erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Mi lenne ha Erdély sorsáról is népszavazást szerveznének?

Mi itt Erdélyben elsősorban magyarok vagyunk így határozzuk meg magunkat, azután vagyunk katolikusok, protestánsok vagy ateisták. Nem mindig tudunk megegyezni egymással de azt is magyarul tesszük. Mindezek után határozzuk meg, hogy a román határok közt élünk. Ugyan ezt teszi a józanul gondolkodó erdélyi román is, főleg azok akik ősei a transilvanista kultúrközegben civilizálódott. Erről akkor győződhetünk meg, ha a közösségi hálók bejegyzéseit követjük. Persze erről a Bukarestből irányított sajtó hallgat, csupán a sovén bejegyzések kerülnek be az országos médiába, tv-be, rádióba.

 

 Itt Erdélyben sehová nem szívódhat fel sem a magyar, sem a román, egyik nemzet sem szaladhat el együtt kell megteremtsük azt a jövőt, amelyben a román nemzet és a magyar nemzet viszonya kiegyensúlyozott, és amelyben a magyarok és románok egyenlő félként élnek.

Erdély ma is őrzi a történelméből következő sajátos identitását, amelyet a száz éves román uralomnak sem sikerült teljesen eltörölnie. Erdély nem Románia, ugyan annak határai közt helyezkedik el, a nemzetközileg így határozzák meg, jogilag is így van. Ezzel szemben sajátos szellemi és kulturális identitással örökséggel. Történelme során többször is volt fejedelemség, mint országrész. Ne feledjük 1568-as tordai diétán a világon először itt, Erdélyben ezen az országgyűlésen hangzott el a vallási toleranciára vonatkozó rendelkezés, János Zsigmond, Erdély fejedelme rendelkezésére. Mind ez egy olyan örökség melyre gazdaságot közösséget és jövőt lehet építeni.

 Most a katalán népszavazás kapcsán óhatatlanul elő tolakodik a kérdés: mi lenne ha régió sorsáról Erdélyben is népszavazást szerveznének. Vajon ahogyan Gyurcsány annak idején Magyarországon a magyar rendfenetartókkal ütlegeltette a magyarokat, itt a román katonaság tenné ugyan ezt, nem válogatva, magyar és román között. Esetleg jönnének a bányásznak öltözött verőlegények, rendet teremteni. Ki tudja?

Sajnos messze állunk attól, hogy a mintegy kétszáz év alatt légből kapott mítoszokkal táplált románokkal felhígított erdélyi román-magyar közeg összefogjon. 

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog