erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Iohannis beelőzi Orbánt

Románia elnöke lesz az első vezető, akit régiónkból a Fehér Házban fogad Donald Trump amerikai elnök. Klaus Iohannis június 9-én megy Washingtonba – írja a Magyar Nemzet. Iohannis korábban Donald Trump követeléseinek eleget téve elsőnek ígérte meg, hogy országa védelmi kiadásait a GDP 2 százalékára emelik, rögtön az idei évben az eddigi 1,5 százalékról.

 

 "Több összetevője is van a Bukarest iránti érdeklődésnek, a román–amerikai kapcsolatok megszilárdulásának. Bár a Magyarországgal kapcsolatos viszonyulása ez alól némileg kivétel, a kiváló igazodási és alkalmazkodási képességéről elhíresült bukaresti diplomácia sohasem az illető ország vezetőjének képe és magatartása alapján ítélte meg szövetségeseit és stratégiai partnereit. Romániát kizárólag érdekei vezérelték, amikor kereken húsz évvel ezelőtt stratégiai partnerségi megállapodást kötött Amerikával, amikor NATO-csatlakozása fejében, 2003-ban közbeszerzés nélkül egy amerikai társaságra bízta a teljes hosszában soha meg nem épült észak-erdélyi autópálya kivitelezését, vagy amikor engedélyezte titkos CIA-börtön működtetését a területén. Bukarest még azt is hajlandó lenyelni, hogy belpolitikai válsághelyzetekben az amerikai nagykövet szavának mindig döntő súlya van (és a megoldást rendszerint megelőzi a diplomata látogatása valamelyik magas rangú román közméltóságnál). Az elköteleződés Románia érzékeny stratégiai elhelyezkedése, no és persze a Moszkvához fűződő viszonyának jelentős elhidegülése okán érthető igazán. Ilyen összefüggésben pedig az ország számára különös jelentőségű, hogy otthont adhat az amerikai rakétavédelmi rendszer tavaly beélesített elemeinek.

A világhatalom számára katonai szempontból Románia stratégiai fontosságú szerepet tölt be Oroszország, Törökország és a Közel-Kelet viszonylatában egyaránt, Bukaresthez hasonlóan ugyanis Washingtonnak is érdeke, hogy a Fekete-tenger – Basescu exállamfő szóhasználatával élve – ne váljék „orosz tóvá”. Mindazonáltal az Egyesült Államok számára Románia jelentős energetikai forrásai sem közömbösek, nem véletlen, hogy a Fekete-tenger kontinentális talapzatában fellelt gazdag földgázmezőt részben a tengerentúli Exxon Mobil aknázza ki, de erős amerikai érdek fűződik a romániai palagáz kitermeléséhez is. Mindezek ismeretében az sem okoz meglepetést, hogy a román államelnöki hivatalnak otthont adó bukaresti Cotroceni-palota és a Fehér Ház is jelezte, egyaránt a két ország kapcsolatának elmélyítését és a stratégiai partnerség megerősítését várja a jövő heti washingtoni munkamegbeszéléstől."

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog