erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Forgatókönyv szerű vegzálása a magyaroknak Romániában

Lehet, hogy összeesküvés elmélet gyártásnak tűnik, de akármilyen egyezkedés, vagy párt szintű megegyezés történik a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Mindegy mennyire jogos a magyarok kérése, ami esetleg részlegesen teljesül, az aknamunka az erdélyi magyarok ellen forgatókönyv szerint folytatódik a háttérben, és időnként a felszínre tör.

 

Liviu Dragnea a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón jelentette be: folytatódik a román baloldali kormánykoalíció és azRMDSZ parlamenti együttműködése. Nem váratott magára sokat a reakció a Nemzeti Liberális Pártnál (NLP). Annál a politikai egyesületnél amelyik úgy néz ki, hogy a nacionalista Nagy Románia Párt szerepét átvette a magyarok vegzálásában, mindazok ellenére, hogy az elnök édesapja magyar. Az NLP alelnöke, Florin Roman határozottan felszólítja a Szociáldemokrata Pártot (SZDP), hogy függesszen fel mindenféle tárgyalást az RMDSZ-szel a közigazgatási törvényre vonatkozóan, amely szerint hivatalos nyelvként kötelező lenne a magyar nyelv a romániai helyi és központi közintézményekben, ami lehetőséget biztosítana a székely zászló kitűzésére és kétnyelvű táblák kihelyezésére Románia 400 településén. „Az NLP határozottan kéri a kormánykoalíciót, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is utasítsák el ezeket a módosításokat, amelyek nemzetellenesek. Az SZDP és az RMDSZ közötti alku sokkal ártalmasabb, mint ahogy az az első fázisban tűnt” – mondta a liberális alelnök.

Egy ilyen kijelentés után van képe a politikusnak kijelenteni: Az NLP azt is kéri az SZDP-től, hogy szövetségeseivel, az RMDSZ-szel és a kisebbségekkel együtt szavazzák meg az Egyesülés emlékművének finanszírozását biztosító törvényt.

Az eseményeket követve, nem gondolhatunk másra mint, hogy összehangolt mind azon történés, amely az erdélyi magyarokkal történik, és az az erő amelyik ezt irányítja erősebb minden ésszerűségnél és jóakaratnál. Élő példa a marosvásárhelyi iskola ügy nem mernek konkrét megoldást hozni, elkenik elódázzák a döntést félmegoldásokkal. A magyarok által vezetett intézmények jelengetése folytatódik, amint a Krónikában is olvashatjuk:

Székelyudvarhelyt is célba vette DanTanasă hivatalos feljelentő:

„Csíkszereda és Gyergyószentmiklós után Székelyudvarhelyt is célkeresztbe vette a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă, aki – a másik két Hargita megyei város ügyéhez hasonlóan – ezúttal is a székely és a városzászló eltávolítása érdekében perelte be a helyi önkormányzatot. Orbán Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) alkotta frakció vezetője elmondta: a hivatásos feljelentő szerint a polgármesteri hivatal épületének homlokzatára és az ülésteremben is törvénytelenül helyezték ki a lobogókat. Hozzátette: a per első tárgyalását még ebben a hónapban megtartják.”

Akkor még nem beszéltünk a médiában történő félrevezetésről és magyarellenes hangulat keltésről. Ahogyan az történt a Mesagerul Covasna oldalán nemrég megjelent cikkben a kézdivásárhelyi napok alkalmával. A cikk írója azt állítja, hogy Romániában kisebbségi sorban élő románokat a többségi magyarok a város szélére kényszerítették ünnepelni. Írja mind ezt mikor a románokat tömörítő egyesület az ünneplésükre hivatalosan támogatást kértek és kaptak a város vezetésésétől, valamint saját hivatalos kérésükre ünnepeltek a sportcsarnok előtti téren.

Érdeke valakinek/kiknek, hogy összetörje Háromszéken is azt a „vékony jeget”, amin a két nemzet együttélése táncol és kialakult a viszonylagos egyensúly.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog