erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Egyengetik a 2018-as pápa látogatásának útját Romániában. Jó ez nekünk?

Egyhangúlag tiszteletbeli tagjává választotta Ferenc pápát a Román Akadémia pénteken. 

Folyó év májusában Jakubinyi György gyulafehérvári érsek így nyilatkozott a pápa látogatásról: a látogatás mindhárom hivatalos feltétele teljesült: a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia és Klaus Iohannis államfő már korábban, a Romániában többségi ortodox egyház feje, Dániel pátriárka pedig az idén küldött meghívót Ferenc pápának. Hozzátette: a Szentszék azt közölte, hogy Ferenc pápa 2017-es programjába semmiképpen nem iktatható be a látogatás, de 2018-ban lehetséges, hogy az egyházfő sort kerít rá.

 

Most novemberben megtették a következő lépést, hogy nagyobb esély legyen a pápalátogatásra.

Ezért a Román Akadémia gyorsan még az év vége elején tiszteletbeli tagjává választotta Ferenc pápát. Az elnökségének indoklása szerint Ferenc pápa teológiai személyisége, odaadó szerepvállalása a béke és megbékélés útjait kereső emberek szolgálatában, valamint a menekültek, üldözöttek, háborús áldozatok szenvedéseinek megkönnyítésében elért érdemei, valamint az a tény, hogy országunkban is a katolikusok és ortodoxok közti ökumenikus párbeszédet szorgalmazza a keresztény egység újjáteremtése érdekében, méltóvá teszik arra, hogy a Román Akadémia elnöksége őszentségét az intézmény tiszteletbeli tagjává válassza írja az Agerpress tudósítás.

Jakubinyi érsek májusban kizártnak tartotta, hogy Ferenc pápa Románia és Erdély egyesülése centenáriumára érkezzen az országba. Hozzátette: a nuncius már tavaly tisztázta, hogy a pápa látogatása lelkipásztori jellegű lehet, és nem kapcsolható össze polgári és politikai évfordulókkal.
Ez még nem kész pénz,

a Vatikánban már többször volt tapasztalható ellentmondásos ténykedés.

Akár 2018 december elsején, vagy egy másik dátumon jövőre a pápa Romániába látogat nem sok jót hozhat a magyar közösségnek.

Az erdélyi katolikus lobbi mennyire hatásos, hogy megakadályozza a pápa látogatását jövőre nem tudható. Az is tény, ahogyan Magyarország megítélése pillanatnyilag az unióban enyhén szólva negatív, de a katolikus központban sem rózsás a helyzete. Ugyanis a magyar katolikus vezetés is konzervatív, így a pápával inkább szemben álló táborhoz tartozik. Nem kell másra gondolni, mint egyes magyar egyházi vezetők állásfoglalására migráns-ügyben. Tehát az anyaországi lobbi sem tud sokat segíteni a Vatikánnál. Mind ezt tetőzi a pápa migráns barát politikája és érvelései, hogy minél több harmadik világbeli menekültet kell befogadjanak az európai államok. Nem kizárt, pont azért dönt a pápa és tanácsadói, hogy a magyarság megítélését tovább rontsák.

A nacionalista körök rögtön kihasználják és a trianoni béke igazolását fogják benne látni. A gyulafehérvári népgyűlés és a trianoni békediktátum az emberek szemében több generáció után elhalványodott, csupán annak a folytonos emlegetése éltet némi emléket róla, hogy el akarják venni a megszerzett Erdélyt, amelyre 1916-ban Románia a felelőtlen beavatkozásával a nagy háborúba egy fél országot tett fel, vagy megvalósul vagy sem. (Akkor még nem tudhatták, mi lesz a béketárgyalás kimenetele.) 1916-ban elvesztették a fél országot, amely több tízezer ember román áldozattal járt, de égül is teljesült a németek megtámadásáért a londoni ígéret.

Nacionalista lelkekben, valamint ennek szításában, mindenképp fontosa a tudat megőrzése, hogy a nép akarata győzött és nem a nagyhatalmak döntöttek – ezt sugallhatnák bizonyos körök, hogy még a Vatikán is a látogatással elismeri.

Tóth

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog