erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A katalánok igaza

A katalán függetlenség október 29-én történt kikiáltását követően a spanyol alkotmánybíróság törvénytelennek nyilvánította és felfüggesztette azt, majd a madridi kormány feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt és december 21-re előrehozott választásokat írt ki. Mindezt tetőzte a spanyol központi büntetőbíróság döntése, elrendelte a leváltott katalán kormány nyolc tagjának előzetes letartóztatását, melyet végre is hajtottak. A spanyol hatóságok ugyanakkor európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont félreállított katalán elnök és négy társa ellen. Az állami főügyész ugyanis lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával büntetőeljárást kezdeményezett ellenük.

 

A történtek tudatában és hatására ki kell mondanunk, hogy a spanyol hatalom intézményei és szervei ezekkel az intézkedésekkel nem csak a demokrácia alapvető szabályait, köztük a szabad vélemény- és akaratnyilvánítást tiporták sárba, hanem a népek önrendelkezési jogát is. És tették ezt annak ellenére, hogy betartásukat az ENSZ Alapokmányának 1. cikke és több nemzetközi egyezmény, illetve szerződés garantálja. Ráadásul a demokratikus módon megválasztott katalán parlament előbb kiáltotta ki a függetlenséget, mint ahogy a madridi kormány azt feloszlatta volna. Így viszont a spanyol kormány összes Katalóniát érintő intézkedése a nemzetközi jog szerint agressziónak minősül.

Különben bármit is írjanak elő az emberek által jól-rosszul összetákolt törvények, minden nemzetnek joga van az önrendelkezéshez! Ezt a jogot pedig a Teremtőtől kapta, így azt emberi akarat felül nem írhatja! Ha pedig bármelyik földi hatalom ezt mégis megpróbálja, előbb-utóbb óhatatlanul belebukik, amint ezt számtalan történelmi példa igazolja.

Éppen ezért szerencsétlennek és szükségtelennek tartom néhány erdélyi és magyarországi politikusnak a katalán helyzetet spanyol belügynek nyilvánító nyilatkozatát. Mert igaz ugyan, hogy nem tanácsos egy szövetséges, esetünkben Spanyolország ellen nyíltan állást foglalni, azonban magyar politikus nem ítélheti el a katalán nép szabadságküzdelmét sem. Hiszen nem csak igazuk van, hanem sorstársak is vagyunk.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog