erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Brüsszel: Orbán nem szégyell külföldi választóknak udvarolni


A Politico szavazatszerzési manővert lát a háttérben.

Orbán Viktor miniszterelnök a határkerítésekre összpontosít, az országát „Magyarország-erőd” névvel illetik, de pártja nem szégyell külföldi választóknak „udvarolni” – állítja a Politico nevű brüsszeli hírportál. Azt vizsgálták, a Fidesz hogyan és miért akarja megnyerni a szomszédos országok magyarságának szavazatait.

 

A Politico nevű brüsszeli hírportál keddi cikkében a Fidesz határon túli magyarságra figyelmet fordító politikájáról írt. Véleményük szerint a miniszterelnök a határkerítésekre koncentrál, országát „Magyarország-erőd” névvel illetik, de pártja nem szégyell külföldi választóknak „udvarolni”.

A cikk idézte a kormányfő szomszédos országok magyarságának küldött júliusi levelét, amely a választási regisztrációt sürgette. A szerző véleménye szerint ugyanis széles körben elterjedt az a nézet, hogy a határon túli magyar választók befolyásolhatják a magyarországi választások eredményét. Mint írta, a Fidesz a romániai magyar kisebbségben meglévő kívülállás érzését használta fel, hogy kapcsolatot építsen ki a román határokon belül élő potenciális szavazókkal.

A párt szorosan együttműködik néhány határon túli magyar csoporttal, a Fidesz pedig számos kezdeményezést finanszíroz a régióban a szavazók regisztrálása érdekében. A lap véleménye szerint az eddigi erőfeszítések megtérültek, ugyanis a 2014-es választásokon a külhoni magyar állampolgárok által leadott szavazatok több mint 95 százaléka a kormánypártot támogatta. Az írás felidézte, hogy egyes ellenzéki politikusok véleménye szerint a határokon átnyúló szavazás rendszere tisztességtelen, a Fidesz választási kilátásait növeli és lehetőséget ad csalásra is, mivel a környező országokban élő állampolgároknak csak tízévente kell regisztrálniuk a választásokra.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog