erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Észbontó hozzá nem értés a román államvezetésben

Románia másodszor kap száz év alatt esélyt, hogy olyan állammá alakuljon amelyik , mint ahogyan elképzelte, befolyásos hatalom legyen és gazdaságilag összeszedje magát. Száz évvel ezelőtt az ölébe pottyant Erdély egy szorgos néppel tele, azonkívül, hogy kizsákmányolta az altalaji kincset és eladta, az életszínvonalat pedig lesüllyesztette, a régió kultúráját, erkölcsét szétverte, bele értve az épített örökséget is, nem nyújtott semmit sem az ó Romániának sem Erdélynek.

Az újólag kialakult helyzettel se tudja mit kezdjen pedig az „új demokráciában” az unióhoz csatolták, mert a nagyhatalmak így akarták a geopolitikai helyzete következtében. Megkapta sok segélyt de nem tudta mit kezdjen vele, szétosztották egymás között azok akik a tűzhöz közel voltak, vannak. A gazdaságot ennyire nem tudta a szocializmus tönkre tenni, mint ez a liberális világ, amit a neoszocialisták vezetnek itt a mioritikus vidéken.

Egy „lassan haldoklóval” nincsen mit kezdeni

Már választásokkor lehetett érezni, hogy a minden áron győzni akaró pártkoalíció a populista ígérgetéseivel átesett a ló túlsó oldalára és az alul teljesítő gazdaság nem teremti elő azt a pénzt, amit szét szeretnének osztani. A hitel se segít mert nehezen adnak hitelt egy szétrombolt gazdaságnak, s ha mégis a kamatok óriásiak lesznek. Ergó lehetett következtetni, hogy az elképzelt rendszer halva születik. A mára már egészen szétzilált államvezetéssel persze az ellenzék szembe megy, ami helyénvaló. A gond, hogy az ellenzéknek sincsen elképzelése a helyzet orvoslására csupán a hatalmat szeretné átvenni, hogy egy keveset tudjanak ők is nyúlkálni az államkasszában, némi személyes haszon reményében. Jelenleg a hatalmon levőknek, csupán arról van elképzelésük, hogy miként tudnák a törvényeket és a törvénykezést úgy alakítani, hogy a korrupciós ügyeiket megússzák.
Most hagyjuk, hogy ki mennyit lop/lopott, nézzük a publikus döntéseket, melyek segíthetik vagy nyomoríthatják a mindennapjainkat, főleg a második van túlsúlyban. A minimálbér emelés, az egyéni vállalkozók megbénítása, mivel jövedelemtől függetlenül meghatározott összegű illetéket szeretnének kihalászni a zsebükből, az illetékek ide oda tologatása nem oldja meg a költségvetési gondját az országnak. Itt van lassan karácsony és még nincs 2018-ra költségvetése az országnak. A települések megint az elmúlt évekhez hasonlóan hónapokig, csak nyomorogni fognak pénz nélkül.

A romániai vezető pártok egyetemben az ellenzékiekkel szánalmas színházzá silányították a parlamentet. Epizódszerepeket vállalnak benne, ki be vonulnak a gyűlésekről. De egy értelmes gondolat nem hangzik el, hogyan lehetne kievickélni a politikai káoszból, melyet a szocialisták generáltak azzal, hogy minden áron a bőrüket és a lopott vagyont miként lehetne megmenteni.

A görcsös menekülés a törvény pörölye elől már a szocdemeket (PSD) is megosztotta, de főleg az amerikaiak beszólása, hogy hagyják a csodába a jog megreformálását. Oda jutottak, egy román európarlamenti képviselő kéri a Románia szankcionálását a kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt. Láss csodát köztük is van, aki normálisan gondolkodik.

A kormányfő és Bukarest fő polgármestere között kialakult vita sem használ a koalíciónak. A tömegeknek sikerült elérni, hogy a Victoria térre tervezet karácsonyi vásárteret ne építsék fel, mivel érezték, hogy az csupán azért találták ki, hogy ne tudjanak tüntetni.
A tüntetésekre a válassza a PSD-nek annyi, hogy december harmadikára gyűlést hívtak össze, nem a helyzet orvoslása volt a fő gondjuk hanem, tömeg gyűléseket kell szervezni ahol a népnek meg magyarázzák, hogy vannak kis csoportok amelyek megakadályozzák, hogy az év végén ünnepeljenek a románok. (Sic)
Ha komolyan gondolkodunk Romániának nincsen felelős kormánya de az országért felelős ellenzéke sem létezik. Az a tömeg amelyik összeverődik a Victoria téren az helyettesíti, már amennyire tudja az ellenzéket. Azok az emberek, akik a szabadidejüket arra áldozzák, hogy hátha sikerül egy élhetőbb országot kipréselni maguknak és utódaiknak, az ellenzéknek nem érdeke felkarolni, mivel ők is párhuzamosak az ésszerű gondolkodással. Mind emlegeti a „párhuzamos országot”, itt nem „párhuzamos ország” van, hanem a politikusok párhuzamosak a törvényhozással és az ország vezetéssel.

Ezek árnyékolta be a nagy nemzeti ünnepüket. Csodák csodája a székelyföldi felvonulások december 1-én, nem csaptak át nacionalista megmozdulásba, visszafogottak voltak. Ügy látszik „onnan fentről” szóltak, hogy most ne legyen balhé. Mert „ott fenn” a megosztott pártvezetés nem akarta borzolni magyarokat, számítva arra, az RMDSZ hagyja meggyőzni magát és hajlandó lesz melléjük állni, egy esetleges küszöbön álló bizalmatlansági indítvány alkalmával.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog