erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Amerika diktál Románia parlamentjének? Nem. Azt kéri tőle, hogy tartsa be a NATO-csatlakozási szerződést


Fotó: kronika.ro

Múlt este olyan véleményekkel találkoztam a közbeszédben, melyek az amerikai Külügyminisztérium közleménye nyomán azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy beavatkozik Románia belügyeibe, nem tartja tiszteletben a szuverenitását, diktál Románia parlamentjének, hogy milyen törvényeket hozzon. Amerika a NATO vitathatatlan vezetője, az amerikai GDP 6 százalékával járulva hozzá a fenntartásához, ennek a szervezetnek pedig az a feladata, hogy megvédje a tagországok biztonságát, Romániát is beleértve.

 

Ebben a minőségében teljes joggal elvárhatja a NATO tagországaitól a NATO-csatlakozási szerződések betűjének és szellemének lelkiismeretes betartását. Mely szerződések főhelyen tartalmazzák a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását („Föltétlenül kérjük Románia Parlamentjétől azoknak a javaslatoknak az elutasítását, melyek gyengítik a jogállamot és veszélyeztetik a korrupcióellenes harcot”, ez áll az amerikai Külügyminisztérium közleményében).

Törökország esetében láthatjuk, hogy a NATO-szerződés be nem tartása miatt olyan mértékben elhidegült Amerikától, hogy ez az ország akár a NATO-ból is távozhat.

Romániának kiváltságos helyzete van a NATO-ban, amit Iohannis elnök washingtoni látogatása szentesített. Akkor arról született döntés, hogy csapatok, fegyverzet és katonai logisztika formájában jelentős amerikai katonai befektetés történik Romániába, tekintettel a többi NATO-államéhoz képest legalábbis kényes geostratégiai helyzetünkre.

Sőt, amennyiben Törökország elhagyja a NATO-t, Románia átvehetné helyét a NATO délkeleti szárnyán.

Amerikát nem hagyhatta közömbösen az a romániai botrány, mely a parlamentben most megvitatott igazságügyi törvények körül kirobbant. Jelentős utcai tüntetések, e törvények elfogadását elutasító 4.000 magisztrátus, törvényt ellenző CSM (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács – E-RS), Főügyészség, ICCJ (Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék – E-RS), DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – E-RS). És akkor mit tegyen az AEÁ, Florin Iordachénak higgyen, aki pofátlanul azt állítja, hogy akik elutasítják ezeket a törvényeket, azok mind nem tudnak olvasni?

Miért zárják ki Iohannis elnököt a bírók és az ügyészek kinevezéséből, az ICCJ-vezetők kinevezéséből? Azért, hogy helyét a jelenlegi kormányzat iránt nagyobb, vagy kisebb affinitást érző politikusok vegyék át. Akik biztosíthatnak egy jelenlegi hatalomnak alárendelt igazságszolgáltatást.

Ezeknek a fontos törvénynek a kapkodva, december 15-ig történő elfogadása, figyelmen kívül hagyva a fentebb felsorolt hatóságok véleményét elárulja a jelenlegi hatalom célját: Dragneát és a koalíció más vezetőit meg kell menteni a börtöntől. Még a „párhuzamos államról” szóló elmélet kitalálásának is ez a célja. Szóval hogyan fogadhatna el ilyesmit Amerika?

Valóban szokatlan az, ahogy Amerika hangot adott véleményének, de ez a közbelépés súlyosságát és sürgősségét bizonyítja. Ha az egyes NATO-országok nagykövetei és a román hivatalosságok közötti összes nem nyilvános találkozó hatástalan volt, Amerika egy közvetlen és erőteljes módot választott arra, hogy kifejezze elégedetlenségét azzal, ami Romániában történik.

Téved, ha valaki azt hiszi, hogy Amerika itt meg fog állni. Nincs szüksége a NATO-ban egy újabb Törökországra, egy új Erdoğanra Liviu Dragnea képében és van elég eszköze kikényszeríteni a NATO-csatlakozási szerződés tiszteletben tartását.

Széles az eszköztár, a romániai katonai befektetések befagyasztásától az amerikai befektetők eltántorításán át attól, hogy Romániába jöjjenek, egészen annak a fontos szerepnek a visszavonásáig, amit Romániának biztosított a NATO-kérdések kezelésében.

És ez nemcsak Amerikára érvényes. Az EU számításba veszi az európai pénzek jogállamiság betartásához kötését és ebben a mechanizmusban fontos szerepe lesz a Velencei Bizottságnak.

Íme, a jelenlegi koalíció azért, hogy megmentse a börtöntől Dragneát, képes 20 évvel visszavetni Romániát abba az időszakba, amikor nem volt tagja sem a NATO-nak, sem az EU-nak. Megfosztva a románokat mindazoktól az előnyöktől, melyekben a két szervezethez tartozással az évek során részesültek.

Csakhogy a románok ebbe nem mennek majd bele. Győztek a 13. sürgősségi kormányrendelet esetében és győzni fognak most is, amikor arról a jogukról van szó, hogy normális országban éljenek, mely tiszteletben tartja a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

tefan Vlaston

 

eurocomwowrdpress.com/adevarul.ro,,Dictează America parlamentului României? Nu. Îi cere să respecte Tratatul de aderare la NATO

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog