erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Erdély és Katalónia

A románokat aggasztja, hogy Katalónia elszakadhat Spanyolországtól. Ez nem csoda, hisz Európában elindíthatja a nemzetek leszakadását az uralkodó országról. Azok az országok nem ismerték el mai napig sem Koszovót amelyeknek vaj van a fejükön, és nagyon jól tudják, hogy bitorolnak olyan területeket melyek inkább „fejőstehénként” szolgálnak számukra, mint egyenlő félként a bitorló területekkel. Ezek az országok azok, melyek nem hajlandóak megoldani az uralmuk alatt levő régiók széleskörű autonómiáját. Romániában az államvezetés, de igazából az árny kormány, – amelyik tulajdonképpen vezeti az országot – körme szakadtáig ragaszkodik a centralizált államvezetéshez. Féltve hatalmukat, ha Erdély valamilyen szinten is függetlenedik – akár egy kezdetleges decentralizációval is – kicsúszik a kezükből, és az egyedül maradt regát gazdaságával, a folyamatosan bénázó államvezetés nem tudja mit kezdjen.

 

Elfelejtenek egy tényt, globalizáció ide vagy oda a katalán helyzet rámutatott, hogy a nemzetek és földrajzilag jól behatárolható régiók óhaján nem lehet átlépni. Dél-Tirol helyzetét valamilyen szinten az autonómia megoldotta de más észak-olaszországi térségek olaszait is foglalkoztatja a gondolat. Már régóta elszakadás pártiak a skótok, flamandok és a baszkok se maradnak le. – természetesen – a szlovákiai, ukrajnai és romániai magyarokat is folyamatosan foglalkoztatja az autonómia kérdése.
Teodor Melescanu román külügyminiszter NATO parlamenti közgyűlésén Bukarestben így vélekedett a függetlenedési folyamatról:
"Következésképpen mi kitartunk álláspontunk mellett, függetlenül attól, hogy mi történik Európa vagy a világ más tájain, és nagyon reméljük, hogy európai uniós, illetve más szervezetekhez tartozó partnereink megértik, hogy álláspontunk olyan elveken nyugszik, amelyeket érvényesítenünk kell, ha tiszteletben akarjuk tartani a nemzetközi jogot" Melescanu szerint Románia részéről ez elvi álláspont, amely egyaránt érvényes Koszovó, Katalónia, vagy Kurdisztán esetében.
Megfeledkezik a román vezetés arról, hogy Európa helyzete vészesen kezd hasonlítani Oswald Spengler A nyugat alkonya műve jóslatához ami valahogy így hangzik: nemcsak Németországnak, de az egész nyugati világnak is szép csendben bealkonyult – írja ezt közvetlen az első világháború befejezése után.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog