Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A jelenlegi PSD-ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége) eddigi államvezetése három kormányválság után csődöt mondott. Egyetlen autópálya, esetleg gyorsforgalmi ut építése de még a megkezdettek befejezése sincsen tervbe véve. Elfogyott a pénz.

 

Ezt tetézi, hogy a lendületesen növekedő gazdaság által megtermelt javak nem elegendőek a szocialistáknak az állam működtetésére ezért mihez máshoz fordulnának, mint hitelhez: a múlthéten kétmilliárd euró hitelt vett föl az ország a nemzetközi pénzpiacokról, ebből 750 milliót 12 év alatt, 1,25 milliárd eurót – plusz a kamatot – pedig 20 év alatt kell majd törleszteni, írja a Ziarul financiar.

Mind ezt és a többi hitelt mi fizetjük vissza, és ők tovább bénázhatnak és dőzsölhetnek az összeharácsolt vagyonukból.

A jelenlegi Dragnea- Dăncilă-Tăriceanu -féle vezetést úgy látszik Ceaşescu nagy román kommunista szelleme kísérti.

Vannak még sokan akik emlékeznek, a szocialista szlogenre, ha elérjük a kommunizmust a fejlődésben akkor Kánaán lesz itt a mioritikus vidéken. Szerencsére nem értük meg ezt a beígért jólétet, lesöpörték őket a politikai palettáról a mostani szocialisták. Akik sokban nem különböznek elődeiktől ígérni tudnak.

Azt is megtudják lebegtetni a mioritikus nyáj óra előtt mint a mézes madzagot, majd esetleg a következő választások után minden lesz, fejlesztés stb. Nem mondom önbizalmuk az van de csupán ennyi. Reménykednek, hogy nacionalizmussal, időnként oda dobott konccal (lásd a jelenlegi fizetés emelést), még sokáig tudják etetni a tömegeket.

Ha nem is sikerül hatalomra jutniuk 2020 után akkor is hátrahagynak olyan örökséget amely csak egy kevésben különbözik a ceaşescui álmodozástól, ő ígért, jólétet, fejlesztést, még 3 ezer kilométer autópályát is. A mostani szocialisták óvatosabb-duhajok (az eredmény ugyan az):
„Mandátumunk végén módosított országpályát és jogrendet hagyunk majd a következő kormányra, mely elmagyarázza az embereknek Románia pályáját a következő 15-20 évre, nemcsak egyik évről a másikra, mint most. A több évre szóló költségvetésekkel (tervezetekkel) kezdjük, előbb 2 évre, majd 4 évre, amit 10 évre és végül 20 évre szóló költségvetési tervezés egészít ki. Ezáltal a bármiféle – közúti, egészségügyi, energetikai – infrastruktúrára vonatkozó beruházás tervezése sok évvel előre megtörténik és így nő megvalósulásuk esélye”, mutatnak rá a legutóbbi kormányprogramban.

Köznapi nyelvre lefordítva: az utánunk következőknek a nyakába akasszuk a fel vett hiteleket és a kilátástalan kaotikus gazdaságot, a szegénységet. Ha netán még is sikerül beetetni a „nyájat” és maradnak, jön a nagy kommunista előd propagandája megígérik a Kánaánt, csak bele ne fulladjunk.

Tóth