erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Déjà vu

Folyhatnak heves viták az adórendszerről, az oktatásról, egészségügyről, külpolitikáról és így tovább, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen kiindulópontot jelent, hogy egyazon nemzethez tartozunk.

 

„>>Ne fizessünk havi 20 ezer forintot a családunk pénzéből! Ne fizessünk mások helyett, adót, nyugdíjat! Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt! Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet! December 5-én szavazzunk nemmel!<< – hirdette a szocialisták és szabad demokraták plakátja a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában.

A történelem mintha ismételné önmagát, hiszen Gyurcsány Ferenc a napokban bejelentette: pártjával aláírásgyűjtésbe kezd a külhoni magyarok szavazati jogának megvonásáért. A rendszerváltás utáni magyar politikai élet alighanem legfájóbb eseménye volt, amikor a hivatalban lévő MSZP–SZDSZ-kormány a saját nemzettársai ellen kampányolt magyart magyar ellen fordítva. Nem pusztán Európában, hanem szerte a világon egyedülálló jelenséget generált e lépésével.

»Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazádért« – mondta beiktatási beszédében a jobboldalisággal nem vádolható John F. Kennedy amerikai elnök. Nem is csoda, hiszen a politikának létezik egy kimondatlan alapszabálya minden civilizált államban. Ennek lényege, hogy ugyan vannak ellentétek a különböző politikai erők között – ez a közélet természetéből szükségszerűen következik –, viszont létezik egy alap, egyfajta nemzeti minimum, amit senki sem kérdőjelez meg: ez pedig a nemzet iránti elkötelezettség. Folyhatnak heves viták az adórendszerről, az oktatásról, egészségügyről, külpolitikáról és így tovább, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen kiindulópontot jelent, hogy egyazon nemzethez tartozunk. Miután pedig sorsközösségben élünk és összeköt bennünket a közös identitás, kultúra és a történelmi múlt, nem tagadjuk meg társainktól a nemzethez tartozás tényét sem jogi, sem politikai értelemben.

Ezt az alapvető követelményt sértette meg az akkor regnáló Gyurcsány-kormány, mikor példátlan szociális demagógiával fűszerezve, az ellátórendszer összeomlásával fenyegetve gyűlöletkampányt folytatott a határon túli magyarok ellen, elérve ezzel a népszavazási kezdeményezés eredménytelenségbe fulladását.”

Magyarhirlap.hu, Erdős Gergely: Déjà vu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog