100 év után is Erdély Románia fejőstehene 
Loading

Száz év után is a Regát Románia, minden szempontból elkülönül Erdélytől, nem tudják mit kezdeni vele, azon kívül, hogy megkísérel a legtöbb hasznot kipréselni belőle.  Nincsen fejlesztési stratégiája az országnak, száz éven keresztül mindent megtettek a múltszázad elején létező erkölcsi, gazdasági és kulturális különbséget  megszüntetni, pontosítva Erdélyt maguk mellé rántani. Jelenleg is csupán az elit közti acsarkodás és a hatalomért való harc létezik. Kelemen Hunor találóan jegyezte meg az Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülés után: Románia száz év alatt sem tudta áttörni Kárpátokat, nem tudta Erdélyt autópályákkal összekötni a többi román tartománnyal. De mit nekünk Autópálya a Regát felé, hisz az inkább a balkáni Isztambul felé halad, míg Erdélyben megindult valamilyen szintű fejlődés (amennyire hagyják) és inkább Európa felé halad. Még Bukarestben is elismerik, hogy az országban a fejlett városok nagy része Erdélyben van.

 

Kelemen bírálja a román politikai elitet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy rögtönzött sajtótájékoztatón beszélt erről szombaton a szövetség kis parlamentjének tekintett SZKT marosvásárhelyi ülése után.
Kelemen Hunor aggasztónak találja, hogy a román politikai elitnek 11 évvel az EU-csatlakozás után nincsen közös országprojektje, jövőképe, és a román politikusok egymással hadakoznak a jövő építése helyett. Elmondta: az RMDSZ felajánlotta, hogy kész párbeszédet folytatni a román pártokkal a közös jövőről. Azt is hozzátette azonban, hogy be kell tartani azokat az ígéreteket, amelyeket az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó, száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nagygyűlésen a románok a magyaroknak tettek.
"Senkitől semmit nem akarunk elvenni. (...) A szabadság osztható, nem lesz kevesebb azoknak, akik másnak is adnak belőle" - fogalmazott a politikus.


Kelemen bírálta a külügyet is
A politikus elismételte: Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is.
Kelemen Hunor élesen bírálta a román külügyminisztériumot azért a válaszért, amelyet a kisebbségvédelmi keretegyezményben vállaltak teljesítését ellenőrző szakértői bizottság jelentésére adott. Úgy vélte: a román állam ahelyett, hogy elgondolkodott volna a szakértők által jelzett gondokon és megpróbálná megoldani ezeket, kioktató módon válaszolt az észrevételekre.
Megemlítette: a román külügyminisztérium által megfogalmazott válaszban Székelyföldet következetesen kis betűvel írják. "Ez nagy arroganciára, intoleranciára és butaságra világít rá" - fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy a román válasz csupán a külügyminisztérium véleménye, amely nem tükrözi a teljes román politikai elit álláspontját.

MTI/Szék-helyek