erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Visegrád a levegőben, Románia a messzeségben


Andrej Babis (adevarul.ro/EPA)

Csehország jelenlegi kormánya a 2013-as választás eredménye és egy Sobotka kormányfő Szociáldemokrata Pártjából, az Andrej Babiš által vezetett ANO-ból (lefordítva „Igen”, ami azt kívánja sugallni, hogy az egész politikai osztály leváltható) és a Keresztény és Demokrata Unióból álló koalíció alkotja.

 

2014 óta az ANO uralja a közvélemény-kutatásokat és a kormányzati részvétel teljes számláját a szociáldemokraták viselik. Babiš idén májusi távozása a kormányból elősegítette az ANO elhatárolódását a kormányzattól és az október 20–21-i választási sikerét. Az ANO a szavazatok 29,6 százalékát kapta meg, utána pedig a Polgári Demokrata Párt következett 11,3 százalékkal. Olyan új pártok kerültek be a Parlamentbe, mint a Cseh Kalóz Párt és a Tomio Okamura által vezetett Szabadság és Közvetlen Demokrácia. A szociáldemokraták csak 7 százalékot kaptak, ugyanannyit, mint a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. A választási eredmény a legsokszínűbb Parlamentet eredményezte 1989 óta.

Mivel az ANO-nak 78 mandátuma lett a Parlamentben, egy kormányzati többséghez pedig 101 parlamenti képviselőre van szükség, nehezen mennek az új kormány létrehozásáról szóló tárgyalások. De az új parlamenti ülésszak kezdetére, november 20-ára ezeket be kell fejezni. Egyetlen párt sem akar az ANO-val szövetségre lépni. Prágában jelenleg két forgatókönyv kering: kisebbségi ANO-kormány, vagy egy minden párt által támogatott technokrata kormány és mindkét esetben Babiš lenne a kormányfő. Ha a tárgyalások kudarcot vallanak, Zeman elnök egy másik párt vezetőjét, vagy egy függetlent is megbízhat a kormányalakítással.

Kicsoda valójában Babiš: jobbközép, vagy balközép irányultságú populista, vagy valami más? Sokkal inkább Silvio Berlusconira hasonlít, aki az üzleti életből került a politikába és létrehozott magának egy választási eszközt, hogy komolyan vehető játékos-vezető lehessen a tulajdonában lévő médiacsoport támogatásával. Babiš – Berlusconihoz hasonlóan – valójában nem új ember a politikában, már az 1989 előtti kommunista rezsimmel is kapcsolatban állva. A szlovák származású üzletember a csehszlovák külkereskedelemben dolgozott, majd a mezőgazdaság területén kezdett vállalkozni (e téren a legnagyobb vállalat, az Agrofert a tulajdona), később pedig a médiában. Babišt többszörös adócsalással vádolták, jelenleg is vizsgálat alatt áll. Állítása szerint felette áll a bal–jobb ideológiai spektrumnak, pragmatikus vezetőnek tartva magát. Határozottan ellenzi a közös európai pénzt, de ugyanakkor támogatja az európai integrációt. Az EU-t Babiš szigorúan gazdasági projektnek tartja, politikai vetület nélkül, olyan egységes piacnak, mely rendkívül hasznos cége termékeinek a forgalmazásához. Babiš nem euroszkeptikus, hanem minél jobban ki akarja használni Csehország EU-tagságát. Több európai pénzt és kevesebb nemzeti hatásköröket összehangoló mechanizmust – ez a vezérelve annak a személynek, aki valószínűleg Csehország miniszterelnöke lesz.

Szlovákiában november 5-én volt helyhatósági választás. A szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (L’SNS) elnöke, a Besztercebánya megyét vezető Marián Kotleba elvesztette a választást Ján Lunterrel szemben, aki 48,5 százalékot kapott, míg Kotleba 23,5 százalékot. A különbséget az összes többi párt L’SNS elleni összefogása magyarázza. Ján Lunter Babišra hasonlít: üzletember és független. A szlovákiai helyhatósági választás eredménye a Smer, Robert Fico miniszterelnök baloldali pártjának hanyatlását mutatja, mely 4 megyét veszített a jobbközép ellenzék jelöltjeivel szemben. A Smer csak a szavazatok 28,3 százalékát kapta, míg a 2012-es helyhatósági választáson még 44,4 százalékos volt az eredménye.

November 12-én Lengyelországban felvonulás volt a függetlenség napja alkalmából, amin 60.000 nacionalista irányultságú személy vett részt, akiknek politikai véleménye jobboldalibb, mint a kormányzó PiS-é. Ez azt jelenti, hogy a jobbközép populista PiS komoly szélsőjobboldali versenytárssal szembesülhet a következő választás alkalmával.

Mi a közös ebben a három közelmúltbeli politikai megnyilvánulásban, melyekre a Visegrádi Csoport 3 tagállamában került sor?

A Visegrádi Csoport belső dinamikája nagyon eltérő. Jaroslaw Kaczynskiben és Orbán Viktorban sok közös van, elsősorban az illiberális demokrácia modellje iránti csodálat. A szlovák vezető, Fico gondolkodása árnyaltabb: bár megpróbál populista árnyalatot adni az általa vezetett balközép pártnak, nem tartozik az illiberális demokrácia csodálói közé. Babiš nem populista vezető, sokkal inkább egy Berlusconi kategóriájába tartozó üzletember, akit vonz a hatalom és aki úgy véli, hogy az üzleti siker tapasztalatának birtokában könnyebb a politikában is sikeresnek lenni. Nem véletlen, hogy a besztercebányai választást egy Babiš-klón nyerte meg: őt a siker modellje egy olyan régióban, melyet frusztrál, hogy a kommunizmus bukása után 27 évvel az életszínvonal a folyamatos gazdasági növekedés ellenére sem érte el a nyugati szomszédok szintjét. A mindennapi gondokra a messiásszerű üzletembert tekintik életképes megoldásnak. Paul Lendvai a minap helyes elemzést közölt a Der Standardban: Babiš sohasem fog csatlakozni az Orbán–Kaczynski tengelyhez. Különben látható is volt, hogy Csehország és Szlovákia sokkal árnyaltabban viszonyult a kihelyezett munkásokra vonatkozó direktívához, míg Lengyelország és Magyarország hajthatatlan volt és maradt.

Ugyanez a Paul Lendvai azt írta a minap, hogy a Visegrádi Csoport a „levegőben lóg”, abból kiindulva, hogy a három nemzet szövetségének szülőhelye, a visegrádi kastély a távolból, a Duna partjáról nézve lebegőnek tűnik.

A Visegrádi Csoportban, persze, vannak közös álláspontok, de ezek csak olyan témákra terjednek ki, melyekben konszenzus alakítható ki. Ezért álkérdés Románia közeledése a Visegrádi Csoporthoz: ez egy középkori szövetségen alapuló államközi együttműködési forma, olyan munkafelállás, mely nem vesz fel és nem zár ki tagokat. A többi közép- és kelet-európai állam, köztük Románia is, a Visegrád plusz formátum részei. Ez az egyetlen lehetséges és kívánatos együttműködési forma, márpedig mindaddig, amíg ebben a formátumban gazdasági összekapcsolódási módozatokról lehet beszélni, Romániának lehetnek és kell is legyenek kezdeményezései. De ami gazdasági szempontból igaz, az nem érvényes politikai szempontból: Románia nem engedheti meg magának a luxust, hogy ugyanolyan euroszkeptikus legyen, mint a Visegrádi Csoport négy tagállama, tekintettel arra, hogy az EU-hoz tartozás eddig csak előnyökkel járt. Ennek tükörképeként a Visegrád plusz formátumban való aktívabb részvétellel kapcsolatos vita elutasítása ugyanolyan káros, mint az a vélemény, mely szerint Romániának csatlakoznia kellene a Visegrádi Csoporthoz.

A nemzetközi kapcsolatokban a manicheista gondolkodásmód jelenti a legnagyobb kockázatot: vagy az Európai Unióval vagyunk, vagy ellene. Ez a fajta megközelítés csak hátrányokkal jár. Románia eddig az Európai Gyógyszerügynökség áthelyezése mellett érvelt. Most elkezdte bírálni annak valamelyik másik tagállamba történő áthelyezését. Ha vannak szilárd érveid, akkor azt az EU egyik döntése sem hagyhatja figyelmen kívül. Ugyanez a helyzet Visegrád esetében is, hamis az a beállítás, hogy a bent lét, vagy a kint lét, a mindent elfogadás, vagy a mindent elutasítás között kellene választani. Meg kell érteni, hogy a jelenlegi európai architektúra (nemzetek feletti, vagy alatti konstrukciókat is beleértve) hosszas tárgyalások és néha rendkívül törékeny kompromisszumok eredménye.

Radu Carp

adevarul.ro/eurocom/wordpress.com

Eredeti cikk: Vişegrad în aer, România în depărtare

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog