erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Macron Bukarestben? Avagy oszd meg és uralkodj!

Emmanuel Macronnak francia államfőnek kapóra jött a Brexit, hisz látható módon aktív szerepet akar vállalni a liberális Európai Unió irányításában, - átszeretné venni a britek helyét - amiben várható módon Merkel asszony partnere lesz, persze ha a választások Németországban is a neokonok elképzelései szerint alakulnak.

 

Makron eddigi megnyilvánulásai szerint észrevehettük, hogy elképzelései az unióról egyre inkább közelit az egyesült Európa, vagy egy olyan szövetség felé ahol az államok a szuverenitásuk nagy részéről lemondanak, amelyet egy központi irányítás vesz át. A már kialakult helyzet azt sugallja, hogy a vezetésben a nagyhatalmaknak lesz nagyobb beleszólásuk.

Kérdés: hogyan tudják érvényesíteni a kisebb, közép- és kelet-európai tagállamok érdekeiket a lényegesen gazdaságilag erősebb államok és modern magánállamok (mint a multik) mellett.

Egyféleképpen lehetséges ha összefognak és hasonló együttműködést dolgoznak ki mint a Visegrádi Négyek (V4). Ez még nagyon gyerekcipőben jár, nem minden kérdésben tudnak közös nevezőre jutni. Mind e mellett Csehország és Szlovákia Ausztriával együtt egy másik csoportnak, a slavkovi hármasnak is tagja, amiről nem lehet tudni adott esetben merre viszi el a szövetkezést. Jó irányba is elviheti és erősítheti a kis államok befolyását, de a széthúzást is előidézheti. A francia államfő mostani látogatássorozata alatt a slavkoviakkal is tárgyalt, majd Romániába látogatott, ahonnan Bulgáriába ment tovább. A V4-ek kimaradtak a kellet-európai látogatásból.
Lehet, hogy összeesküvés elméletnek tűnik de elképzelhető, hogy a látogatást és a céljának egy részét Merkel asszonnyal egyeztette. A látogatásának egyik célja, pont az, hogy szembe menjen a kelet-európai térség szövetkezésének a bővítésével. Romániában, mindig is nyugathoz dörgölődző kétszínű politikát folytatva és az utóbbi időben a jóindulatukat is megpróbálják alátámasztani a nagyon jól megfizetett fegyvervásárlással. Most a nagy Románia megalakulásának centenáriuma előtt úgy érzik, szükségük van az Erdély fölötti tulajdon joguk elméletének bizonygatásának a megerősítésére, amit száz év után se hiszi nyugat, de mivel kell Romániára a geopolitikai elképzeléseikhez ezért békén hagyják.
A nagy dörgölődzés nagy hévben figyelmen kívül hagyják, az ország infrastruktúrájának fejlesztését, főleg Erdélyben, de hála a az állam vezetésnek fegyverük az lesz.
Az oszd meg elképzelést mi sem támassza jobban alá mint a magyar állam kommünikéje:
„Nem volt olyan terv vagy megállapodás, hogy Emmanuel Macron idén augusztusban Magyarországra látogatna. Ugyanakkor júniusban, az EU-csúcstalálkozó előtt a visegrádi négyek miniszterelnökei – köztük Orbán Viktor – már megbeszélést folytattak a francia elnökkel. Itt merült fel annak lehetősége, hogy még ebben az évben tarthatnának egy újabb Franciaország-V4 hivatalos találkozót.”

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog