Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nem mondok újat azzal, hogy a „szent liberalizmus” vérben gyilkolásokban született, a nagy francia forradalomban. A szabadság nevében „aki nem velünk az ellenünk” alapján az ellenségnek kikiáltottakat irtották, de a semlegeseket sem kímélték. Mind ezt a tömegek mozgósításával érték el. A vezető arisztokráciát félre kellett állítani, hogy a feltörekvők, akik a hatalomra áhítoztak érvényesülni tudjanak. Megtalálták a módját, és XVI. Lajossal, Marie Antoinette-el kezdve lemészároltak az arisztokráciával.


Akkor még kevesen voltak proletárok, nem számítottak tömegnek, őket nem lehetett aktiválni. Eljött az az idő is mikor már tömeggé váltak, és ekkor lehetett őket mozgósítani.
Vezetőik hatalomra áhítoztak, ezért aztán világgá kürtölték, hogy ők a baloldaliak és „világ proletárjai egyesüljenek”.

A „dicső francia forradalom” példájára, akik útjukban álltak azokat kivégezték, de ők nem valamennyiüket, nagy részük lágerekben sínylődhetett.
Ez a baloldali szemlélet aztán végig söpör Európán, megosztva nyugati baloldalra és keletire. Az utóbbi egy kicsit másképp alakult, mint ahogyan azt Marxék elképzelték, ez vezetett a proletár diktatúrához. A nyugati baloldal nem tudta elviselni, hogy nem ő uralja a kontinenst és a proletariátus mindenünnen nem az ő malmára hajtja a vizet, ezért a kellő pillanatban rátette keletiekre is a kezét.
Eddig a mozgósító erő a szabadság kivívása volt „világ proletárjai egyesüljetek” és ezt harsogták bele világba:
„A múltat végképp eltörölni
rabszolgahad indulj velünk!
A föld fog sarkából kidőlni:
Semmik vagyunk, s minden leszünk!
Ez a harc lesz a végső,
csak összefogni hát!”
(Részlet az internacionálé dal szövegéből.)
Ha már sikerült mozgósítani a tömeget, az ellenséget le lehet győzni és eljön a szabadság napja, biztat az Internacionálé.

A helyzet egy kevéssé megváltozott mára, összeborult kelet és nyugat. A régiből csupán a baloldal maradt. Mind „szabadok lettünk” liberálisan gondolkodunk, a bökkenő ott van, hogy azok akik eddig is és most is hatalmon vannak, tanulva a történelemből, félnek, nehogy ők is elődeik sorsára jussanak. Jöhetnek valakik és félre állítják őket, ezért még nagyobb hatalomra törekszenek. A régi mozgósítási szlogenek elcsépeltek „fogjunk össze” „harcoljunk a szabadságért” ki a csoda hisz már ezekben Európában.

Ezért gyorsan a proletariátus helyett új tömeget kellett keresni ezek lettek a migránsok. Csupán oda kell irányítani őket ahol szükség van rájuk és kialakítani azt a fenyegetettséget amivel az őshonos lakosságot sakkban lehet tartani. A szállítás pedig nagyon egyszerűvé vált csak meg kellett hirdetni „világ migránsai egyesüljetek” gyertek, mert itt van a Kánaán, és jönnek, majd elvégezvén azt a feladatot, amit kitaláltak számukra. De ne feledjük a francia forradalomtól errefelé mindegyik tömegmozgósítás erőszakba, gyilkolásokba fulladt, csak így tudták elérni az elképzelt eredményt a mozgósítók. Nem gondolhatjuk, hogy most másképp lesz, mivel már példák is voltak rá.

Tóth