erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hadjárat az erdélyi magyarság ellen és a belső aknamunka

Miközben az uborkaszezon van a politikusok is a meleg elől a nagy vizek martjára vonulnak és a maguknak kiosztott pénzből, a megérdemelt üdülésüket folytatják. A nacionalista elemek nem alszanak és a nagy vízben sem csobbannak, folytatják az aknamunkát. Csak az elmúlt egy hónap soviniszta eseményeiből válogatva kiderül. Hogy minden hétre jut valami atrocitás.
Mielőtt az egy hónap soviniszta kampányba benézünk „nézzünk magunkba” is egy keveset. Magyaroknak itt Erdélyben meg kell vívnia a harcot a média magyarellenes uszításaival, a közösségi oldalak nacionalista fröcsögésivel, a törvényhozók és döntéshelyzetben levők kettős mércét alkalmazó elnyomásaival,  de közösségünk  erkölcsi romlásával és a megosztottságával is.

A magyar ifjúság egy részének az erkölcsi és szellemi képessége egyre inkább közeledik a béka s… Az egymás közti csevegésen kívül a közösségi oldalakon, más szellemi tevékenységet nem folytatnak, egyre elterjedtebb köztük a „manele” hallgatása (a román cigányság által kitalált és kedvelt zenei szenny). A legelemibb viselkedési normákat se tartják be „ne szemetelj, ne rongálj stb.”az egymás közti civilizált viselkedési normákat szinte elfelejtették. A hétköznapi nyelvünket egyre inkább átszövi a román szavak használata, egyre igénytelenebbül beszélünk.
Ami még súlyosabb, hogy üzletekben, polgármesteri hivatalokban, nem beszélve a magán vagy állami cégeknél egyre kevesebb magyar feliratot lehet látni, még ott is ahol ennek semmi akadálya nem lenne. A reklámok világát egyre inkább az angol és román szöveg uralja, pedig nekünk magyaroknak szól. A hivatalok alkalmazottjai nem veszik azt a fáradságot, hogy két nyelven függesszék ki, vagy postázzák a közlendőjüket. Hát ez az amivel még az ellenünk irányuló román aknamunka mellett meg kellene/ kell küzdjünk, és a felsorolás csak töredék. Vajon ezt a belső aknamunkát túléljük-e?

Provokáció a székelyudvarhelyi Kaufland áruháznál

Kevesebb mint egy nap alatt országos szintű médiabotránnyá nőtte ki magát, illetve kemény hatósági fellépést is előidézett egy magyarul nem beszélő román vásárlónak a Kaufland áruházlánc székelyudvarhelyi boltja büféjében történt állítólagos hátrányos megkülönböztetése. Az áruházlánc belső vizsgálata végül kiderítette, hogy tulajdonképpen provokáció történt, hiszen a magát bukarestinek mondó, de valójában kolozsvári vlogger férfit nem a románsága miatt nem szolgálták ki, hanem azért, mert nyitás előtt próbált vásárolni.

Miközben a székelyudvarhelyi Kauflandnál történt provokációról szóló videón csámcsog a fél Románia, nagy csendben valakik megtorpedózták a székelyföldi fejlesztéseket. Erről nem szólnak a hírek...

Az európai uniós pályázási időszak részeként a 131, 133, valamint a 137A jelzésű megyei útszakasz felújításához szükséges támogatásra pályázott Hargita Megye Tanácsa a Regionális Operatív Programban – a testület még július elején elfogadta az erre vonatkozó tervet előtanulmány formájában.

A 49 kilométeres útszakasz Kovászna megye határától indul Udvarhelyszék környékén a Szentpáli tavaknál Városfalva felé, átmegy Kányádon és Ócfalván.

A teljes szakasz felújítása – amellett, hogy két európai út közötti összeköttetést is jelenti – azért is fontos, mert összekötné a két székely megyét, Hargitát és Kovásznát, arról nem is beszélve, hogy a beruházás révén óriásit fejlődne a meglehetősen siralmas állapotban lévő székelyföldi infrastruktúra.

A projektről érdeklődve azonban megtudtuk: valakik elmeszelték, nem lesz korszerű út Székelyföld ezen szegletében (sem). Lassan igazat kell adni azoknak, akik azt mondják, a román fővárosban ki nem mondott cél a székelyföldi infrastrukturális fejlesztések akadályozása...(mihir.ro)

Radu Banciu augusztus 31-i adásában többek között azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem fordult elő, hogy valaki magyarul kérjen kenyeret például Marosvásárhelyen, és ne szolgálják ki, míg fordítva ez rendszeresen megtörténik. Ezt a megaláztatást egyetlen más országban sem tűrik a „szerencsétlenektől”, csak Romániában. Hozzátette, ha Ceaușescu idejében történt volna mindez, akkor már rég vízágyúkkal lőtték volna ki az összes magyart.

A teljes felvétel a B1 honlapján – jelen pillanatban – nem elérhető, de a botrányt okozó vlogger feltöltötte saját Youtube-csatornájára. (foter.ro)

***

Forgatókönyv-szerű politikai hadjárat áldozata a Római Katolikus Teológiai Líceum az RMDSZ szerint - a Transindex.ro portálról

"A szülők jóhiszeműen íratták gyermekeiket olyan osztályokba, amelyeket hivatalosan az oktatási minisztérium jóváhagyásával hirdettek meg. Az RMDSZ minden közigazgatási lehetőséget megragadott az elmúlt hónapok során, hogy megnyugtatóan rendezze az iskola helyzetét. Románia kormányának oktatási minisztere és megyei szintű képviselője, a prefektus egymásnak ellentmondó cselekedeteket és kijelentéseket tesz, félrevezetve diákokat, szülőket, tanárokat és az egyház képviselőit" - áll a szövegben. A közlemény kiér arra is, hogy néhány hónappal ezelőtt a pápai nuncius jelenlétében a prefektus azt az ígéretet tette, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fiókintézményeként működhet tovább. A Szövetség helyi tanácsosi frakciójának javaslatára, mind a négy politikai szervezet egyöntetű döntésével fiókintézménnyé sorolták be az iskolát. Az ígérettel ellentétben még ezt a kompromisszumos megoldást sem fogadta el az oktatási minisztérium, illetve a prefektusi hivatal is jogi kifogást emelt ellene. Az RMDSZ szerint nyilvánvaló, hogy ez az ügy kevésbé jogi, bürokratikus kérdés, hanem sokkal inkább politikai vonatkozású.  (Transindex.ro) 

A román pap – aki méltatlan tisztségéhez

A nagy példányszámú lapok közül egyedül az Evenimentul Zilei szentel teret Kelemen Hunor szavainak, bár a lap nem vezércikkben foglalkozik mindezzel, hanem csupán a Kovászna megyei előpataki román pap, Vasile Antonie Tămaș kirohanásából idézett, mintegy bebizonyítva ezzel Kelemen Hunor aggályait. Vasile Antonie paphoz eléggé méltatlan módon „mongoloid viperához” hasonlította, lesenkizte az RMDSZ elnökét, tudomásul sem véve azt a tényt, hogy a „senki” jó időn át Románia miniszterelnök-helyettese, és több kormányban miniszter is volt. Illetve szót ejt erről is, úgy vélve, hogy a románellenes erők nevezték ki ezekre a tisztségekre. Állításai képtelenek: Kelemen Hunort erdőirtással, a beruházók megnyomorításával vádolja. Az már nem érdekli, hogy éppen az RMDSZ fellépése nyomán sikerült megnövelni a visszaosztás nyomán a Székelyföldnek juttatott összegeket, kedvet teremtve ezzel a befektetőknek is.

Ügyet sem vetve a gyűlölködést tiltó Bibliára, a pap felemlegeti a magyarok által Ippen és Ördökúton elkövetett gyilkosságokat, a „román Erdélyben” felakasztott ortodox pópákat és – ahogy ez a gyűlölködőknél szokásos – mintegy megfeledkezve arról, hogy a másik oldalról legalább ugyanennyi gyilkosságot követtek el.

Az Evenimetul Zilei cikkének címében azt állítja, hogy a román pap nyilatkozatával megsemmisítő csapást mért Kelemen Hunorra. Holott, ha a stílust, a légből kapott vádakat nézzük, könnyen rájöhetünk, hogy a pópa voltaképpen önmagát döngölte a földbe. (maszol.ro)

Megvonnák Kelemen Hunor román állampolgárságát

Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezi egy  nyilatkozata miatt a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR). A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság uszító jellegűnek találta az RMDSZ elnökének a Nagy-Románia megalakulása jövő évi centenáriumára vonatkozó nézeteit. Kelemen Hunor a Szabadság kolozsvári napilapban pénteken közölt interjúban kijelentette: „a románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”. (MTI)

A szurkolókat is átítatta a nacionalizmus

A Liga 1 hetedik fordulójában lejátszott, a Dinamo 1-0-ás győzelmével zárult találkozón a bukaresti szurkolók már a kezdés előtt – a televíziós közvetítésben is jól hallhatóan – skandálták, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”, ám miután Horațiu Fesnic kolozsvári játékvezető kérésére a stadion bemondója felszólította őket a xenofób rigmusok beszüntetésére, felhagytak a magyarok és Magyarország szidalmazásával. A Sepsi OSK-t elkísérő, mintegy 50 fős szurkolótábor sem reagált a hazai ultrák provokációjára, a meccs után viszont a vereség ellenére is elénekelte a székely himnuszt kedvenceinek.

A sepsiszentgyörgyi csapatnak a tavaszi bravúros feljutás után az élvonalban most először kellett szembesülnie magyarellenes megnyilvánulásokkal, ám ennek ellenére a háromszéki klub vezetősége sem a mérkőzés után, sem a jogvédelmi szolgálat közleményének megjelenése után nem kívánt foglalkozni az esettel. A Sepsi OSK hét forduló után 6 ponttal a tizedik helyen áll a Liga 1 táblázatán. (foter.ro)

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog