erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Tőkés: Esélyegyenlőség a médiában a többség és a nemzeti kisebbségek között

Hasonlóképpen az oktatáshoz és a kultúrához, a nemzeti kisebbségek életében a médiának is identitásőrző, nemzetmegtartó szerepe van – és egyéb, társadalmi funkciói mellett (tájékoztatás, kommunikáció, véleményformálás) talán éppen ez a legfontosabb. Ezen a téren is érvényes, hogy „nyelvében él a nemzet”.

 

A piac szabályai szerint működő média világában a kisebbségi közösségi tájékoztatás gazdaságilag nem életképes. Előnyös bánásmódra, pozitív diszkriminációra van szüksége ahhoz, hogy fenntartható legyen.

Ezzel szemben kelet-közép-európai tapasztalataink azt mutatják, hogy az öntörvényű piac alig van tekintettel eleve hátrányos helyzetünkre, illetve a többségi asszimilációs politika a kisebbségi média működését egyenesen gátolja. Általában véve ez jellemző a Kárpát-medencei magyar nyelvű kisebbségi tömegtájékoztatás helyzetére.

Az Európai Parlament által 2013-ban elfogadott Alfonsi-jelentés – melynek magam is egyik árnyékjelentés-tévője voltam – világosan rámutat, hogy a veszélyeztetett és kihalástól fenyegetett európai nyelvek hatékony védelme csakis állami és európai politikák támogatása révén lehetséges. A kisebbségi média területén is a jelentés ajánlásait kellene életbe léptetniük a tagállamoknak.

Szintén ide tartozik a remélhetőleg még ebben a parlamenti ciklusban elkészülő, azon európai kisebbségvédelmi keretszabályozás, melynek jó kiindulópontja lehet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott polgári kezdeményezés, a Minority SafePack.

A Kárpát-medencei magyar kisebbségi közösségek számára különleges fontossággal bír Magyarország róluk való alkotmányos gondoskodása, ennek részeképpen pedig a nemzeti közmédia (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – MTVA) szolgáltatásainak az irányukba való kiterjesztése. Ennek felelős össznemzeti intézménye a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., illetve annak Kós Károly Testülete.

Mindazáltal sajnálatos gátló körülmény, hogy az egyes kábelszolgáltatók ellenállása miatt bizonyos televíziós műsorok (például az M5-ös kulturális csatorna adásai) nem jutnak el a külhoni közönséghez, illetve az ún. geokódolás korlátozó szabályai miatt nemcsak a dél-tiroli németek, hanem a határon túli magyarok sem követhetik anyanyelvükön a nemzetközi sportesemények közvetítéseit (az M4-es televíziós csatornán).

Magyar kisebbségi szempontból rendkívül károsnak minősül az a pártos irányzat, amely erdélyi magyarságunk nemzeti identitásának a rovására, az európai balliberális táborhoz csatlakozva, durva támadás alá veszi az anyaország médiapolitikáját, nem kevesebbet állítva, mint azt, hogy az RMDSZ közreműködésével a Fidesz a határon túlra is kiterjesztette „médiaháborúját”, hogy ekképpen „vegye birtokba az erdélyi magyar nyilvánosságot”.

Nyelvében él a nemzet – mondottuk a legelején. Jól felfogott nemzeti érdekeinket semmiképpen sem szabad alárendelnünk a megosztó pártérdekeknek. A sajtónak, a médiának szabadnak kell lennie!

 Tőkés László

EP-képviselő

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog