Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

több mint 150 millió lejt fordít Románia két amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú, háromdimenziós légi felderítésre alkalmas rádiólokátor, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges cserealkatrészek és alegységek beszerzésére - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség. Az is lehetséges, hogy ez a következő részlet a hadigépezet és rakéták beszerzése után. Az eredmény meg is születik, mind azok mellett, hogy hónapok óta szerveznek kisebb nagyobb tüntetéseket a jog megreformálása ellen, reális érvekkel, hisz a szocialisták, saját „szakállukra” szeretnék szabni a törvényeket. A vihar az unióban a román reformok körül majd elcsitul, a tüntetők is megunják és hazamennek és a „jófiú” Romániában a hatalmasságok játssza tovább a kisded játékaikat.

 

„A pénz beszél és a karaván halad” tartja a mondás, az unióban is megtalálják azt aki védi a korrupt román törvénykezést és igyekszik elterelni a figyelmet róla. Jelen esetben Tanja Fajon migránspárti szlovén képviselő , a szociáldemokrata képviselőcsoport egyik alelnöke személyében.

"Határozottan visszautasítjuk az ügy átpolitizálását és mindenféle támadást az Európai Néppárt részéről. Nincs +román ügy+ Európában. Az EPP-nek és a jobboldali erőknek inkább Magyarországgal és Lengyelországgal kellene foglalkozniuk, amelyek kormányai mélységesen, konkrétan és folytatólagosan veszélyeztetik a demokráciát és a jogállamiságot" - közölte a képviselő asszony.

Sok mindent elárul a tény: a román védelmi minisztérium tulajdonában lévő Romtehnica állami vállalat versenytárgyalás nélkül ítélte oda a közbeszerzésekről szóló szerződést a Lockheed Martin Overseas vállalatnak, arra hivatkozva, hogy ez az egyedüli gyártó, amely az elvárt műszaki paramétereket teljesíti. Pont ezt kell megvásárolni, ha már szóltak és pont oda kell fizetni.
Az áfa nélkül egyenként 64,5 millió lejért beszerzendő mobil-TPS-77 típusú radarok hatótávolsága 470 kilométerre tehető.

De hát nem csupán Amerikából áll a világ nyugat-európai államok is léteznek, és szeretik a pénz hát juttatnak nekik is abból amit a román állampolgárok zsebéből kihúznak. Így aztán versenytárgyalás nélkül január végén, illetve február első napjaiban közzétett közbeszerzési közlemények szerint a román védelmi minisztérium a német Eurospike vállalattól 20 millió lejért hordozható tankelhárító rendszert szerez be, a norvég Indra Naviától pedig 650 ezer lejért cserealkatrészeket vásárol a repülőgépek műszeres landolását lehetővé tevő (ILS) berendezések számára.

Megengedheti magának az állam, hisz a statisztikai adatok szerint dübörög a gazdaság, (az is feltételezhető, hogy a dübörgéstől van az a sok földrengés Vranceaban). A növekedés előre jelzése szerint akár 7 százalék is leht a GDP növekedés, sajnos ezt nem hiszi el senki nekik, az Európai Bizottság szerdán közzétett téli gazdasági előrejelzésében lényegesen kevesebb a 4,5 százalékos növekedésben is szkeptikusok.

De mind ez a román szocialistákat nem érdekli ahogyan az se, hogy az egekig dicsért fizetésemelés és jól elbénázott adózási törvény életbelépése után a polgárok akik megtermelik a javakat és nem csak ők kevesebb juttatást kapnak mint 2017-ben.

Ilyen a mioritikus vidék ahol a „puliszka nem robban csak fortyog”.

Tóth