erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hatósági túlkapások?

A törvényszegést büntetni kell, de a védelem mindenkit megillet, mondja Kulcsár Terza József

Szilveszter napján rendkívüli ülést tartott a megyei közrendészeti hatóság, melynek összehívását a testület tagjaként az MPP háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József indítványozta, aki készségesen válaszolt a zárt ajtók mögötti tanácskozással kapcsolatos kérdéseinkre.


– Elnök úr, miért tartotta ennyire sürgősnek a bizottság összehívását?

– Vannak olyan események, melyek megtárgyalása és elemzése nem tűr halasztást, mert feszültséget okoz, meggyőződésem szerint pedig szépirodalmi műveknek vagy nemzeti jelképeinknek egy házkutatás során történő lefoglalása is ezek közé tartozik, mint ahogy honfitársaink bizonyítékok nélküli őrizetbe vétele, elhurcolása és fogva tartása is. A bizottság elsődleges feladata pedig éppen a nemkívánatos cselekmények elkövetésének veszélyét is magában hordozó általános nyugtalanság feloldása, melynek viszont csak a tények ismeretében és párbeszéd által tud eleget tenni.

– Úgy érzékeli, hogy feszültség van a megyében?

– Igen, és nemcsak feszültség, hanem jogos felháborodás is, mert Beke István és Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi lakosok letartóztatásának, illetve fogva tartásának a módja, a könyvek és magyar zászlók lefoglalása, valamint a román médiában mindezek miatt kirobbantott és naponta fokozott magyarellenes uszítás erre bőven szolgáltatott okokat. És ez nemcsak veszélyes, hanem felháborító is! Ugyanakkor mi Székelyföldön, s ezen belül Háromszéken békében és testvériségben szeretnénk élni a velünk együtt lakó nemzetekkel, így a románsággal is, ezek a hatósági túlkapások és értelmezéseik azonban mindkét irányba rossz üzenetet közvetítenek. Éppen ezért úgy érezzük, olyan sötét erők és szándékok állnak a történtek mögött, melyek nem akarják, hogy itt jó hangulat, egyetértés és békesség legyen. Erről viszont tárgyalni kell. A tévedés elkerülése végett pedig ehhez még hozzáteszem, hogy aki törvényszegést követ el, az meg kell kapja méltó büntetését, de a védelem őt is megilleti, és ha ezzel az alapvető jogával nem élhet, az is törvényt sértett, aki ebben megakadályozta. Beke István és Szőcs Zoltán esetében azonban még ennél is többről van szó, ugyanis bizonyítékok hiányában vádolják terrorizmussal, és tartják fogva őket.

– Jelen volt-e mindenki, és hogyan zajlott le az ülés?

– Nagy megdöbbenésemre a két legfontosabb szervezet, a rendőrség és a csendőrség képviselői nem tiszteltek meg a jelenlétükkel, de Benedek Erika személyében az Erdélyi Magyar Néppárt megbízottja is hiányzott róla. Ez a tény azért is szomorú és elgondolkodtató, mert a prefektúra mellett a rendfenntartó és biztosító erők azok, amelyek felelősséget vállalnak a megye lakosságának biztonságáért, mely a közhangulat alakulásával is szorosan összefügg. Ami az eredményt illeti, amint már a december elején a Beke István ügyében összehívott ülésen is tettük, hosszas és éles vita után ismét írásban kértünk tájékoztatást az illetékes állami hatóságoktól, a kézdivásárhelyi fiatalok ellen indított eljárás indítékairól, illetve fogva tartásuk indokairól. Reméljük, megkeresésünkre ezúttal válasz érkezik.

Bedő Zoltán

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog