erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Mákvirágok

Az amerikai megszállás után tizenhat évvel Afganisztán már több mint kilencven százalékát adja az ópium, a morfin és a heroin alapját képező mák termelésének.

 

"Az amerikai megszállás egyik fontos célja ugyanis 2001-ben az volt, hogy a tálibok leverésével véget vessenek annak a pusztító folyamatnak, amely Afganisztánt a világ egyik legfőbb kábítószerközpontjává tette. A 2001 előtti évtized során Afganisztán adta a világ máktermelésének háromnegyedét, és ennek döntő többsége végül heroinként került a nyugat-európai, de főként az amerikai kábítószer-fogyasztókhoz. Nos, a számok önmagukért beszélnek, míg 2001-ben az afgán ópiumtermelés nagyjából száznyolcvanöt tonna lehetett, két évvel később már háromezer-négyszáz tonna volt, és most, tizenhat év elteltével Afganisztán már nem a hetvenöt, hanem több mint kilencven százalékát adja az ópium, a morfin és a heroin alapját képező mák termelésének.

Az is kiderülni látszik, hogy az amerikai hadsereg nemcsak hogy nem számolta fel a végtelen mák-ültetvényeket, hanem éppen ellenkezőleg, azok legfőbb őrzőjévé vált. A megszálló amerikai hadtest egyik tábornoka meghökkentő módon egyértelművé is tette egy nyilatkozatában, hogy a felszámolás lényegében lehetetlen. Méghozzá azért, hangzott az indoklás, mert a máktermelés olyan mértékben része az afgán nép kultúrájának, hogy minden felszámolására tett kísérlet minden elképzelhetőnél nagyobb ellenállást, akár össznépi felkelést váltana ki az afgán vidéki lakosság részéről, és a nagyvárosokon kívüli térben amúgy is igen nehéz helyzetben lévő megszállók ezt nem kockáztathatják.

A New York Times néhány éve azt is megszellőztette, hogy az afgán elnök testvére, a CIA hallgatólagos jóváhagyásával, sőt alkalomadtán aktív támogatásával, közvetlen irányítója az évi tízmilliárd dolláros nagyságrendű kábítószer-kereskedelemnek. A CIA számára egyébként nem ez lenne az első eset, hogy globális következményekkel bíró illegális kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos „fedett” műveleteket támogat, vagy akár aktívan szervez is. Ugyanez történt a vietnami háború idején az „arany háromszögben” és a nicaraguai intervenciójuk során is.

Akkor ezt a lelepleződés nyomán a kommunizmus elleni világméretű küzdelem kikerülhetetlen elemének minősítették. Erre ma elég nehéz lenne hivatkozni, mint ahogy terrorizmus elleni világméretű háborúra is. És ha mindehhez azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt évtized folyamán Amerikában megkétszereződött az ópiumalapú kábítószerek fogyasztása, és a drog-túladagolásból származó halálesetek száma most már magasabb, mint a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságoké és a halálos közlekedési baleseteké együttvéve, akkor érthetjük meg csak igazán a dráma mélységét.

Donald Trump alig egy hónapja ennek kapcsán „national emergency”, nemzeti szükségállapot meghirdetését helyezte kilátásba, most pedig az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatkontingens jelentős növelését kívánja elérni, ami nagy valószínűséggel csak tovább rontaná a helyzetet.
A britek és az oroszok (ez utóbbi cári Oroszországként és Szovjetunióként egyaránt) már megtapasztalhatták, hogy az Afganisztán tartós megszállására és folyamatos sikeres ellenőrzésére tett minden kísérlet hiábavaló. Nagy valószínűséggel ezt tanulja meg most az Amerikai Birodalom is. A világ meg azt, hogy mennyire reménytelen is az a küzdelem, amit az emberségesebb létért folytatunk."

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog