erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hétértékelő. Erősödnek a V4-ek, Merkel pedig próbál „radar alatt maradni”

Élesedik a kvótareferendum kampánya, ez a mozgósítási szakasz, a kormány, illetve a Fidesz próbál minden elérhető szavazót a részvételre buzdítani – magyarázta a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus.
Közeledik a pozsonyi uniós csúcs, rendeződnek a csoportok – kommentálta a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, hogy az elmúlt héten Orbán Viktor ismét a V4-ekkel közösen, sőt, Ukrajnával kiegészülve nyilvánult meg a bevándorlás ügyében, majd találkozott a szerb miniszterelnökkel is.

A szakértő szerint Angela Merkel német kancellár ezúttal nem szeretné, ha a migráció lenne a fő téma az EU-tanácskozáson, hiszen nemsokára berlini választások lesznek, ezért nem érdeke, hogy az immár bevándorlásellenes német közvélemény ezzel foglalkozzon. Erre utalhat, hogy kiszivárgott hírek szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nagyszabású beruházási és munkahelyteremtési programot készül bejelenteni. Vagyis Merkel most „próbál a radar alatt maradni”.

Eközben egyre erősödik a visegrádi négyek álláspontja, ami már többséginek mondható az Európai Unióban, különösen, ha a közvélemény-kutatások eredményeit nézzük. Merkel és Juncker nyilván megpróbál egyezségre jutni a keleti tagállamokkal, akár egyéni alkuk árán is, úgy, hogy a nyilvánosság előtt lehetőség szerint ne essen túl sok szó a menekülthelyzetről. Mondhatni, egyfajta „lopakodó migránspolitika” zajlik jelenleg.

A múlt héten a magyar parlamenti pártok megtartották az őszi ülésszakot előkészítő frakcióüléseket, a legfontosabb téma pedig az október 2-i kvótareferendum, illetve az ahhoz való viszonyulás volt. Az ellenzék, erősítette meg az elemző, már beárazta a kudarcát, ezért sem szánnak jelentős forrásokat a kampányra a balos pártok, csupán teljesítik a minimumot. A Jobbik pedig október 3-ra készül, saját nemzeti konzultációs programmal, bár aligha tudják majd elterelni a közvélemény figyelmét a bevándorlási ügyekről. A népszavazási eredmény tükrében nyilván megindul majd a helyezkedés és a pozícióharc, az esetleges felelősök keresése, de az MSZP-ben például aligha lesz személyi következménye a fejleményeknek.

Kiszelly úgy fogalmazott, a kormány szempontjából azonban élesedik a kampány, ez a mozgósítási szakasz, minden elérhető szavazót próbálnak úgymond „rábeszélni” a részvételre. Ez az érintett szervezetek, illetve a Fidesz számára is egyfajta vizsga egyúttal, kiderül, mennyire hatékonyan tudnak kampányolni – ami a 2018-as parlamenti választásra való felkészülés szempontjából sem mindegy.

A családi otthonteremtési kedvezmény bővítésének bejelentése kapcsán a politológus annyit mondott, a kormány számára kiemelten fontos, hogy fenntartsa a gazdaság bővülését, s bár uniós összehasonlításban impozánsak a magyar mutatók, az államadósság csökkentése érdekében a jelenleginél valamivel több, nagyjából három százalék körüli GDP-növekedésre lenne szükség.

Kacsoh Dániel

Magyar Hírlap

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog