erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Páváskodó prefektusok, Wass Albert utca- és magyar oktatás-ügy...

se szere se száma a sok kitalált és csupán provokációnak felhasználható ügyeknek.
A székelyföldi prefektusok abba tetszelegnek, mintha tejhatalmú kiskirályok lennének. Igyekeznek értésére adni az Isten adta népnek és vezetőinek, ők Bukarest helyi megbízottjai és azt tesznek, amit akarnak. Ezek az emberek tudathasadásos állapotukban álmodják meg azokat a vádakat, amellyel megtámadnak helyi, megyei önkormányzati döntéseket. Előkaparnak okafogyott ügyeket, vagy megvétóznak döntéseket olyan törvényekre hivatkozva, amelyiknek semmi köze hozza. Mind három székelyföldi megye esetében lehet példát felsorolni, nagyon rövid távra visszatekintve.

 

Háromszéken Kézdivásárhelyen: A Wass Albert utca-ügy „2015 novemberében kezdődött, amikor Ilyés Botond EMNP-s tanácsos előterjesztése nyomán a testület rábólintott arra, hogy a Torjai út melletti egyik utcát nevezzék el Wass Albert íróról. A határozatot a tanácsosok 2016 februárjában kénytelenek voltak visszavonni, ugyanis a hatóságok kivizsgálást rendeltek el ez ügyben. A rendőrség javaslatára az ügyészség akkor lezárta a Wass Albert utca tervezett névadásával kapcsolatos eljárást, és ejtette a vádakat, illetve nem indított bűnvádi eljárást senki ellen.
Sebastian Cucu kormánymegbízott azonban nem nyugodott ebbe bele, az ügy újrafelvételét kért, és a bíróság jóvá is hagyta az ismételt eljárást azon kézdivásárhelyi tanácsosok ellen, akik 2012 és 2016 között voltak tagjai a döntéshozó testületnek. Az ügyészségi eljárás során az érintetteket egyenként Sepsiszentgyörgyre hívatták a csendőrlaktanya szomszédságába, ahol rövid kihallgatáson vettek részt, de az ügyet a napokban le is zárták- írja a Székely Hírmondó.

Marosvásárhelyen Lucian Goga prefektus a „Dózsa György útra jó ideje kihelyezett magyar feliratok ellen indított támadást tehetetlenül nézik a helyi hatóságok képviselői (leszámítva persze azokat, akik örülnek neki)”. (…) „A prefektúra tévesen hivatkozott egy bizonyos bírósági ítéletre. Ugyanis ezúttal is a civil jogvédőknek köszönhető, hogy kiderült: az a 2015-ös tanácshatározat, amelyet korábban jogerősen érvénytelenítettek, nem a Dózsa György úton kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákról szól, hanem egy másik próbálkozásról, a hagyományos magyar elnevezések kihelyezéséről, amely más tál tészta. Olvashatjuk a Krónika oldalán.

Nem a jelenlegi Maros megye prefektusa, 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt. Mostanára oda jutott az ügy az iskola nem indíthat kezdő osztályokat, tehát elindult a ellehetetlenítés útján. „Folyóév júniusában a marosvásárhelyi törvényszék elsőfokú ítéletben érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015-ben a Római Katolikus Gimnáziumba sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait.” (…) „ A tanfelügyelőségi határozatot mind a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, mind pedig az Unirea Főgimnázium szülői bizottsága megtámadta a közigazgatási bíróságon. A bíróság összevonta a két pert, és helyben hagyta a felperesek keresetét. Elutasította ugyanakkor, hogy a katolikus gimnáziumba átkerült diákok szüleinek egy csoportja is csatlakozzék a perhez. Az ítélet kivonata a román bíróságok portálján jelent meg” – írja a Szék-helyek portál.

Úgy látszik Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus pirulája elgurult mikor megtámadta azt az együttélési kódexet amelyet azért találtak ki, hogy normalizálja a magyarok és románok közti viszonyokat.
Úgyanis Hargita megyében ahol 85 százalékban magyarok laknak az önkormányzat „tavaly februárban határozott arról, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel kidolgozza az együttélési kódexet. Olyan dokumentumra gondoltak, amely javaslatot tenne például arra, hogy a románok és a magyarok miként viszonyuljanak egymás nemzeti ünnepeihez, hogy a hívek lélekszáma alapján osszák el az egyházaknak szánt önkormányzati támogatásokat, hogy olyan településeken is biztosítsák az anyanyelvhasználat jogát, ahol ezt a törvény nem írja elő, hogy helyi hozzájárulással akár a szükséges diáklétszám alatt is biztosítsák az anyanyelvi oktatást azokban az iskolákban, ahol csak kevés román vagy magyar gyerek tanul” (…) „A Hargita megyei törvényszék elutasította Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus keresetét, amelyben a román kormány székelyföldi képviselőjeként megtámadta a megyei önkormányzatnak a román–magyar együttélés jó normáit rögzítő kódex kidolgozásáról szóló határozatát” – olvashatjuk az MTI tudósításában.

 Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog