erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A PSD-s Péterke és a párhuzamos államának farkasa

Egy rövid látogatás a kaotikus Romániában képes kigyógyítani a közéleti együttélés alapfogalmai megfelelő használatának képességébe vetett hitből. A párhuzamos államban, a folyamatos hamisítások államában találod magad.

 

A hiperrendezett Németországban töltött hosszú tartózkodás után kockázatos kalanddá válik egy rövid vendégeskedés a szép, de eléggé babilóniai Romániában. A párhuzamos államban, a folyamatos hamisítások államában találod magad. A cselszövések és átverések, a meggondolások és halogatások, a hamis címkék, a paradoxonok, az ellentmondások és antinómiák országában, ahol – az anyaszereteten kívül – szinte már semmi sem az, aminek tűnik.

A kormánypárt? Névleg szociáldemokrata és Európa-párti. De masszív adócsökkentést akar, mint egy jobboldali, neoliberális szervezet. Kommunista volt? Az. De sokkal inkább fasiszta is. Mi a helyzet e párt Európa-pártiságával? Nevetni fognak, de az tényleg létezik. Amikor Európa erős. Amikor jól működik és egységes. De teljesen más a helyzet, ha megosztott, mint most.

Ebben az esetben az „Európa-pártiság” a nyugati Európa és a multijai elleni felháborodásokban és gyalázkodásokban (a honi oligarchiának hasznos gyalázkodásokban), valamint a Kreml és eurázsiai ideológusaival szemben rejtetten tett hajbókolásokban nyilvánul meg

Röviden, a „mindenben benne lévő” Párt balra jelez az európai szocialisták kedvéért, de minden adódó alkalommal szélsőjobbra fordul, keményen táplálva a legmérgezőbb összeesküvés-elméleteket. Újabban ezekben Soros és a „párhuzamos állam” szerepelnek vezető helyen.

Azt fogják majd ezzel szemben felhozni, hogy a párhuzamos állam – természetesen – nem kitaláció. Rendben. Azzal a megjegyzéssel, hogy a szóban forgó entitás ott kezdődik – szemben azzal, amit a vezetői állítanak –, ahol a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – E-RS) véget ér. És amúgy nem az „új Securitate” és a hosszasan démonizált Soros vezeti, hanem éppen azok, akik minden alkalommal „farkast” kiáltanak, hogy tönkretegyék a magas szintű korrupció falkája elleni harc vezetőjét.

A párhuzamos államban annak az embernek a kemény munkájával, aki megszokta, hogy addig kiáltson farkast, amíg a köd olyan nagy, hogy senki sem tud már különbséget tenni egy farkasfalka és egy néhány apácából álló csapat között. De ki az, aki kiabál? A főméltóságok, akiket az állítólagosan „szabad” sajtó hangosít fel maximálisan, melyben régi és új szekusok fognak össze, majd kelnek egymással versenyre, hogy gúnyt űzzenek a szabadság megerősítésre tett bármilyen erőfeszítésből. Átpolitizálva eltorzítva a jogállamot és megrontva az igazságszolgáltatást. Ez a sajtó egyre kifinomultabb. Korifeusai – keményen meghamisítva címkéket – többek között azért gyalázzák a DNA vezetőjét, mert „az intézményeknek nem kellene egyetlen embertől függeniük”. Mintha ennek a hölgynek nem az lenne a feladata, hogy vigyázzon, a magasszintű maffia ne űzzön túl erősen gúnyt az intézményekből egy olyan országban, mely súlyosabb intézményi vérszegénységben szenved, mint a többiek. Mintha ürügyek és kitalációk alapján való eltávolítása nem lenne önmagában végzetes, intézményi szempontból.

Kövesi állítólag „kiváltságokat” akar, mert nem hagyja, hogy egy olyan parlament idézgesse be és hágjon a nyakára, mely olyan büntetőügyesekkel vannak tele, akiket pont neki kell kivizsgálnia és alávetnie – ha bűnösök – a bírók által kimondott büntetésnek. A rágalmazói közben az amerikai példára hivatkoznak. Csodálattal tekintenek a tengeren túli kongresszusi képviselők szokatlan hatalmára. Miért ne lenne a bukaresti balfékeknek is akkora hatalmuk, mint az amerikai képviselőknek? Mintha az AEÁ Kongresszusa olyan törvényhozó fórum lenne, ahol az egyik házat egy olyan bűnöző vezeti, mint Dragnea, a másikat meg olyan büntetőügyes, mint Tăriceanu. Mintha a magasszintű tolvajok Amerikában is többségi pártot alkotnának. És mintha egy szinte teljesen almaffiásodott országban, ha a bírók többé nem védik meg függetlenségük maradékát, implicit módon hatalmuknak a politikusokétól való elválasztását is védelmezve, akkor a jogállamnak már semmi esélye sem lenne…

Ha ilyen a párt, akkor vajon milyen a kormányfő az állandó hamisítások államában? A hivatalos miniszterelnök csak látszólag vezeti a kormányt, melynek igazi ura, valójában az egész ország ura a Parlament egyik házának vezetője. Semmi sem körözi le a parlamentarizmus címkéjének romániai meghamisításának tökélyét. Bukaresten a törvényhozó fórum kezd a legválogatottabb orwelli újbeszédbe illő hamisítvánnyá válni. Hiszen nemcsak óriási, de megdöbbentő hatalma is van. De ez nem elég neki, bármekkorára is nőne. És ahogy nő, úgy gyengül – valószínűleg döntő módon – a demokrácia.

Ezért a különös hatalomért még a modern parlamentarizmus és demokrácia angol kitalálói is megirigyelnék a Nép Házában ülő képviselők és szenátorok helyzetét. Márpedig a választottak és egy többségi képviselők és szenátorok kényének-kedvének kitett CCR (Alkotmánybíróság – E-RS) hatásköreinek kóros megnagyobbodásának köszönhetően Románia törvényhozó fóruma, elméletileg a demokrácia kulcsfontosságú intézménye, mára akár egy parlamenti diktatúrát is bevezethetne hivatalosan.

Ilyen gyorsan diktatúrává változhat a demokrácia? Érdekes időkben vajon mi nem lehetséges? „Élj érdekes időkben”, ez egy kínai átok. Az egyik legrégebbi kultúra örökösei bölcsen ezzel átkozzák el ellenségeiket, hogy maximális hatékonysággal elorozzák a leginkább gyűlöltektől azt, amit szeretnének. A legfőbb boldogság, a nyugalom, a biztonság és a béke minden nyomával együtt utópiává válnak az anarchia, a törvénytelenség, a minimális renddel szembeni, a becsülettel és igazsággal szembeni tisztelet hiányának időszakaiban. Ezek lesznek aztán igazán érdekesek.

Ilyenfajta időszakokban minden fordítva van és minden a feje tetején áll. Rohamosan borulnak a politikai koncepciók, az igazsággal összhangban való alkalmazásuk pedig extravaganciává válik. A hazugok, a csalók, a tolvajok, a gazemberek tarolnak. Mert képesek – látszólag gond nélkül – másnak mutatkozni, mint amik. Áldozataik az emlékezetből és a közbeszédből is eltűnnek. Hiszen a tettesek nagyon sikeresen állítják be magukat „áldozatnak”. A felkapaszkodni és érvényesülni akarók számára a képmutatás lesz a főszabály, a manipulálás pedig az elsődleges módszer.

Andrei Cornea a Partea şi totul (A rész és az egész – E-RS) című cikkében joggal pszichoanalizálja a párhuzamos állam kifejezést, melyet mantraként ismételgetnek a jelenlegi hatalom csúcsán. A Dragnea-rezsim erre hivatkozva egyrészt a frusztrációját leplezi, amit az okoz, hogy képtelen gyorsan és utcai, bírói és nyugati bírálatok nélkül megkaparintani az egész államot, ahogy azt tőle a totalitárius, ceauşiszta, PCR-ista (Román Kommunista Párt – E-RS) mentalitása megköveteli, melynek hatalmi monopóliumából létrejött. Másrészről felfedi a jövőbeni totalitárius projektjét.

Persze, nem Romániában találták fel a címkék meghamisítását. A „memoricídiumot”, az igazi áldozatoknak az áldozati státuszt helyesen megadó fogalmak eltörlésével (például az egyes fasiszta mészárlásokról való megemlékezésként emelt emlékműveken a zsidók meghatározatlan „polgárokra” cserélésével) a nácizmus és a kommunizmus után Oroszországban is alkalmazták. Vagy Németországban.

De mintha senki sem vált annyira szakértőjévé a képmutatásnak, mint Románia vezető pártja és irányítói. A szélhámosságok, persze, néha kifognak rajtuk. Hiszen azzal, hogy a végtelenségig kábítják és juttatják hisztérikus állapotba a kormányzottakat, a kormányzók megerősítik azok világos beszéd és forradalom iránti igényét, akik többé nem akarnak a végtelenségig rabszolgák lenni. Azokét, akik már nem fogadják el a bukaresti rezsim újbeszédje által generált állandó irányvesztéssel létrehozott határtalan rabságot.

Ezek az emberek végül – amikor tényleg jön a farkas – magára hagyják az óvatlan Péterkét. Inkább csinálnak egy forradalmat. Mely szétzúzza a párhuzamos államot és rémhír-készletét.

Petre M. Iancu

 

dw.com: Petrică PSD-istul şi lupul statului său paralel

 

 

fordítás: eurocom.wordpress.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog