erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ezért szállítják Európába a migránsok tömegét

„Ideologikusak, náciellenesek, Európa-ellenesek” címmel jelent meg elemzés egy német civil szervezetről, melynek hajóját épp a múlt héten foglalták le az olasz hatóságok embercsempészekkel való összejátszás gyanúja miatt. A Jugend Rettet nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó olyan segélyszervezet, amely fennakadt az olasz hatóságok ellenőrzési hálóján, de kialakulásának körülményei kétségkívül figyelemre méltóak.

 

 

Pénz helyett meghasonlott ideológia áll a német civil szervezet mögött

A civil szervezetek tevékenysége mellett érdemes időt szakítani a mögöttük álló ideológia megfigyelésére. Luca Steinmann elemzése a földközi-tengeri mentésben részt vevő Jugend Rettet nevű német civil szervezetről szól, de egy meghasonlott generáció ideológiáját rejti magában. Luca Steinmann publicista "Ideologikusak, náciellenesek, Európa-ellenesek" címmel közölt elemzést a Huffington Postban. A szerző arról a  szervezetről írt, amely a mai napig nem írta alá a migránsok Olaszországba szállítását szabályozó kódexet.

A fiatal svájci-olasz-német származású  újságíró a Jugend Rettet  nevű NGO kapcsán keresi a Földközi-tengeren mentést végző szervezetek mozgatórugóit. Steinmann szerint nehezen bizonyítható, hogy a pénz lenne az NGO-k tevékenységének indítéka – szerinte ez a téves gondolat vezethetett az ezt állító Carmelo Zuccaro cataniai ügyész elszigeteléséhez is –, a háttérben sokkal inkább egyfajta mély ideológiai meggyőződés húzódik.

A szerző szerint a Jugend Rettet tagjai a felső-középosztálybeli berlini miliőből érkeznek, mely a háború utáni német kormányok által erőltetett és végletekig vezetett történelmi bűntudat-politikájának következményeként jött létre. Ezeket a meghasonlott fiatalokat egész életükben „a saját kultúrájukkal szembeni gyanakvásra nevelték”, így mára a terhes nemzeti szocialista múlttal való végső szakítás egyetlen módját a nemzeti sajátosságok teljes feladásában, és egyfajta globális értékkészletben való feloldódásban látják. Az „önelutasítás” kultúrája Steinmann szerint Németországban nem a véletlen műve: azt fokozatosan terjesztették el a német közvéleményben bizonyos jól körülhatárolható ideológiai irányzatok, mint például a Frankfurti Iskola.

Ezért tagadják meg az együttműködést a hatóságokkal

Steinmann úgy véli: ebből a szempontból tökéletesen érthető, hogy a Jugend Rettethez hasonló civil szervezetek miért ragaszkodnak az olasz hatóságokkal való együttműködés szigorú megtagadásához. Egész egyszerűen azért, mert nekik az egyetlen céljuk, hogy a nacionalizmust szülő európai nemzeti sajátosságok eltüntetése érdekében minél több migránst szállítsanak Európába, miközben az olasz hatóságok a migrációs hullám fékezésére törekszenek. Ebből a szempontból a Jugend Rettet működésének ideológiai komponense semmivel sem kevésbé jelentős, mint a hasonló – de ellentétes előjelű – alapokon szerveződő „Identitárius Generációé”.

Egyre több segélyszervezet kerül gyanúba

Mióta lefoglalták az első bevándorlókkal teli hajót az olasz partokon, minden nap lehet hallani a gyanúba került NGO-k hajóiról. Az Orvosok Határok Nélkül és a Save The Children ellen is felmerült a gyanú. Ők cáfolják a híreszteléseket, mondván, ők semmilyen értesítést nem kaptak a hatóságoktól. A Save The Children ugyan elsőként írta alá az olasz hatóságok által előterjesztett magatartási kódexet, de velük szemben is felmerült a gyanú, hogy embercsempészekkel működhetnek együtt – mondta Sárközy Júlia, az M1 római tudósítója a hirado.hu-nak.

Felidézte: az olasz hatóságok már régóta figyelemmel követik az NGO-k tengeri tevékenységét, de pár hónappal ezelőtt terhelő információk kerültek nyilvánosságra pár szervezet munkásságát illetően. A vizsgálat közel egy éve folyik. Tavaly október környékén Catania és Trapani ügyészsége indította el a nyomozást az olasz partoknál kikötő segélyszervezetek hajói ellen, miután olyan információk kerültek birtokukba, melyek szerint egyes NGO-k illegális módon veszik fel a migránsokat a Földközi-tengeren, egyes szervezetek pedig egyenesen az embercsempészektől veszik át a bevándorlókat. Ezt az olasz hatóságok által gyűjtött információk is alátámasztották. A hatóságok ugyanis kikérdezik a hozzájuk érkezett migránsokat, ennek köszönhetően rengeteg információt gyűjtöttek be a bevándorlók tengeri útvonaláról és a mentés pontos részleteiről – árulta el.

Hatósági személy buktatta le az NGO-t

A vizsgálat és a beszámolók mellett azonban más NGO-k is jelezték, hogy vmi nem stimmel pár segélyhajóval. A napokban látott napvilágot egy megdöbbentő jelentés: az egyik NGO hajóján egy olyan hatósági személy is utazott, aki a saját szemével látta, hogyan vesz át embercsempészektől migránsokat egy másik NGO hajója.

Vasárnap az Orvosok Határok Nélkül hajóját tartóztatták fel, tegnap pedig a Proactiva Open Arms spanyol NGO egyik hajóját nem engedték behatolni az olasz partvidékre. A hajó ezért Málta irányába vette útját, de ott sem engedték őket kikötni. Jelenleg nem tudni, merre tart a hajó.

hirado.hu - www.huffingtonpost.it

Fotó: AFP

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog