erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Antal Árpád: A személyi jövedelemadó csökkentése miatt kiüresedik a települések kasszája


Forrás: Facebook

Egyik legfontosabb bevételi forrásuktól esnek el az önkormányzatok, ha a kormány a jelenlegi 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadót – kongatta meg a vészharangot csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte, támogatja az adócsökkentést, viszont amikor a kormány ezzel tervez, párhuzamosan megoldásokat kell kínálnia arra, hogy mivel pótolja a települések és megyei önkormányzatok hatalmas bevétel kiesését.

 

Antal Árpád számítása szerint ha jövő évtől hat százalékponttal csökkentik a személyi jövedelemadót és ennek teljes összegét visszaosztanák az önkormányzatoknak, akkor sem kapnák meg a jelenleg beérkező összegeket. Jelenleg a személyi jövedelemadó 71,5 százaléka marad helyben, a települési önkormányzatok kapnak 41,7 százalékot, a megyei tanácsoknak 11,25 százalék jár és a fennmaradó 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok egy képlet alapján osztják szét megyei és helyi közigazgatási egységek között. Az adó többi része Bukarestben marad.

Mint arról már beszámoltunk, a szenátus a napokban utasította el az RMDSZ arra vonatkozó törvénykezdeményezését, hogy emeljék 71,5 százalékról 80 százalékra a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek arányát.

Antal Árpád javaslatot is megfogalmazott a probléma rendezése érdekében. Rámutatott, hogy jelenleg az áfából és nyereségadóból származó összegek teljes mértékben az államkasszába folynak be, de pótolná az önkormányzatok bevételkiesését, ha az állam áfa bevételeiből visszaosztana a településeknek. Az elöljáró elmondta, vasárnap Bukarestben ülésezik a Romániai Municípiumok Szövetségének vezetőtanácsa, és keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel pótolni lehetne a települések bevételkiesését.

A sepsiszentgyörgyi polgármester egyébként jónak tartaná a személyi jövedelemadó csökkentését, mivel jelenleg előfordul, hogy a cégek a fizetések egy részét adják törvényesen, a másik részét zsebből fizetik, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük, az adócsökkentés révén viszont kifehéríthetnék a bérezést.

Kovács Zsolt

 

maszol.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog