erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hogyan jutottunk idáig? Avagy Románia még mindig a röhej országa?

Ionesco román drámaíró azt mondta pár évtizede, hogy megszűnt az abszurd, mert a valóság lett az abszurd. Nagyon így igaz ez a mostani romániai politikai helyzetre. Bukaresti kormány miniszterek nélkül maradt, a koalíció megvonta a bizalmat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök mégsem hajlandó lemondani, mert igazságtalannak tartja a neki szánt bűnbakszerepet. Grindeanu azt mondta: a Szociáldemokrata Pártban (PSD) a jelek szerint ő volt az egyedüli, aki nem tudott arról, hogy átmeneti kormányt vezet. A PSD bizalmatlansági inditványt nyújtott be a saját kormánya ellen.  Az RMDSZ még nem döntött.

 

Grindeanut csak kevesen ismerték fél évvel ezelőtt, az ő nevét Liviu Dragnea pártelnök második próbálkozásra húzta elő a kalapból, amikor a PSD történelmi léptékű választási győzelme után azzal szembesült, hogy priusza (egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése) miatt nem kérheti magának a miniszterelnöki posztot. A pártját szorosan kézben tartó Dragnea egy pillanatig sem titkolta, hogy szó szerint “végrehajtói” szerepet szán a miniszterelnöknek, mondván, hogy a párt és annak választási programja kapott választói felhatalmazást, tehát neki mint pártelnöknek kell vállalnia a felelősséget annak megvalósításáért.

A Grindeanu-kabinetet ilyenként mindenki bábkormánynak tekintette, amelyet a PSD-székházból irányítanak. A Temes megyei önkormányzat éléről Bukarestbe került Grindeanut úgy vezették a szociálliberális koalíció pártelnökei a kormány első ülésére, mint ahogy egy elsőst visznek szülei az első tanévnyitóra. Most, hogy kegyvesztett lett, Grindeanu azt is elárulta: semmilyen beleszólása nem volt az általa vezetett kormány névsorába, azt is készen kapta Dragneától és a kisebbik, liberális kormánypártot vezető Calin Popoescu Tariceanu szenátusi elnöktől.

Grindeanu a beiktatása óta eltelt szűk fél évben nem sok jelét adta annak, hogy bármiben is megkérdőjelezné pártelnöke hatalmát. Csak az utóbbi hetekben kezdett elégedetlen morgolódás hallatszani Dragnea bizalmasainak környezetéből, hogy a kormányfő állítólag olykor önálló döntésekre ragadtatja magát, és nem konzultál eleget a pártelnökkel. Az sem eshetett jól Dragneának, hogy az ismeretlenségből kiemelt kormányfő sokkal népszerűbb lett nála, és bizalmi indexe immár duplája az övének.

A romániai elemzők a sértett önérzetnél azonban komolyabb okokat sejtenek a kormányfő beáldozása mögött, de ezek többsége is Dragnea személyes érdekeivel kapcsolatosak:

A tekintélyelvű pártelnök egyrészt nem engedhette, hogy Grindeanu túlságosan megerősödjék, hogy a párt klientúrája ne nála, hanem Grindeanunál kilincseljen a kormánytámogatásokért, mert az már a párton belüli hatalmát és pártelnöki tisztségét veszélyeztette volna.

Másrészt a jobboldali sajtó azt feltételezi, hogy Dragnea – sok más kormánypárti vagy ellenzéki politikustársához hasonlóan – szeretné megúszni valahogy az ellene indult újabb bűnvádi eljárást, amihez a büntetőjog szigorának enyhítésére, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túlhatalmának visszanyesésére lenne szükség. Ez utóbbi meglehetően népszerűtlen feladat Romániában, ahol a politikustársadalom egészét korruptnak tekinti a közvélemény nagy része, amely nem sokat törődik azokkal az esetekkel, amelyekben az érintettek ügyészségi visszaélésre panaszkodnak.

A kiszivárgott információk szerint mindenesetre Grindeanu szállt szembe Dragnea akaratával, amikor februárban önhatalmúlag visszavonta a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő sürgősségi kormányrendeletet, tekintettel arra, hogy már százezrek tüntettek ellene a kormány székháza előtt. Állítólag az sem nyerte el Dragnea tetszését, hogy az akkor feláldozott igazságügyi miniszter utódja cseppet sem siet a büntetőjog módosítását célzó törvénycsomag előterjesztésével, és Grindeanu sem sürgeti őt.

Dragneának nemcsak személyes, hanem politikai okai is lehettek Grindeanu feláldozására, mivel a – nagyszabású béremeléseket és adócsökkentéseket egyszerre bevezető – kormányprogram végrehajtása valóban késik, egyes elemzők szerint azért, mert azt nem is lehet a költségvetési egyensúly feláldozása és az ország eladósodása nélkül megvalósítani. A pártelnöknek tehát előbb-utóbb mindenképpen szüksége lett volna egy bűnbakra, hogy megmagyarázza, miért késnek a választási kampányban beígért béremelések és más vállalások.

Grindeanu azonban a jelek szerint nem hajlandó magára vállalni ezt a szerepet. A PSD szerda esti üléséről kiszivárgott egy olyan médiaértesülés, miszerint Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter a zárt ajtók mögött azt mondta: mindenki tudta, hogy “ez egy átmeneti kormány”. 

A miniszterelnök igazságtalannak, az eltávolítására kitalált ürügynek nevezte azt a mérleget, amely négyszáz betervezett intézkedés kétharmadának késését olvasta a fejére: szerinte az első féléves célkitűzéseket kormánya 90 százalékban teljesítette.

A kormányfőt hiába hagyták miniszterek nélkül, a – párttagságuk elvesztésével fenyegetett – tárcavezetők lemondása csak akkor válik hatályossá, ha azt az államfő is tudomásul veszi, és felmenti őket. Grindeanunak ráadásul 15 napja van arra, hogy a lemondó nyilatkozatokat továbbítsa az elnöki hivatalba. Ha addig talál olyanokat, akik hajlandók beülni a miniszterek megüresedett székébe, még elég sokáig elkormányozhatja Romániát politikai támogatás nélkül is, főleg, hogy a parlament, amely leválthatná, júliustól vakációra készül.

Így a PSD-ALDE kormánykoalíció abba a – politikai premiernek számító – helyzetbe jutott, hogy fél évvel látványos választási győzelme után saját kormánya ellen kénytelen bizalmatlansági indítványt a parlament elé terjeszteni, hogy megszabaduljon túlzott önállósága miatt kegyvesztetté vált miniszterelnökétől.

Felolvasták a parlamentben a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szövegét

Felolvasták vasárnap a parlament két házának együttes ülésén a Romániát nem lehet elkobozni. Megvédjük a demokráciát és az állampolgárok szavazatait címet viselő bizalmatlansági indítványt. Ennek szövegét Mihai Fifor szociáldemokrata párti szenátor olvasta fel. A Sorin Grindeanu vezette kormány ellen irányuló indítványt a PSD és az ALDE 223 képviselője és szenátora írta alá. Szerdán 11 órától vitatják meg, és ugyanekkor szavaznak róla. 

A kormány leváltásához 233 voksra van szükség a kétkamarás román parlament együttes ülésén. A PSD-ALDE koalíciónak 247 törvényhozója van.

Liviu Dragnea és szűk környezete által saját pártja és a kormány érdekei ellen folytatott háború tanúi vagyunk - nyilatkozta vasárnap Sorin Grindeanu.

"Ez a legrosszabb, ami az országgal történhet egy olyan pillanatban, amikor nagy lehetőség előtt áll Románia. Rekord mértékű növekedést könyvel el a gazdaság, és ezt nem csak mi állítjuk, hanem az Európai Unió és minden pénzintézet ezt mondja, ugyanakkor tágra nyílnak előttünk a nyugati kancelláriák. Óriási erőfeszítést tettünk, hogy visszahelyezzük Romániát a normális kerékvágásba, és hogy tényleg vegyenek számba bennünket. (...) Liviu Dragnea arra használja a pártot, hogy buktassa meg saját kormányát. Ez megengedhetetlen" — fogalmazott Sorin Grindeanu a Victoria-palotában tartott sajtóbeszélgetésen.

 

A kormányfő olyan atlétáéhoz hasonlította az ország politikai helyzetét, akinek jól sikerül a rajt, a cél előtt azonban elgáncsolják.

Az RMDSZ még nem döntött

Egyelőre rejtély, hogy az RMDSZ melyik oldalra áll. „A koalíció felelőssége összegyűjteni a saját kormánya megbuktatásához szükséges szavazatokat. Ha erre nem képesek, akkor az új kabinet beiktatásához szükséges szavazatokkal sem rendelkeznek. Egyelőre nem tárgyaltunk az RMDSZ-ben a kérdésről, nehéz döntés” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök csütörtökön a Mediafaxnak.

Forrás: MTI /  Agerpres

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog