt”. 

Arra a kérdésre Bokor, hogy egy csődbe jutott vállalattól, hogyan lehet behajtani az adósságot azt válaszolta, hogy vannak értékes ingatlanjai Kézdivásárhelyen a brassói cégnek és ezzel kompenzálják. (A kérdés az, hogy jó román szokás szerint megeshet, már rég eladták, vagy más rátette a kezét és így hoppon maradhat a város. A szerk. megj.).

Kérdések sora tolakodik elő

Miért nem bontották fel a szerződést mikor látták, hogy milyen munkát végez a cég és a határidőket nem tartja be?
Egy építkezésnél részhatáridők és ütemezése a munkálatoknál is kellene léteznie, ha megvolt ki ellenőrizte és miért nem vonták felelősségre a céget, ne adj Isten még a szerződést is felbonthatták volna?
Ki ellenőrizte a részhelyesítéseket, ha egyáltalán készült ezekről jegyzőkönyv az kinél landolt? Közben volt olyan kijelentés a város vezetősége részéről, hogy a közbeszerződés újbóli kiírása hosszadalmas és bíznak a cégben, hogy mégis befejezi a munkálatokat.
Ekkor egy kérdés mégis marad, nem lehetett volna beperelni menet közben a céget mivel az ütemezés szerint nem teljesít?
Az idő bebizonyította, hogy a cég komolytalan, amire nagyon későn ébredt rá, valami csoda folytán, a város vezetése.

Vasút utcai lakósok több mint 3 éves kálváriájának története ahogyan a sajtó tálalta

2013. November 22. A polgármester elmondta: számára a legnagyobb csalódást a Vasút utca jelenti, hiszen a munkálat megkezdése előtt arra kérte a kivitelezőket, hogy tekintsék elsődlegesnek a nagyon forgalmas szakaszt, és a tél beállta előtt hozzák rendbe – ez azonban nem sikerült. Mi több, ha ebben az ütemben haladnak, jövőre sem lesz járható a Vasút utca.

Közel egy évre rá a helyzet még siralmasabb ekkor még csupán a közművesítésről volt szó

2014. augusztus 1. Késik az útjavítás
Kézdivásárhelyen jelenleg négy, idegenből jött cég dolgozik a víz- és csatornarendszer korszerűsítésén, és sok esetben nem hangolják össze a munkát, a városházának pedig alig lehet beleszólása a dolgok menetébe.
A legtöbb gond a Vasút utcában merült fel, ahol az egyik cég nem tartotta be a tervrajzban szereplő mélységet, tíz centiméterrel magasabban fektette le a szenny­vízvezetéket, amiért könnyen lehet, hogy kétszáz méteren ismét fel kell ásni az amúgy is szinte járhatatlan utcát.
Bokor Tibor polgármester jogosnak ítéli a lakosság panaszát, elmondása szerint a Vasút utcában dolgozó cégek, a tervezők a mai napig sem látják a munkálat végét. Egyelőre ezért áll a kivitelezés az említett utcában.

A közbeszerzést az aszfaltozásra és felújításra kiírják, amelyet egy brassói cég megnyer.

2014. szeptember 25. Útburkolat nélkül a Vasút utca
A múlt héten felszedték a kockakő burkolatot a kézdivásárhelyi Vasút utcában, a köveket az udvarterekben szándékoznak lerakni.
Egyelőre azonban áll a munka, a közművesítés ugyan kilencven százalékban elkészült, de minden valószínűség szerint egy rövidebb szakaszt ismét fel kell ásni, mivel a szennyvízcsatorna nem a tervnek megfelelő mélységbe került. A polgármesteri hivatal városrendezési osztálya összeállította a Vasút és a Molnár Józsiás utca aszfaltozására, teljes korszerűsítésére vonatkozó iratcsomót, ehhez állami támogatást igényelnek, hiszen a helyi költségvetésből nem tudnák előteremteni a szükséges 7,7 millió lejt. A tervek szerint a két utcában az alapozás és aszfaltozás mellett föld alá kerül a villanyhálózat, parkolóhelyeket és kerékpársávot alakítanak ki. A városháza október 6-ára írta ki a versenytárgyalást a két utcában elvégzendő munkálatokra.

2015 januárban ígérgetések és magyarázkodások következnek

2015. Január 13. A Vasút utca felújításáról (Lakossági panaszra válaszolva)
Kézdivásárhely városvezetése a Facebookon megjelent elmarasztaló bejegyzésekre válaszolva tájékoztatta a Vasút utca lakóit a jelenlegi helyzetről.

A városháza szakirodája még az ősz folyamán elindította az eljárást a legkritikusabb állapotban lévő utca javításáért. Novemberben – az előírásokat betartva – közbeszerzést írtak ki a munkálatokra, melyet a brassói Conforest Rt. nyert meg. Időközben Bokor Tibor polgármester 1,5 millió lejes, a 2014. évre szóló támogatási szerződést írt alá Liviu Dragnea fejlesztési miniszterrel. A terv szerint a kivitelező elvezeti az esővizet, minden vezeték a föld alá kerül, parkolókat és a lehetőségekhez mérten biciklisávot is kialakítanak.
A kivitelezésre a hivatal november 21-én írta alá a szerződést a Conforest Rt.-vel, mely vállalta, hogy a munkát határidőn belül elvégzi. Elsőként a gázszolgáltató vállalat akadályozta az ütem betartását, mely a teljes vezetékhálózatot kicserélte. Ugyanakkor a jelzőlámpa és vasúti átjáró közötti szakaszon az OMS Románia elrontotta a csatornázást – ezt hosszas tárgyalásokkal sikerült megoldani. Jelen pillanatban Márton László, a Conforest Rt. helyi megbízottja szerint az időjárás nem kedvez a munkálatoknak, ugyanis 50 cm mélységig kell kitakarítani a Vasút utca alapját, a fagyos föld azonban ezt nem teszi lehetővé. Bokor Tibor polgármester ezzel szemben úgy véli, 200–300 méteren eddig már meg lehetett volna javítani az utat, ha azonnal nekifognak, a problémásabb szakaszt – a kaszárnyától a Bertis üzletig –, de legalábbis az iskola előtti részt járhatóvá lehetett volna tenni. „Tökéletesen megértem a lakók és az iskolába járó közösség idegességét. Ennek ellenére kérem, legyen türelmük kivárni az eredményt, hiszen Kézdivásárhely talán legmodernebb utcájának megépítésén dolgozunk” – nyilatkozta a városvezető.

2015. Március 10. Korszerűsítik a Vasút utcát
Tegnap délben megkezdődött a kézdivásárhelyi Vasút utca, a város egyik legforgalmasabb, ám legrosszabb állapotban lévő útszakaszának felújítása. A kivitelező a Conforest Rt., a munkálatokat 2016 végére kell befejeznie.
A terv szerint a Vasút utca Molnár Józsiás utcáig terjedő szakaszára még ebben az esztendőben új burkolat kerül.

2015. Március 21. Útfelújítás csigatempóban
Hétfőn lesz két hete, hogy végre elkezdődtek a kézdivásárhelyi Vasút utca felújítási munkálatai. Az árverést elnyerő cég viszont lassan halad, ha ebben az ütemben folytatja, 2016 decemberéig sem fejezi be a Vasút utca korszerűsítését. Eddig csupán egyetlen teherkocsival dolgoztak az utcában, a földet hordták el, tegnap egy nagy bérelt autóval elkezdték szállítani a sódert az út alapozásához.

A kormány is beleszólt a dolgok folyásába, elvette a pénzt

2015. Május 20. Útjavítás önerőből
Visszavette a területfejlesztési minisztérium a kézdivásárhelyi Vasút és Molnár Józsiás utca felújítására elnyert kétmillió lejt – közölte Bokor Tibor polgármester. A lépés nemcsak a céhes várost érintette, hanem országos szintű pénzmegvonás történt számvevőszéki ellenőrzés után.
A megvonás ellenére a munkálat a Vasút utcában nem állt le, a polgármester arra kérte a kivitelező céget, hogy folytassa. Ha a júliusban esedékes költségvetés-kiigazításkor azt látják, hogy nincs pénz erre, átcsoportosítják a beruházásokra szánt összegeket, és önerőből fedezik a munkálatok költségeit.

2015. Július 1. Késik az aszfaltozás
A Vasút utca aszfaltozása főleg azért késik – tudtuk meg Bokor Tibortól, Kézdivásárhely polgármesterétől –, mert az áramszolgáltató még nem fektette le a járdák alá a vezetékeket.
A munkálatot május közepén kellett volna átadni, a Conforest cég ígérete szerint július közepéig kerül aszfaltszőnyeg a Vasút utca volt kaszárnya és Nemere utca közötti szakaszára. Jelenleg a Nap utcában dolgoznak, kiszélesítették, hogy amikor nekilátnak alapozni a Vasút utca további részét, el lehessen terelni a járműforgalmat. Ide is aszfaltszőnyeget öntenek, ha átadják az ipari parkot, ott zajlik majd a forgalom.

A „vizes lepedő” repül egyik helyről a másikra és még mindig késik az aszfaltozás

2015. augusztus 26. Késik az aszfaltozás
A legutóbb elhangzott ígéret szerint augusztus 15-ig kellett volna új aszfaltburkolatot önteni a kézdivásárhelyi Vasút utca bár egy részére, az egykori kaszárnya és a Nemere utca közötti szakaszra vagy jobb esetben a volt kaszárnyától a Molnár Józsiás utcáig. Csakhogy ebből sem lett semmi, akárcsak a műjégpálya befedéséből, ahol még neki sem fogtak a munkálatoknak.
A Vasút utca lakói joggal panaszkodnak a csigatempóra, a felelősséget viszont senki nem vállalja. A polgármester a kivitelezőre mutogat, az út korszerűsítését végző brassói cég a villanyszolgáltatót hibáztatja, mivel még nem kerültek föld alá a járda alatt elhaladó csatornákban elhelyezendő vezetékek, a telefon- és kábeltévé kábeleket is beleértve. A járda szegélykövei is elkészültek, de az aszfaltozás késik, és már senki sem mer határidőt mondani, az ott lakók pedig naponta bosszankodnak. Bokor Tibor polgármester elmondása szerint az eddig elvégzett munkálatokat törlesztették, ez nem lehet akadálya a folytatásnak.

2015. november 10. Aszfalt a Vasút utcában
Péntek délelőtt 11 óra körül megtörtént a „csoda”: a kézdivásárhelyi Vasút utcában, a Christine Szálloda előtt elkezdődött az aszfaltozás.
Már szerdán megjelent a helyszínen az aszfaltterítő gép, de déltájt kiderült, hogy meghibásodott a kézdiszentléleki aszfaltkészítő állomás, ezért aznap elmaradt a munkakezdés. Bokor Tibor polgármester elmondása szerint a munkálatot végző brassói cégnek nem volt alapanyaga, a megyei útosztálytól kellett azt megvásárolnia.

2016-ban folytatódnak az ígérgetések

2016. január 22. Folytatják a Vasút utca javítását
A kézdivásárhelyi Vasút utcában lakóknak sok bosszúságot okozott a hosszú ideig szinte járhatatlan utca. A múlt év novemberében végre leaszfaltozták a volt kaszárnyától a kórház pszichológiai osztályának épületéig, onnan a Molnár Józsiás utcáig csak az alapozás készült el. Időközben az útjavítást végző brassói Conforest Rt. ellen csődeljárás kezdődött.
Bokor Tibor polgármester ezen a héten több alkalommal is tárgyalt a cég képviselőivel, illetve a csődbiztossal, új ütemtervet beszéltek meg, és az ígéretek szerint az időjárástól függően február 15-e után folytatják a munkát.

2016. február 13. Elfogyott a türelem
Katasztrofális állapotok uralkodnak a kézdivásárhelyi Vasút utcában, miután a felújítást abbahagyták, a járda szinte járhatatlan, esős időben sártengerben kénytelenek iskolába járni a diákok. A kilátásokról Bokor Tibor polgármestert kérdeztük.
Az elöljáró elmondása szerint az elmúlt hetekben többször tárgyalt a csődöt jelentő brassói Conforest cég képviselőivel, akik nem voltak hajlandók felbontani a szerződést, annyit ígértek, hogy amint az időjárás megengedi, folyatják az utca korszerűsítését, s azt három hónap alatt be is fejezik.

2016. július 22. Megállt az idő a Vasút utcában
A kézdivásárhelyi Vasút utca áldatlan állapotáról számtalanszor írtunk lapunk hasábjain. Az utca egyik szakaszára került ugyan a múlt évben egy vékony aszfaltréteg, de a koptatót már nem öntötték rá. A kórház pszichiátria osztályának épületétől a Gyárak utcáig csak az alapozás készült el, időközben a brassói Conforest Rt., a munkálatokat végző cég ellen csődeljárás indult.
A tervek szerint a Vasút utcában minden kábel a föld alá került volna, de ez a mai napig nem történt meg, a városvezetés csak az ígéretekkel maradt.
Bokor Tibor polgármester elmondta: a Vasút utcában megállt az idő, semmiféle előrelépés nem történt, ezért úgy döntött, tovább nem várnak, hanem a Nemere utcától a Bertis üzletig betonpiskótával elkészítik a járdát a Vasút utca bal oldalán.

2016. december 6. 2017 év első felében végre befejezhetik a Vasút utca korszerűsítését – jelentette be Bokor Tibor polgármester a legutóbbi kézdivásárhelyi önkormányzati ülésen. Sikerült felbontani a szerződést a csődbe jutott brassói Conforest céggel.
Következő lépésként átveszik az eddigi munkálatokat, és új közbeszerzési versenytárgyalást írnak ki a még hátralévőkre, a Molnár Józsiás utca korszerűsítését is beleértve. Ha minden a tervek szerint halad, tavasszal befejeződik a Vasút utca lakóinak több mint hároméves kálváriája.

Elérkeztünk 2017 január utolsó hetébe, az alábbi kép tárul az ott járó elé. Ahogyan az idő megoldja a korszerűsítést, reménykedhetünk, hogy az is kiderül idővel, kik és mikor hibáztak a város irányításában, az utcában lakók kálváriájáért. (A történet összeállításában a Háromszék napilapban megjelent cikkeket és fotókat használtam.

 

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog